סיבוך ראשון בתוכנית פייסבוק להפקת רווחים מהרכישה הענקית של וואטסאפ: נציג הגנת וחופש המידע בהמבורג, יוהנס קספר, הוציא נגד החברות צו מנהלי, שאוסר עליהן לשתף ביניהן מידע על אזרחי גרמניה ומחייב אותן למחוק מייד כל מידע שכבר נאסף במסגרת ההצלבה בין רשימות אנשי הקשר של משתמשי וואטסאפ למידע שלהם בפייסבוק.
"לאחר רכישת וואטסאפ על ידי פייסבוק לפני שנתיים, שתי החברות הבטיחו בפומבי שלא ישתפו ביניהן מידע", נכתב בהודעת הנציב. "העובדה שזה קורה עכשיו היא לא רק הטעיה של משתמשיהן והציבור, אלא גם מהווה הפרה של חוק הגנת המידע הלאומי".
הנציב קספר אמנם ממונה רק על המבורג, שהיא רק מדינה אחת (והשנייה הקטנה ביותר) מבין 16 המדינות המרכיבות את גרמניה. אך מאחר ומשרדי פייסבוק בגרמניה נמצאים בהמבורג, החלטתו של קספר תקפה לכל 35 מיליון משתמשי וואטסאפ במדינה. ייתכן גם שבקרוב יתפרסמו החלטות נוספות במדינות האחרות שבודקות את חוקיות המהלך, ביניהן ארה"ב, בריטניה וישראל.
"ישנם מיליונים רבים של אנשים שפרטי הקשר שלהם הועלו לוואטסאפ מספרי הטלפונים של משתמשים למרות שלהם אולי אין בכלל וואטסאפ ופייסבוק", הצהיר קספר. "לפי פייסבוק, כמות המידע העצומה הזו עדיין לא נאספה. התשובה של פייסבוק, לפיה (משתמע כי) זה מצב זמני, היא סיבה לדאגה לכך שמשקל הפרת הגנת המידע יהיה פוגעני עוד יותר".
קספר התייחס גם להצעתה של פייסבוק למשתמשים לבחור שלא לקשר בין ספר הטלפונים שלהם בוואטסאפ לפרסומות בפייסבוק וציין כי זה לא מספיק, כל עוד פייסבוק מקשרת לצרכיה הפנימיים בין החשבונות: "זו חייבת להיות החלטה שלהם אם הם רוצים לחבר את חשבונם עם פייסבוק. לכן, פייסבוק חייבת (היתה) לבקש את רשותם מראש. זה לא קרה".
פייסבוק, מצידה, מצהירה מצד אחד על כוונה "לעבוד עם הרגולטור", כפי שמסר דובר החברה לרויטרס. אך סטאן צ'ודנובסקי, מנהל מוצר מסנג'ר בפייסבוק, אמר היום בשיחה עם עיתונאים בישראל: "אנחנו נענים לחוק האירופי ונשתף פעולה עם הרשויות כדי להבין את הטענות שהם מעלים, אבל נערער על ההחלטה ונראה איפה אנחנו עומדים". יתכן שבמהלך הערעור על ההחלטה, יתאפשר לפייסבוק להתעכב בקיום הצו.