בשבוע האחרון מצאנו בפייסבוק סטטוסים שמאחלים לאנשים למות, להידקר ולהישרף בעודם בחיים. דיווחנו עליהם וקיבלנו הודעה שהם אינם מפרים את תנאי השימוש, ולכן לא יוסרו. מתכון לעוגה כושית, לעומת זאת, שפירסם ניקו וואטס, הוסר יחד עם סטטוסים רבים שכוללים את המילה "כושי" בהקשרים שליליים, חיוביים או נייטרלים. פייסבוק לא ממש הסבירה לנו למה זה קורה.
סיימון מילנר, הצנזור הראשי של פייסבוק לאזורנו, או בתפקידו הרשמי "מנהל המדיניות לאזור המזרח התיכון, אפריקה ובריטניה" נפגש הערב עם עיתונאים ישראלים ובידיו מתנת פיוס. "אני מקווה שאני מבטא את זה נכון", הוא אמר כאשר נכנס לחדר, "אבל הבאתי עוגה כושית", כאשר שתי המילים האחרונות נאמרו בעברית במבטא בריטי.
אנשי פייסבוק, אנשי יחסי הציבור והעיתונאים בחדר צחקו, והיינו שמחים להראות לכם את הקטע או להשמיע אותו ולחלוק איתכם את הצחוק, אבל החברה שיודעת עלינו את הפרטים הכי אינטמיים ומעודדת אותנו לשתף את החיים שלנו ביקשה בתוקף שלא נתעד את המפגש, אלא רק נכתוב עליו.
מילנר, קיווינו, יספק תשובות - למה שני כתבים של מאקו קיבלו איומים שהם מפרים את תנאי השימוש בלי להגיד איזה? למה לי מלאך ומנהל פשפשוק פשוט נחסמו? למה ההסתה משתוללת בזמן שאתם עוסקים בשטויות כמו פסוק מספר מירמיהו ובעוגה שאתה מרשה לעצמך להתבדח עליה?
קצרה היריעה של הסמארטפון שממנו אתם קוראים מלחזור לכל אותן דוגמאות שוב ושוב ושוב ושוב ושוב ושוב, אבל השורה התחתונה היא שהמדיניות של פייסבוק לא עובדת. סטטוסים אלימים, מסיתים ומעודדי טרור נשארים זמן רב ולפעמים לא נמחקים בכלל למרות שמדווחים עליהם, וסטטוסים לגיטימיים או אנשים שלא חטאו - מועפים מפייסבוק. ואם כן חטאו - פייסבוק לא אומרת להם במה.
"אנחנו טועים"
התשובה שאנחנו תמיד מקבלים מפייסבוק כשאר פונים דרך הדוברות היא שפייסבוק רוצה להיות מקום בטוח עבור גולשים, ושעלינו לעיין בתנאי השימוש. זה לא מסביר בעצם כלום. אפשר לקבל תשובה מפורטת יותר? דרשנו ממילנר.
הוא מצידו הודה בעובדה שיצא לפייסבוק כבר להודות בה. הם טועים. אנחנו מקבלים מילוני דיווחים כל שבוע, את כולם בודקים בני אנוש שלא רק שדוברים את השפה העברית, אלא מצויים בתרבות המקומית, ואפילו באקטואליה. לדבריו בינה מלאכותית לא מסוגלת לעשות את זה. בני האנוש דוברי העברית שעובדים תחתיו יודעים אם היה פיגוע, אם ארגון טרור שחרר לרשת סרטון מסית (וכך לצוד אותו ברגע שעולה) או אם יש משחק כדורגל שעלול לגרום לסערה ברשת, הוא מבטיח. "אבל מאחר שמדובר בבני אנוש", הוא הסביר, "הם עושים טעויות. זה מסביר, אבל זה לא מתרץ, ואנחנו צריכים להשתפר".
כמה אנשים דוברי עברית יש בצוות שמתמודדים עם כל הדיווחים? הוא לא יכול לפרט, אבל אומר שהצוותים הללו כל הזמן גדלים וכל הזמן לומדים מטעויות. הסבר אחד שמילנר בכל זאת סיפק וחרג מלשלוח אותנו לתנאי השימוש, הוא "לפעמים רואים מילים בהקשר שלילי כל הזמן, ולכן מפספסים את ההקשר החיובי שלה כשהוא מדווח".
אצל ניקו וואטס, שהעלה את המתכון זה נגמר בטוב, כי הוא הוחזר לרשת, לאחר שפייסבוק הבינה שהטעות הייתה גדולה והביאה לפרסומים שליליים בתקשורת. גם סרטון שממחיש פיגוע נגד יהודים, הוסר רק אחרי התערבות שלנו וכבר אז קיבלנו את התשובה שאומרת שיש מיליוני דיווחים ואנחנו טועים. כך או אחרת, במקרים רבים אחרים בני האנוש הללו שעובדים בפייסבוק ממשיכים לטעות בשיקול הדעת.
באשר למקרים הספציפיים, מילנר התעקש שהוא לא יכול לפרט בפנינו מכיוון שהוא מחוייב להגן על הפרטיות של הגולשים שנחסמו. ניסיתי להסביר למילנר שעם חלקם שוחחתי והם הסכימו לוותר על הפרטיות והוא מוזמן לוודא את זה, אבל הוא התחמק. מילנר גם אמר שבכל פעם שמישהו נחסם או מפר את תנאי השימוש הוא מקבל הודעה מפורטת במייל ויכול לערער עליה ולקיים דיאלוג עם הרשת. הוא תירץ את הפספוס בכך שאולי מישהו נרשם לפייסבוק פעם עם תיבה שהוא לא משתמש בה.
ההצהרה הזאת פשוט לא תואמת את מה שהכתבים שלנו קיבלו, ולא מתיישרת עם התלונות שאנחנו מקבלים מגולשים שנחסמו - ההודעות שמגיעות כלליות מאוד ושולחות את הגולשים באופן כללי לתנאי השימוש בלי הכוונה ספציפית. "אנחנו מבינים שאנחנו צריכים להשתפר בשקיפות שלנו. יש הרבה לאן לשאוף", שחרר מילנר הבטחה לאוויר, כאשר הייתה לו הזדמנות לקיים אותה כבר באותו מפגש.
עם זאת, הסבר מפתיע ומדאיג שהוא נתן הולך ככה: אם דיווחו עליכם על סטטוס מסויים, יתכן שנבדוק את הפרופיל כולו ונמצא דברים נוספים שעליהם תיחסמו. כלומר, פייסבוק לא תסמן אתכם ותיזום בדיקה. אבל אם העלתם איזו שטות, אתם צריכים לזכור שעכשיו כל הפרופיל שלכם, כולל דברים שהעלתם לפני שנים, עלול להתנקם בכם.
לכמה זמן תענשו אם תעלו משהו שעיצבן את פייסבוק? גולשים שנחסמו מספרים על חסימה החל מ-24 שעות דרך חודש ועד לנצח בלי הסבר. תלוי בחומחת העבירה, מסביר מילנר. "אם העלתם תמונה של התעללות בילדים אנחנו נחסום אתכם לנצח ונדווח לרשויות החוק בארצות הברית, כי אנחנו מחוייבים לכך. אם הפרתם את תנאי השימוש בצורה אחרת בנוגע לתמונות נחסום אתכם מהעלת תמונות". מעבר לזה, מילנר אומר שהוא לא יכול לתת טבלה מסודרת, מכיוון שאין להם חוקים שחקוקים בסלע, "אבל אנחנו כן עקביים בנושא", הוא התחייב.
ואז הגיע החוק שיצנזר את פייסבוק
בחודשים האחרונים נציגי פייסבוק, ובהם מילנר, נפגשים עם בכירים בשלטון בשביל לנסות לפתור את עניין ההסתה המשתוללת. גלעד ארדן, שאמר שחלק מדם הנרצחים בפיגועים נמצא על הידיים של פייסבוק, מקדם עם שרת המשפטים חוק שיאפשר לממשלה לכפות על פייסבוק להסיר תכנים, או לפחות להסתיר אותם בישראל, בצו מנהלי.
וזה אולי המפתח למפגש הזה ולפגישה עם העיתונאים. מצד אחד מילנר החזר והודה שהם טועים, וצריכים להשתפר והתחייב שיש לפייסבוק אפס סבלנות כלפי פוסטים המעודדים אלימות וטרור, ומצד שני, הוא אומר, אין מתג קסום שיעוצור את ההסתה. הפתרון של פייסבוק הוא דיאלוג מתמשך עם רשויות החוק, טיפול בדיווחים מהקהילה, כלים שהם מפתחים למחיקת תכנים אבל לא חקיקה.
"אנו מקווים שתתקיים בחינה זהירה של ההשלכות של חוק זה על הדמוקרטיה הישראלית, על חופש הביטוי, על אינטרנט פתוח ועל הדינמיות של האינטרנט הישראלי", נכתב בהצרה הרשמית לעיתונות על החוק.
על כך הרחיב מילנר במפגש ואמר שיש לחברה השגות על ההצעה. "החוק לא נוגע רק לפייסבוק, אלא גם לרשתות חברתיות אחרות כמו טוויטר ובכלל על כלי התקשורת שאתם עובדים בהם. השימועים נעשים במעמד צד אחד, בלי לתת הזדמנות למי שמוחקים אותו להשמיע את דבריו", הוא אמר בדאגה לחופש הביטוי בישראל ופנה אלינו כעיתונאים, "לפי החוק הזה יכולים למחוק לכם תוכן ואפילו לא תדעו על זה, או לקבל הזדמנות להגיב".
איך זה שונה מהאופן שבו הצוות שלך בפייסבוק עובד, כשהוא מוחק פוסטים של גולשים בלי שהם יישמעו?
זה לא אותו דבר. מדובר כאן על דמוקרטיה ועל הזדמנות רק לצד אחד להישמע. אז הצענו שחברי כנסת יבחנו את החוק מחדש.