"האם את בסדר?", כך נפתחה הודעת פוש שקיבלה מפייסבוק יעל, תושבת תל אביב, "נראה שהיית באזור שהושפע מהפיצוץ", ממשיכה ההודעה המבהילה, שהגיעה לטלפון שלה הערב לקראת השעה 19:00. איזה פיצוץ? ההודעה מפרטת שמדובא הזה שהתרחש הערב בשכונת גולשן א-איקבל, בלאהור שבפקיסטן. בפיצוץ הזה מתו כ-60 בני אדם לפי דיווחים מכלי תקשורת זרים.
לאהור נמצאת כ-3,700 קילומטרים מתל אביב, אך יעל בכל זאת קיבלה את ההודעה, וגם שחר, ישראלית, ששוהה כעת בניו יורק קיבלה הודעה כזו, שמפצירה בה לבשר לחברים שלה אם היא בסדר ואם לא נפגעה בפיצוץ. כך גם אנשים רבים סביב העולם במקומות שהם לחלוטין לא פקיסטן.
מדובר בכלי ה"אני בסדר" (Safety Check) של פייסבוק. כאשר מתרחש אסון לאומי, אסון טבע, תאונה גדולה מאוד או מתקפת טרור, פייסבוק מאפשרת לאנשים לדווח שהם בסדר, ולחברים שלהם לוודא שהם בסדר במקום אחד מרוכז (במקום סטטוסים בודדים שילכו לאיבוד במעמקי הפיד).
פייסבוק בוחרת מתי ובאיזה אירוע להפעיל את ה-Safety Check, ומקימה עמוד מיוחד לכל אסון או פיגוע, כך שלא כל אחד על דעת עצמו יכול להחליט להודיע לעולם שהוא בסדר. הרשת החברתית הפעילה את זה לאחרונה בפיגועים בבריסל, ולפני כן בפיגוע בצרפת, אבל לא אחרי פיגוע בבירות. איך היא בוחרת איזה אירוע ראוי לאפשר לאנשים לדווח שהיא בסדר? פייסבוק מסרבת לחשוף את מנגנון קבלת ההחלטות הזה.
ברשת החברתית שולחים את הודעות הפוש הללו לפי המיקום של הטלפון, כך שאנשים שנמצאים באזור יוכלו מיד לדווח על המיקום שלהם. במקרה הזה תקלה בפייסבוק גרמה לכך שהוא יישלח גם לאנשים שאינם נמצאים באזור.
People nowhere near the Pakistan bombing are getting FB alerts asking if they are OK. What gives, @facebook? pic.twitter.com/8nTUYjrS8Q
— Cody Permenter (@somecody) 27 במרץ 2016
בפייסבוק לא הסבירו איך זה קרה, וציינו בתגובה לתקשורת רק כי "הפעלנו את הכלי באזור לאהור. אנחנו מתנצלים בפני מי שקיבל בטעות את ההודעה מחוץ לפקיסטן ופועלים לתיקון התקלה".