"סטטוסים מצייצים", אחד מדפי הפייסבוק הפופולאריים בישראל, נמצא מאז אחר הצהריים תחת מתקפה של קהלו, הזועם בשל העלאתם והסרתם של שני סטטוסים על הרב עובדיה יוסף, המאושפז בבית החולים הדסה עין כרם בירושלים ונלחם על חייו.
"מכיוון שאנחנו עם שסוע, מאתמול הרשת מתחלקת לשתי קבוצות: אלה שמתבדחים על מצבו או אפילו מייחלים למותו, מרשים לעצמם למתוח ביקורת אואפילו להתלוצץ, והקבוצה השנייה היא אנשים שמאוד חרדים לשלומו ומאמינים שהוא קדוש", כך מסביר לנקסטר אבי לן, מפעיל הדף. "היום החלטתי לטפל בנושא ולפרסם שני סטטוסים: הראשון הוא של רונית בידרמן והוא מאוד בעד הרב, מתאר את פעילותו עבור עגונות וכו', והשני הוא של עיתונאית לשעבר ב'הארץ' (שביקשה ששמה לא יוזכר בכתבה, י"מ) שיוצאת נגד הרב".
זמן קצר לאחר פרסום הסטטוס השני, מספר לן, הכותבת "התחילה לקבל איומי רצח ואיחולי מוות. היא ביקשה בנימוס להסיר את הפוסט, כי היא חוששת לחייה. קיבלתי את זה והחלטתי למחוק גם את הפוסט שלה וגם את הפוסט השני, כי אני לא מוכן לקבל הכתבה כזו של ההמונים שמותר להגיד רק דברים מסוימים על הרב עובדיה. מחקתי את שניהם וכתבתי מה שכתבתי".
מה שכתב לן הוא שני סטטוסים, שהראשון מסביר כי " בשעה האחרונה פרסמנו כאן שני פוסטים העוסקים ברב עובדיה יוסף. מחקנו את שניהם, לאחר שכותבת הפוסט השני קיבלה איומים על חייה. ישראל 2013, תרבות הערסים ניצחה", והשני מכריז כי "סטטוסים מצייצים יוצא עכשיו להפסקה. איומים על חיי הכותבים שלנו לא עושים לנו חשק לפרסם כרגע סטטוסים שנונים ותמונות משעשעות. איראן זה כאן".
לדברי לן, "בפייסבוק רצות עכשיו המוני בדיחות על הרב עובדיה. ברור לי שסטטוסים מצייצים היא פלטפורמה מאוד גדולה ולא הייתי מפרסם בה בדיחות כאלה, כי אדם מבוגר שנלחם על חייו אני לא חושב שזה זמן מוצלח לבדיחות על חשבונו, במיוחד לא אצלנו. אבל זה פוסט שבוחן את היחס שלנו כלפי האיש ולגיטימי להכניס את זה לשיח הציבורי. העניין הוא שיש קבוצה של אנשים שלא מוכנה לקבל את הזכות של אחרים להגיד דברים שלא מוצאים חן בעיניהם, וכשזה מגיע לקללות ואיומי רצח צריך לשים לזה קו אדום". הוא מוסיף כי "חשוב לתת במה לויכוחים כמו זה כי הם אמיתיים וקיימים. אי אפשר להסתיר אותם מתחת לשטיח. יש כאן ויכוח על צביונה של המדינה ועל דמותו של הרב עובדיה בתוכה. אם אי אפשר לדבר על שום דבר רציני בפייסבוק מפחד מלינצ' - זה מוציא את החשק להיות שם, בפייסבוק. חציית הקו האדום הזו ראויה לפרק זמן של דממה".
עם זאת, למשטרה הוא לא פנה. "הפוסטים שלנו מקבלים מאות ואלפי תגובות", הוא מסביר. "אין לי שום אפשרות לקרוא את כל התגובות. התופעה של קללות ואיומים כל כך מוכרת לכולנו שאם על כל תגובה כזו אנשים היו הולכים למשטרה המשטרה היתה צריכה לפתוח לזה מחלקה מיוחדת. זה עצוב לי", הוא מסכם.
הגולשים מצידם, הגיבו על הסרת הפוסטים השנויים במחלוקת לא פחות מעל העלאתם.
ענבל כתבה: "תלמדו לצנזר את הפוסטים שאתם מעלים פה. בושה וחרפה לתת במה לאנשים שכותבים רוע על אדם אשר נלחם על חייו".
ניר דרש: "תסביר לי איך הגעתם מדף של סטטוסים וצחוקים לפירסומים של חראאא והסתההה על הרב עובדיה??"
אייל כתב: "מאוכזב שאשכרה מחקתם את הפוסט. אל תכנעו לטמטום".
ליאב טען: "וואו איך השתפנתם?"
רם הוסיף: "אם אתם מוכנים לוותר במקום להילחם ואפשר להילחם באותם מאיימים, אז אני את הדף כבר לא אוהב".
פיליפ כתב: "מקווה שאספתם את השמות של כל המאיימים עליכם והלכתם מהר למשטרה. החרא הזה לא יעבור עד שלא תהיה פעולה נגד הערסים האלימים והמטורפים האלה".
רווית מחתה: "אם לייחל למותו של אדם מבוגר, באשר הוא, נראה לכם כמו דמוקרטיה שמקומה ב'סטטוסים מצייצים', אבל לייחל למותה של מפיצת שנאה נראה לכם כמו 'איראן זה כאן'-תבדקו את עצמכם".
גולשים מסוימים אף החליטו לנקוט פעולה וירטואלית. כ-1,000 מהם ביטלו את ה"לייק" לדף.