"חלק מדם הנרצחים על ידיו של מארק צוקרברג" - כך אמר השר לבטחון פנים גלעד ארדן בראיון לפגוש את העיתונות, לפני חודשיים, בהתייחסות להסתה בפייסבוק. מאז אותה אמירה קשה והתגלגלות של הצעות חוק שונות, בכירי פייסבוק הגיעו להיפגש איתו ועם שרת המשפטים איילת שקד, בשביל להבטיח שהרשת תילחם בהסתה. איך? שאלה טובה.

על פי הודעה שנשלחה מלשכתו של השר ארדן, מטעם פייסבוק הגיעו סגן נשיא פייסבוק לענייני מדיניות, ג'ואל קפלן, מנהלת מדיניות פייסבוק, מוניקה ביקרט (שלמעשה אחראית על הצוותים שמוחקים או לא מוחקים תכנים), ומנהלת קשרי ממשל ותקשורת בפייסבוק ישראל, ג'ורדנה קוטלר. מטעם הממשלה הגיעו השרים ארדן ושקד, וכן ראש תחום סייבר בפרקליטות המדינה חיים ויסמונסקי, וראש יחידת הסייבר במשטרת ישראל סגן ניצב מאיר חיון.

גלעד ארדן (צילום: חדשות 2)
צילום: חדשות 2

הנוכחים סיכמו כי יהיה "הידוק שיתוף הפעולה בין הצוותים הישראלים, שיובלו בידי משרדי המשפטים, ביטחון הפנים והמטה לביטחון לאומי, ובין חברת פייסבוק". הסיכום הוא שיוקמו "צוותים משותפים שינסו לגבש הבנות למאבק בהסתה ברשת".

בנוסף לפגישה עם השרים, הבכירים נפגשו גם עם חברת הכנסת רויטל סויד מהמחנה הציוני, שהגישה לאחרונה הצעת חוק שמטילה אחריות על הרשתות החברתיות לנטר ולהסיר פרסום הסתה לטרור. ההצעה עברה בקריאה טרומית.

על פי הודעה שנשלחה מלשכתה של ח"כ סויד, ״הציגו נציגי החברה בפגישתם אתמול את השיפור שחל בניטור והסרת תכנים ועמודים הכוללים תוכן המסית לטרור לרבות סגירת חשבונות של ארגוני ופעילי טרור".

ח"כ סויד ציינה, כי אינה רואה בפייסבוק אחראית לטרור בישראל, אבל בהחלט כגוף שיכול ומחוייב לסייע במאבק בו והבהירה, כי נדרשת העמקה והרחבה של ניטור והסרת התכנים והקדשת תשומת לב של פייסבוק להקשר המקומי של התכנים המתפרסמים המעודדים טרור ושנאה, העולים בחיי אדם. זאת, תוך הבנה של המציאות הייחודית עמה מדינת ישראל מתמודדת. 

שאלה על רה"מ ונקטעה. סויד
צילום:

המחיקה לא תמיד עקבית או ברורה

ברשתות החברתיות בכלל ובפייסבוק בכלל עולים אינספור תכנים ובהם תוכן מסית ופוגעני. אפשר כמובן לדווח על תכנים, אך הבעיה שפייסבוק על צוותיה האנושיים והממוחשבים לא תמיד מסירים תוכן בעייתי, או לא רואים עין בעין עם אנשים שדיווחו, ומאפשרים לסרטונים, תמונות וסטטוסים להמשיך להתקיים. במצב הזה אפשר לנסות לדווח שוב, אך אין הרבה מה לעשות מעבר לכך.

בעיניהם של הגולשים הישראלים המדיניות למה מותר ומה אסור אינה עקבית, או שלכל הפחות האכיפה שלה לא ברורה. סטטוסים לגטימיים נמחקים, וכאלה בעייתים נשארים עד לפניה של כלי התקשורת.

ב-2013 התנצלה הרשת החברתית לאחר שהסירה את תמונתם של זוג הומוסקסואלים שעלתה לעמוד בעד נישואים גאים וחסמה את מפעיל העמוד, לאחר שגולשים הומופובים רבים דיווחו על התמונה כפוגענית; לפני כשנה וחצי הסירה פייסבוק פוסט של הסטנדאפיסט גדי וילצ'רסקי שכלל מערכון על תעשיית החתונות, ככל הנראה בשל דיווחים על תוכן מסית מצד גולשים דתיים ומסורתיים; בקיץ האחרון סירבה פייסבוק להסיר תגובה של גולש שכתב בעמוד המעריצים של מכבי תל אביב "היטלר צדק", אך הסירה אותו לאחר פניית NEXTER; בחודש אוקטובר התנצלה פייסבוק בתגובה ל-NEXTER על סירובה הראשוני להסיר שני סרטונים שהעלו דפי פייסבוק ערביים ועודדו ביצוע פיגועי דקירה תוך המחזה גרפית לא קלה שלהם; ולפני מספר חודשים נחסם נתנאל אזולאי, לאחר שפרסם פוסט לעידוד סובלנות ואהבת חינם וזכה לגידופים ודיווחים, בעיקר מצד הומופובים.

בזמן שפייסבוק התמהמה עם המחיקות, בממשלה החליטו לפעול באמצעות חקיקה. שרת המשפטים איילת שקד והשר לביטחון פנים גלעד ארדן הפיצו בחודש יולי להערות הציבור את תזכיר "חוק הפייסבוק". לפי הצעת החוק, בית המשפט לעניינים מנהליים יהיה רשאי, לבקשת המדינה, לתת צו לחברות אינטרנט כמו פייסבוק או גוגל, להסיר מהרשת תוכן שמהווה עבירה פלילית ויש בו סיכון ממשי לביטחונו של אדם, לביטחון הציבור או לביטחון המדינה.

שקד (צילום: חדשות 2)
איילת שקד | צילום: חדשות 2

איך יילחמו בהסתה?

פייסבוק עצמה כנראה הבינה שחקיקה כזאת מצד ארדן, שקד או סויד עלולה לפגוע בה בישראל, ולכן שלחה את הנציגים שלה. מההודעה שיצאה מהמשרד לבטחון פנים, וכן מההודעה שיצאה מפייסבוק עצמה, עדיין לא ברור מי ירכיב את הצוותים הללו, מה תהיה הסמכות שלהם, ומה יעשה אזרח שנתקל בפוסט מסית ולא מקבל מענה מספק מפייסבוק. כלומר, עדיין לא ברור מה יהיה ההבדל בתכלס מהמצב עכשיו שבו אנשים מדווחים, פייסבוק בודקת ומחליטה בלי להסביר מה יימחק ומה יישאר.

עם זאת, העובדה שבכירים נשלחו לישראל, מראים כי הרשת החברתית כן מראה נכונות לאכיפה אגרסיבית יותר מאשר עכשיו, ומעדיפים שזה לא יעשה באמצעות חקיקה.

שרת המשפטים איילת שקד מסרה "ישראל נמצאת בחזית מאבק בטרור, וכך גם במלחמה בהסתה ברשת. דווקא בשבוע שמציינים את יום 11/9, האירוע ששינה את פניה של ארצות הברית, ברור כי קיים אינטרס משותף בין כל הגורמים שמסוגלים להילחם בטרור. מטה פייסבוק העולמי יושב בארצות הברית וראשיו גדלו על המוסר האמריקאי. התרשמתי שקיימת הבנה לצורך בשיתוף פעולה. בעיניי פייסבוק ויתר הרשתות החברתיות מסוגלות לעשות יותר במלחמה נגד ההסתה".

השר לביטחון הפנים ארדן מסר ״לפייסבוק ולחברות האינטרנט יש אחריות לתכנים שמתפרסמים אצלן אשר מעודדים טרור והסתה ועליהן לפעול באופן אקטיבי כדי לנטרם ולהסירם. בגל הטרור האחרון הוכח שהרשת הפכה לבית גידול לטרור ועלינו להילחם יחדיו כדי למנוע זאת, אך החברות חייבות ויכולות לעשות הרבה יותר".

פייסבוק: אפשר לסכל פעילות של גורמים קיצוניים רק בשיתוף פעולה

מפייסבוק נמסר "משלחת של פייסבוק ביקרה בישראל כחלק מדיאלוג מתמשך עם קובעי מדיניות ומומחים ברחבי העולם, על-מנת לוודא שתוכן העוסק בטרור יישאר מחוץ לפלטפורמה שלנו וכדי לתמוך ביוזמות של דיבור נגד. ניתן לסכל פעילות של גורמים קיצוניים ברשת רק באמצעות שיתוף פעולה הדוק בין קובעי מדיניות, החברה האזרחית, אקדמיה וחברות - זה נכון בישראל וזה נכון בכל מקום בעולם. היו לנו דיונים בונים על נושאים חשובים אלה ואנו מצפים להמשך של הדיאלוג ושיתוף הפעולה.

"בפייסבוק יש אפס סובלנות לטרור. אנו רוצים שאנשים ירגישו בטוחים כאשר הם משתמשים בפייסבוק ומסיבה זו פיתחנו והגדרנו כללי קהילה, המבהירים שאין מקום בפייסבוק לתוכן שמקדם טרור. אנו מוקירים את הזמן שמקדישים לנו מומחים מקומיים בכל רחבי העולם, המסייעים לנו להבין את ההקשרים המקומיים, על-מנת ליידע על כללים אלה".

ג'ורדנה קטלר, מנהלת תחום מדיניות ותקשורת לחברת פייסבוק בישראל: "לאור חשיבות נושא זה, מאז התחלתי את תפקידי ביולי פעלתי להביא לכאן משלחת של בכירי פייסבוק על-מנת להקשיב ולהבין את הנושא מקרוב. אני מעריכה את התמיכה ושיתוף הפעולה עם הגופים הרלוונטיים עמם אמשיך לעבוד, ואני מצפה לדיאלוג מתמשך ופורה עמם".