נציבות (הגנת) המידע הבריטית (ICO) הודיעה אמש כי החליטה להטיל על פייסבוק קנס בסכום של חצי מיליון ליש"ט, שהם כ-2.4 מיליון שקל, כעונש על התנהלותה בפרשת קיימברידג' אנליטיקה.
לפי מסקנות חקירת ה-ICO, פייסבוק הפרה את החוק הבריטי פעמיים: פעם אחת כאשר כשלה בהגנה על המידע האישי של משתמשיה, ופעם שנייה כאשר לא דיווחה כיצד הגיע המידע לידי חברות חיצוניות שלא היו אמורות לקבל אליו גישה.
כזכור, פרשת קיימברידג' אנליטיקה התפוצצה בחודש מרץ האחרון, לאחר שדווח כי חברה שעבדה עם קמפיין הבחירות של טראמפ הצליחה לזהות באמצעות פריטי מידע על משתמשי פייסבוק אזרחים שניתן להשפיע עליהם כדי להטות את תוצאות הבחירות בארה"ב. מנכ"ל פייסבוק, מארק צוקרברג נאלץ לעמוד בחקירה צולבת בקונגרס האמריקאי, בעקבות הטענות כי נתן לחברות מפוקפקות גישה למידע רגיש על משתמשי הרשת החברתית, והתנצל על התנהלות פייסבוק בנושא. גם נציגי פייסבוק בישראל חטפו מקלחת של צוננים בכנסת בעקבות הפרשה.
עתה, תצטרך פייסבוק לשלם בבריטניה קנס על התנהלותה. סכום הקנס הוא הגדול ביותר שבכוחה של הנציבות להטיל כרגע על פייסבוק - אך מבחינת פייסבוק מדובר בכסף קטן. לפי הדוח הרבעוני של פייסבוק לרבעון הראשון של 2018, עמדו רווחי הנטו של החברה בחודשים ינואר עד מרץ על כ-5.5 מיליארד דולר. חישוב מהיר מראה כי החברה מרוויחה בכל דקה כ-42,000 דולר - ולכן ייקח לה פחות מ-16 דקות לכסות את סכום הקנס, ששווה לכ-663,000 דולר.
עם זאת, אם תמשיך פייסבוק להיתפס בהפרות חוק הגנת המידע הבריטי, בעתיד היא תיקנס בסכומים גבוהים בהרבה: הנציבות ציינה כי על עבירות שבוצעו החל מחודש מאי 2018 עלה סכום הקנס המקסימלי ל-17 מיליון ליש"ט או 4% מהמחזור העולמי של החברה.
נציבת המידע הבריטית, אליזבת' דנהאם, אמרה כי "קנסות ותביעות מענישים את הרעים, אך מטרתי האמתית הינה ליצור שינוי ולהחזיר את האמון והביטחון במערכת הדמוקרטית שלנו". היא הוסיפה: "אנשים לא יכולים לשלוט במידע של עצמם אם אינם יודעים או מבינים כיצד משתמשים בו. לכן, שקיפות אמתית ועמוקה יותר באשר לניתוח מידע הכרחיות".