זוכרים את כל הפעמים שסיפרנו לכם כמה חשוב להגן על הסמארטפון שלכם בסיסמה חזקה, כדי שגורמים לא רצויים לא יוכלו לקבל אליו גישה? פסק דין של בית המשפט המחוזי לערעורים במחוז השני של פלורידה מערער את היכולת של סיסמה להגן עליכם וקובע שלמשטרה מותר לחייב אתכם למסור לה את הסיסמה לסמארטפון שלכם.
פסק הדין, עליו חתומים שלושה שופטים, מדבר על המקרה של ארון שטאל, שנתפס מנסה לצלם מתחת לחצאיתה שאחריה עקב בחנות. היא הבחינה בו עושה זאת והתעמתה איתו. תחילה הוא ניסה לתרץ את אחיזת הסמארטפון מתחת לחצאיתה בכך ששמט אותו על הרצפה, וכשקראה למאבטחים הוא ברח. הוא נתפס בעקבות סרטוני האבטחה שלכדו את המעשה ואת מספר הרישוי של מכוניתו, טען שאין לו מה להסתיר - ואז נעל את הסמארטפון שלו בסיסמה וסירב לאפשר לשוטרים לחפש בו את התמונות שצילם, לכאורה.
בחודש שעבר קבע בית המשפט במדינה כי שטאל זכאי לסרב למסור את סיסמתו למשטרה על בסיס התיקון החמישי לחוקה האמריקאית, הקובעת כי לאדם יש זכות להימנע מהפללה עצמית. אלא שהשופטים לפניהם נדון ערעור המשטרה הפכו את ההחלטה וטענו שמסירת סיסמת הכניסה אינה מהווה הפללה עצמית. יו"ר חבר השופטים כתב כי מסירת סיסמה היא "מסירת ראיות, ולא עדות" - ולכן היא לא נחשבת הפללה עצמית, אלא דומה יותר לפתיחת הדלת לשוטרים שבאים לחפש בבית חשוד.
פסק הדין הזה מעורר סערה, מאחר שהוא נותן פרשנות מאוד מצומצמת לזכויות הפרטיות ואי ההפללה העצמית. זאת לאחר שלפני כשנתיים כבר פסק בית משפט בווירג'יניה כי טביעת אצבע אינה נכנסת לגדר זכות ההפללה העצמית.
בינתיים, בבריטניה נקטה המשטרה באמצעי נואש עוד יותר כדי לתפוס כנופיית זייפני כרטיסי אשראי: צוות שוטרים סמויים ארב לחשוד ברחוב, לאחר שבחקירתו סירב לפתוח לשוטרים את סיסמת הסמארטפון שלו, וכשהוא היה באמצע שיחה הם חטפו את הטלפון מידיו ודאגו לבצע בו פעולה בכל כמה שניות כדי למנוע מהמסך להינעל.
ומה בישראל?
"הוראות חוק הגנת הפרטיות וחוק המחשבים אוסרות על כניסה שלא כדין למחשב", אומר ל-NEXTER אביב אילון, עו"ד המתמחה בדיני אינטרנט וטכנולוגיה, ומוסיף הבהרה: "טלפון סלולרי חכם הינו מחשב לכל דבר ועניין.
"בכדי להיכנס לטלפון כדין", הוא מסביר, "על משטרת ישראל לקבל הרשאה מבעליו, במקרים מסוימים מבעלי המידע המוחזק בו או על-פי צו חיפוש מבית המשפט. במידה וניתן צו חיפוש אך קיימים אמצעי אבטחה, כגון תוכן מוצפן או גישה באמצעות סיסמה, בעל הטלפון רשאי לבחור בזכות השתיקה ולסרב למסור את הסיסמה בנימוק כי מסירתה תפגע בזכותו הבסיסית שלא להפליל עצמו.
"יחד עם זאת, יש לזכור כי למרות שנתונה לבעל הטלפון הזכות לחסינות מפני הפללה עצמית. בחירתו בזכות השתיקה בחקירתו עשויה לשמש חיזוק לראיות מפלילות אחרות ולהביא להרשעתו. מן הפסיקה ניתן ללמוד כי בתי המשפט מייחסים משקל לא מבוטל לשתיקת הנאשם, מאחר ואדם הנאבק על חפותו, סביר להניח כי ימסור גרסתו ולא ישתוק".
במילים אחרות: בישראל אתם לא חייבים למסור כרגע את הסיסמה לסמארטפון גם אם שוטר או שופט דורשים את זה, אבל אם יש נגדכם ראיות אחרות - אפילו נסיבתיות - הן יקבלו חשיבות מוגברת מעצם הסירוב שלכם לפתוח את הסמארטפון.