לא חושב אם אלו סלפיז בערום, התכתבויות רכילותיות על השכן למשרד בעבודה או אפליקציות שבני הזוג לא צריכים לדעת עליהן - רוב חיינו מתועדים היום באופן דיגיטלי וזמינים לנו בכל זמן - אך גם עלולים להגיע לעיניים הלא נכונות אם גונבים לנו את הטלפון, מחדירים אליו אפליקציה זדונית שגונבת רק את המידע שעליו או הילדים שמשחקים לנו במכשיר כשאנחנו רוצים שהם יהיו (יחסית) רגועים בזמן שאנחנו נוהגים.
כדי להגן על המידע הרגיש מפני דליפה, יש כמה פתרונות - חלקם בחינם, אחרים בתשלום, ונראה שבראש ובראשונה כדאי להגן על המכשיר באמצעות סיסמה. בנוסף, כדאי לאחסן את המידע הרגיש במיקום מוסתר, כזה שיקשה על האקרים, כמו גם על גנבי המכשירים, לגשת למידע הרגיש בקלות. נדגיש, כי לא קיימת הגנה מושלמת מפני זליגה של מידע אישי. הסתרת המידע בתיקיות משנה, או תחת קוד סודי, היא פעולה בסיסית שתקשה מעט על החפצים ברעתכם.
מערכות ההפעלה מאפשרות לאחסן קבצים במיקומים שונים. בחלקן זה פשוט יותר, אצל האחרות האפשרות מוגבלת, אבל מה שלא אפשרו יצרני המכשירים - תאפשרנה אפליקציות שונות.
אנדרואיד: תלוי ביצרן
כמעט כל מכשיר מגיע עם אפליקציית סייר קבצים, כמו במחשב, ואם לא - ניתן להוריד אפליקציה כזו מהחנות. שימוש באפליקציה הזו מאפשר, כאמור, להזיז כמעט כל קובץ לכל תיקייה הקיימת במכשיר. כך, לדוגמה, ניתן להעביר תמונות מביכות לתיקייה שקבורה עמוק בתוך כמה תיקיות אחרות. אך יצרניות המכשירים עשו לנו את החיים קלים וחלקן משלבות באפליקציה אפשרות להגנה על תוכן. כל יצרן עושה זאת בצורה שונה, ויתכן שדגמים שונים של אותו יצרן יכילו תפריטים דומים אך לא זהים. בכל זאת, נדגים את הפעולה על כמה מכשירים.
מכשירי סמסונג כוללים "מצב פרטי", באמצעותו ניתן להעביר כל קובץ מסייר הקבצים אל תיקייה נסתרת. כך עשינו זאת בגלקסי S7 של סמסונג: נכנסנו לגלריה או אל סייר הקבצים, בחרנו קובץ אחד או כמה קבצים, מצד שמאל למעלה לחצנו על "עוד" ואז "העבר לתיקייה פרטי".
הקשנו קוד הגנה, ומרגע זה נעלמו הקבצים מן העין, עד שנפעיל את המצב הפרטי באמצעות כניסה ל"יישומים" -> "הגדרות" -> "פרטיות ובטיחות" -> "מצב פרטי" והפעת המתג הנמצא משמאל למילה "כבוי". שימו לב: בסיום השימוש בקבצים המוסתרים יש להפעיל ידנית את המצב הפרטי דרך אותו תפריט.
מכשירי LG מאפשרים נעילה של תמונות בגלריה באמצעות סיסמה או קוד גרפי. כך עשינו זאת ב-LG G4: "הגדרות" -> "כללי" -> "אבטחה" -> "נעילת תוכן" והמשכנו לפי ההוראות. כשתרצו לנעול קובץ או כמה קבצים, סמנו אותם בגלריה, לחצו על שלושת הנקודות האנכיות בצד שמאל למעלה -> "נעל". התמונות לא יופיעו יותר בגלריה. לצפייה בהן לחצו על שלושת הנקודות משמאל למעלה -> "הראה קבצים נעולים" והקישו את הקוד או ציירו את דפוס הנעילה, ואז יופיעו הקבצים הנעולים.
אייפון: הכל נשאר באלבומים
במערכת ההפעלה של אפל, החל מ-iOS 8 ניתן אמנם להסתיר קבצים, אך הם יוסתרו רק מתצוגות "רגעים", "אוספים" ו"שנים", וימשיכו להופיע בתצוגת האלבומים במכשיר. כדי להסתיר אותם מתצוגות אלה היכנסו לתמונה שאותה תרצו להסתיר, לחצו על לחצן השיתוף מימין למטה, בחרו "הסתר" ואשרו "הסתר את התמונה". התמונות המוסתרות תופענה באלבומים תחת תיקייה "מוסתרים".
הנוסחה לפרטיות
כדי להסתיר קבצים בצורה קצת יותר מתוחכמת, תוכלו להשתמש באפליקציות שונות. אפליקציות "המתחפשות" למחשבון הן כנראה אחד הפתרונות המשעשעים יותר. לאחר התקנה והגדרה ראשונית של אפליקציה כזו, תצטרכו להגדיר קוד אישי והגדרות נוספות.
אייקון האפליקציה שיופיע בין האפליקציות האחרות שמותקנות במכשיר הוא אייקון תמים של אפליקציית המחשבון. כך גם עם הפעלת האפליקציה, תזכו לראות מחשבון פשוט בפעולה שלא יגמגם בביצוע תרגילים חשבוניים. רק אם תקישו את הקוד הסודי שהגדרתם מראש, תעברו פתאום לסייר הקבצים המוסתרים שלכם.
להורדה: iOS - אפליקציית +Calculator | אנדרואיד - אפליקציית Smart Hide Calculator
זהו רק אנטי וירוס
אחת האפליקציות הפופולאריות, עם מעל 50 מיליון משתמשים ברחבי העולם, היא Keep Safe Photo Vault. באמצעותה ניתן לנהל, גם באייפון וגם באנדרואיד, אלבומים שלמים של תמונות וסרטונים, על כל אלה ניתן להגן באמצעות סיסמה אחת או סיסמה שונה לכל אלבום.
כדי שתמונות לא תישמרנה באלבום המצלמה המובנה במכשיר, תכננו מפתחי האפליקציה ממשק מצלמה נפרד, איתו כל תמונה שתצלמו תישמר ישירות באחסון האפליקציה ולא באחסון הרגיל. ניתן גם לקבוע כמה סיסמאות מזוייפות, כך שאם מישהו יחשוד בכך שאתם מסתירים ממנו משהו - תמיד תוכלו לתת את הסיסמה המזויפת שתחשוף בפניו כמה תמונות תמימות, אך הוא לא יידע איזו סיסמה מסתירה את התוכן שבאמת הסתרתם.
כמו כן, תוכל האפליקציה "להתחפש" לאפליקציה לסריקת וירוסים או לאפליקציות אחרות ורק באמצעות כמה הקשות על המסך (שרק אתם תכירו) תוכלו להגיע אל ייעודה האמיתי של האפליקציה. ניתן להוריד מספר אפליקציות משנה שתעבודנה יחד עם האפליקציה הראשית. כמו כן, תכונות רבות של האפליקציה יהיו זמינות בגרסת הניסיון, אך לאחר שזו תיגמר תצטרכו לרכוש עבורן מנוי שנתי.
לא מסתירים את זה שמסתירים
אפליקציה נוספת וותיקה, Private Photo Vault, מאפשרת לבצע פעולות דומות מאוד בהגנה על התמונות הרגישות, אך היא לא מתיימרת להתחפש לאפליקציות אחרות. עם הפעלתה תצטרכו להקיש את הקוד הסודי, ותמצאו בה אפשרות ליצור אלבומים מוגנים בסיסמה. גם תכונת הסיסמאות המזויפות תהיינה מוכרת לכם.
באמצעות האפליקציה ניתן להשקיע במראה תמונת העטיפה של כל אלבום מוגן, והגרסה בתשלום כוללת מרכיב שיימינג שלא יוותר למי שינסה לפרוץ לכם לאפליקציה: אם הוא יקיש סיסמה שגויה מספר פעמים תחל האפליקציה לצלם אותו ללא ידיעתו ולתעד, באמצעות חיישן ה-GPS, את מיקומו. רק נדגיש שלא כדאי לקחת את החוק לידיים ולנסות לתפוס בעצמכם אנשים מפוקפקים. אם מישהו גנב לכם את הסמארטפון - בקשו את עזרת המשטרה בתפיסתו.
עוד קצת מאותו הדבר
אפליקציה נוספת נועדה להקל על משתמשי אייפון החפצים בפרטיותם: Pocket Files. גם העיצוב שלה וגם שמה לא מעלים חשד כאילו אתם מסתירים משהו. ואכן, היא משמשת כסייר קבצים רגיל עד אחרי שתיצרו בה תיקיות ותיקיות משנה ותצטרכו להפעיל את ההגנה עליהן באמצעות סיסמה.
אהבנו את התאימות המלאה שלה עם מערכת ההפעלה של אפל. העברת הקבצים אליה פשוטה מאוד, היא תומכת בנעילה באמצעות טביעת אצבע, בייבוא קבצים משירותי ענן כמו iCloud, בהעברת קבצים באמצעות iTunes ועוד. היא גם כוללת את מגוון התכונות של האפליקציות הקודמות, כמו ממשק מזוייף אותו תראו למי שחושב שאתם מסתירים ממנו משהו ומצב מעקב אחר מי שמנסה לפרוץ את ההגנה באמצעות הקשת סיסמאות שגויות. גם לה גרסה חינמית וגרסה בתשלום.
להורדה: iOS