הפסדתם את בלאק פריידיי? לא נורא, המבצעים לא נגמרו ביום שישי. חגי דת-הקניות האמריקאית ממשיכים, ומחר, יום שני, ציין אחד נוסף - Cyber Monday. סייבר מאנדיי הוא התוספת האחרונה לעונת החגים, שמטרתה ליצור באזז נוסף סביב קניות ברשת, באמצעות עידוד חנויות מקוונות להציע ביום זה מחירים מיוחדים לרוכשים מרחוק.
לאן לגלוש?
גם בסייבר מאנדיי משתתפפים כל המי ומי של הקניות באינטרנט, וגם מי כאלה שפחות מזוהים עם העולם הווירטואלי. כמובן שענקיות כמו אמזון ואיביי אוספות עבורכם מאות מבצעים מיוחדים בעמודים מיוחדים, וגם אתרי קופונים למיניהם, כמו Dealnews, מתמלאים בריכוז מזוקק של הנחות ענק שתתקשו להתאפק מלנצל.
בין החנויות המשתתפות בחגיגה ניתן למנות, כרגיל, גם את רשתות הקמעונאות האמריקאיות וולמארט, Best Buy ו-Staples, כמו גם חנויות נוספות, שאחרי הסתערות הלקוחות ביום שישי האחרון - שמחות על ההזדמנות למכור גם סחורה שעדיין לא הגיעה לסניפים.
עם זאת, לא כולם מציעים מבצעים מיוחדים לסייבר מאנדיי ויש מי שפשוט ממשיך את מבצעי Black Friday - כמו באג, אייבורי, מיקרוסופט ועוד.
קראו גם: בלאק פריידי - כל המבצעים בארץ ובחו"ל (כן, זה עדיין נמשך)
היזהרו מחיקויים | צילום: Jupiterimages, Thinkstockדעו ממה להיזהר
אך לא רק הגולשים נהנים מחגי הקניות הללו - גם ההאקרים מזהים את הפוטנציאל הטמון מהם ומנסים להרוויח. בשנה שעברה הייתה זו רשת Target האמריקאית שסבלה דליפה של ארבעים מיליון מספרי אשראי של לקוחותיה, ולא מן הנמנע שגם השנה נראה הונאות בסדר הגודל הזה.
גיל נוילנד, מנכ"ל חברת אבטחת המידע ESET ישראל, מונה הונאות נפוצות שיש להיזהר מהן:
1. אתרים מתחזים
ברשת קיימים עשרות אתרים שמתחזים לאתרים פופולאריים כמו איביי, אמזון ועוד. ברוב המקרים, מי שמקים את האתרים הללו משתמש בכתובת דומה לאתר המקורי. למשל, במקום e-bay, הם ינסו את ebay, או Amazan במקום Amazon. בימים כמו הבלאק פריידי או הסייבר מאנדיי, האקרים ינסו לנתב את תנועת הגולשים לאתרים אלו כדי לאסוף פרטי אשראי ופרטים פיננסיים נוספים.
איך נזהרים? נסו להימנע מלחיצה על קישורים שאתם מקבלים בהודעות דוא"ל - וכנסו לאתרים אלו באופן ישיר. בנוסף, השתדלו לא להכנס לאתרים חדשים שמעולם לא שמעתם עליהם. הם עשויים להיות מזוייפים, והמקימים שלהם ינסו להדביק אתכם בווירוסים ותוכנות זדוניות.
קראו גם: הטיפים שיחסכו לכם כסף בקניות ברשת
2. מתנות לא צפויות
אחת מההונאות הגדולות ביותר במהלך הסייבר מאנדיי בשנה שעברה היה כרטיס מתנה על סך אלף דולר לאתר Best Buy. הגולשים שהתפתו ללחוץ על הקישור נתבקשו להזין פרטים כמו שם מלא, גיל, כתובת מגורים, כתובת דואר אלקטרוני, מספר טלפון ועוד.
אמנם מדובר ביום קניות אטרקטיבי למדי, אבל לא צפוי שחברות כלשהן יחלקו את הסחורה שלהן בחינם או לחילופין יחלקו מתנות בשווי אלפי דולרים. לכן פקחו עין, וכפי שהוזהרנו על ידי ההורים שלנו כשהיינו ילדים – אל תקבלו מתנות מזרים.
3. פרסומות וקופונים מזויפים
גולשים רבים שמקווים לנצל את ימי השופינג המיוחדים, תרים ברשת אחר הדיל המושלם. פושעי הסייבר יודעים זאת ומפיצים פרסומות וקופונים מזויפים כדי לגרום לכם להקליק. הלינקים האלה כמעט תמיד יובילו אתכם למילוי סקר (בו אתם תתבקשו להזין גם פרטים אישיים), הונאה או לניסיון הדבקה בווירוס או תוכנה זדונית אחרת.
מומלץ להתייחס להצעות כאלה בחשדנות ולהימנע מלחיצה על הקישורים, במיוחד אם אינכם יודעים מהו מקור הפרסומת או הקופון. כמו כן, מומלץ לוודא שעל המחשב מותקנת תוכנת אנטי וירוס מעודכנת שתאתר את ניסיון ההדבקה ותמנע אותה מבעוד מועד.
דרך נוספת להימנע מסכנות אלו אלו היא קנייה באתרים באמצעות PayPal - שירות המאפשר לבצע רכישה מבלי שמספר האשראי יועבר למוכר או יסתובב ברשת.