חצי שנה לאחר שבלם ראש הממשלה, בנימין נתניהו, את ההצבעה על חוק הפייסבוק, הגיש באחרונה השר לביטחון פנים, גלעד ארדן, מכתב לראש הממשלה שבו הוא מבקש ממנו להביא את החוק להצבעה במליאת הכנסת לאישור בקריאה שנייה ושלישית.
ביולי השנה, שעות ספורות לפני ההצבעה במליאה - הורה נתניהו לארדן ולשרת המשפטים, איילת שקד, למשוך את הצעת החוק שלהם, ולא להעלות אותה להמשך הצבעה במליאה. את הסיבה לבלימה צייץ נתניהו בטוויטר: "הנוסח הנוכחי של החוק מאפשר פרשנות מרחיבה, שעלולה לאפשר צנזורה של דעות ופגיעה קשה בחופש הביטוי במדינת ישראל".
הצעת החוק - מניעת ביצוע עבירות באמצעות פרסום באינטרנט (הסרת תוכן), מבקשת לאפשר למדינה, באמצעות צו של שופט מחוזי, להורות לפלטפורמות תוכן שונות להסיר תכנים שיש בהם עבירה על החוק הפלילי, ויש בהם סיכון ממשי לביטחונו של אדם, לביטחון הציבור או לביטחון המדינה. המטרה היא להתמודד עם תופעת ההסתה לטרור ברשת שהיקפיה עלו משמעותית בשנים האחרונות.
ואולם ביקורות רבות נמתחו על נוסח החוק, הכולל את כל העבירות הפליליות, ומכאן עלה החשש שיאפשר למדינה להטיל צנזורה על הרשת. נוסח החוק איפשר לתובע משטרתי להסיר תוכן לפי ראות עיניו ולהשתמש בכל ראיה - גם כזו שאינה קבילה בבית המשפט. בנוסף, הדיון בהסרה ייעשה במעמד צד אחד - וייתכן כי בעל התוכן לא יקבל אפשרות להשמיע את טיעוניו בבית המשפט.
הצעת החוק אינה מחייבת את ספקיות התוכן כמו טוויטר או פייסבוק להסיר את התוכן המסית - אלא רק לחסום אותו בפני אזרחי ישראל. הצו יכול להיות מופנה כלפי מפרסם התוכן, בעל האתר או מפעיל האתר - בין אם השירות מאוחסן על שרת בישראל או בחו"ל.
כעת, מבקש ארדן לחדש את ההצבעה בעקבות אירועי השבועות האחרונים בעזה - שכללו גם פעילות של ארגון הטרור חמאס ברשת שנועדה גם לאסוף מודיעין נגד חיילי ולוחמי צה"ל. במכתבו לראש הממשלה כתב ארדן: "בימים האחרונים אנו עדים למערכה תודעתית נרחבת שמנהל חמאס, ולצורך כך גויסו הרשתות החברתיות המובילות בישראל - פייסבוק וטוויטר. הצעת החוק נועדה לתת מענה לתרחישים אלו והשימוש בחוק היה מסייע לרשויות המדינה וגופי הביטחון להתמודד עם מערכה זו".
כדי להתמודד עם הביקורת על החוק, הציע ארדן נוסח מרוכך, שכולל שתי עילות שבגינן תוכן ייחסם: פגיעה בביטחונו של אדם או פגיעה בביטחון המדינה. "העילות הנותרות יידונו בהמשך, לאחר אישור החוק ובהתאם ללקחים שיופקו ממנו", כתב ארדן.
עוד ב-TheMarker
פורנו במשרד ובדיחות סקסיסטיות בוואטסאפ של המתכנתים: עדויות נשים בהיי-טק
עוד מקצוע בסכנת הכחדה: צפו ברחפן לניקוי חלונות גורדי שחקים
ח"כ ניסן סלומינסקי, יו"ר ועדת חוקה חוק ומשפט, שבה נדון החוק, הביע את התנגדותו לעצירת החוק ואמר היום: "זה חוק שנותן כלי דרמטי לטובת המאבק בהסתה לטרור והסבב האחרון בדרום הוכיח, למי שעוד היה צריך הוכחה, כמה חשוב לאשר את החוק בדחיפות. הוועדה עמלה רבות למצוא את האיזונים בין ביטחון המדינה ובין חופש הביטוי ואני מקווה שהפעם ראש הממשלה יראה את התמונה הכוללת".