מתיחה או צנזורה? עמוד הפייסבוק עמ;לק (ערוך מדי, לא קראתי. להבדיל מאמ;לק - ארוך מדי, לא קראתי) הוא אחד מעמודי הפייסבוק הפעילים והפופולאריים בישראל, עם למעלה מ-70,000 עוקבים, בדיחות חוזרות, עדת מעריצים וחיבה לא מוסברת לחצילים, גבי עמרני, סייבר וקפוצ'ונים. ביום חמישי האחרון, העמוד פשוט נעלם מעל פני האדמה. ללא כל אזהרה או הסבר.
מנהל העמוד: לא קיבלנו שום אזהרה לפני ההסרה
"ביום חמישי האחרון, ה-25.8, עת ריפרשתי את העמוד כבכל יום, התחוור לי כי העמוד אינו מפורסם לציבור, אלא עבר למצב Unpublished. מאחר שאירוע כזה כבר אירע בעבר, החזרתי את העמוד לפרסום והמשכתי הלאה", מסביר אחד ממייסדי העמוד, שביקש להזדהות כקפטן עדיקא. "בבדיקה נוספת הבנתי שהפעם המצב שונה, מאחר שפייסבוק לא מאפשרים להחזיר את העמוד לפרסום. ניגשתי אל המחשב, ובגרסת הדסקטופ של פייסבוק המתינה לה הודעה".
הפורמט של עמ;לק הוא פשוט: במקום לתמצת ולהרוס כותרות קליקבייטיות שנועדו לפתות את הקוראים להכנס ללינק – כמו העמוד המוכר אמ;לק – העמוד הסאטירי משתף את הלינק וכותב תקציר הומוריסטי לכותרת. אותם "עימלוקים" נעים מבדיחות סאטיריות להומור מאוד נונסנסי ועד ל-Running-Gags שהמעריצים משלימים בעל פה בתגובות. כל זה מתובל בלא מעט הומור פוגעני ולא פוליטיקלי-קורקט בעליל. הגולשים יכולים לשתף לינקים על גבי הקיר של הדף, ועמ;לק משתפים ואף מעניקים קרדיט מלא לכותב. בעבר העמוד אף הוביל מחאה מבדרת בעד רוס גלר מהסדרה "חברים" והצליח להוציא עשרות אנשים לכיכר רבין.
"להורדת העמוד לא קדמה התראה מפייסבוק, לא בהודעה ולא בדואר אלקטרוני, וכמו כן לא סופקה סיבה", מסר לנו הקפטן. "מאחר שתוכן העמוד מעצבן אנשים מדי פעם והיד הנעלבה קלה על הריפורט, עד כה נחסמנו בפרופילים האישיים שלנו על פי מפתח ענישה מתקדם של 3 שעות – יממה – שבוע ו-30 יום בהם לא ניתן לפרסם או לבצע אף פעולה בפייסבוק. הסרת העמוד בבחינה זו היא תקדים".
עמ;לק הוקם בשנת 2014 והחזיק למעלה מ-70,000 לייקים עם קהילה פעילה למדי. מאז פריצת פרשת קיימברידג' אנליטיקה, פייסבוק שמה דגש גדול במיוחד על הסרה של תכנים המוגדרים כחדשות כוזבות, או "פייק ניוז". מקים העמוד מאמין שזו יכולה להיות הסיבה להסרת העמוד, אך איננו יכול לדעת בוודאות. כמו כן, ביקש להוסיף כי "הניסיון למחות את זרע עמ;לק אמנם הצליח טכנית, אך הזרוע הצבאית של גדודי המחצלים של הגפ"ע, ממ;לק, ממשיכה את הפעילות העמ;לקית כסדרה. בנוסף, ניתן למצוא את עמ;לק באינסטגרם ובקבוצת העילית Ama;lek Confessions". כי אם כבר הומוריסטי, אז עד הסוף.
זהות האדמינים מאחורי עמ;לק מסתורית, אם כי חלק מהקהילה כבר גילה את זהותם. בעבר השתעשעו מנהלי העמוד עם כמה מתיחות שונות בנוגע למחיקת וחסימת העמוד, אך הפעם על פי צילומי מסך שהגיעו לגיקטיים, נראה שמדובר בדבר האמיתי. חשבון טוויטר בשם @nosoya טוען כי הוא דיווח על העמוד וגרם לסגירתו, אך תמונת המשתמש שלו שייכת ל-Meme מוכר, ונראה כי המשתמש החל לפעול ביום שישי האחרון, מה שמעלה סימני שאלה נוספים סביב הפרשה.
אני חושב שהרגתי את עמ;לק @rememberamalek ברוך שפטרנו. pic.twitter.com/UELhlYzfiA
— NoSoya (@no_soya) August 25, 2018
הכתבה פורסמה במקור באתר Geektime
עוד ב-Geektime:
חוזרים לבית הספר למחשבים: ווינדוס 95 זמינה כאפליקציה - כולל שולה מוקשים וסוליטייר
הפודקאסט הזה מספר את הסיפורים ההזויים ביותר שקרו באמת
זוכרים את פרשת "מצייצים"?
זו לא הפעם הראשונה שפייסבוק מעלימה עמודים ביום בהיר אחד: בינואר 2015 הסירה במפתיע פייסבוק את "סטטוסים מצייצים", מעמודי הפייסבוק הפופולאריים ביותר בפייסבוק בעברית. העמוד הוקם ב-2010 על ידי העיתונאי לשעבר אבי לן ובת זוגו, עדי בנטוב לן, והציג לעוקבים שלו תוכן כמו בדיחות רשת, סיפורים אישיים ומאבקים חברתיים. בשיאו הגיע העמוד ליותר מ-700,000 עוקבים ונחשב לאחד מהגורמים המשפיעים על השיח הציבורי והתקשורתי בישראל. לאחר תחקיר עיתונאי שחשף כי העמוד גובה כסף בעבור קידום תוכן מסחרי, נחסם העמוד בטענה כי עבר על תנאי השימוש של פייסבוק. לאחר מאבק משפטי ממושך, בדצמבר 2017 חזר העמוד לאוויר כפי שהיה. בית המשפט קבע כי העמוד לא ביצע הפרה משמעותית של החוזה בין הצדדים.
זו גם לא הפעם הראשונה שעמ;לק מוצאים את עצמם בבעיה אל מול הרשת החברתית: לפני כשנה נחסמה האפשרות של הדף לפרסם קישורים למשך שבוע. הפעם, כך נראה, הדף הסאטירי מצא את עצמו בבעיה קצת יותר חמורה.
פנינו לפייסבוק ישראל בבקשה לתגובה ונעדכן אותה לכשתתקבל