בעקבות פרשת המייל של נתן אשל שהגיע בטעות לשלי יחימוביץ' וזו הפיצה אותו לעיניי האומה ועוד סיפורי זוועה על מיילים שנשלחו למקומות הלא נכונים, עולה השאלה: האם זה בכלל חוקי לפרסם ברבים הודעה פרטית שהגיעה אליכם בטעות? בדקנו.
עורכת הדין ליאת גלילי-פרל המתמחה בדיני קניין רוחני מסבירה: "דוא"ל הכולל דברי לשון הרע על מישהו, בין אם נשלח בכוונה או בטעות, יכול להיחשב לפרסום אסור על פי חוק לשון הרע".
ומה בדיוק נחשב "לשון הרע"?, גלילי-פרל אומרת: "חוק לשון הרע מגדיר לשון הרע כ'דבר שפרסומו עלול להשפיל אדם בעיני הבריות או לעשותו מטרה לשנאה, לבוז או ללעג מצדם. כמו כן לבזות אדם בשל מעשים, התנהגות או תכונות המיוחסים לו, לפגוע באדם במשרתו, אם משרה ציבורית ואם משרה אחרת. לבזות אדם בשל גזעו, מוצאו, דתו, מקום מגוריו, גילו, מינו, נטייתו המינית או מוגבלותו'".
עד כאן נראה שבפרסום המייל, יחימוביץ' עברה על רוב סעיפי החוק, ומה העונש שצפוי לה?
"אם נתעלם לרגע מהחסינות לה היא זוכה ונשאר במישור המשפטי, פרסום לשון הרע יכול להיחשב כעבירה אזרחית או פלילית, וניתן לקבל פיצוי ללא הוכחת נזק של עד 50 אלף שקלים", מסבירה עו"ד גלילי-פרל.
עם זאת, חשוב להדגיש כי עבור אנשי ציבור החוקים האלה משתנים. "הגנה מפני תביעת לשון הרע יכולה להסתמך על כך שמדובר באמת והפרסום חשוב לידיעת הציבור. הגנה נוספת יכולה להיות תום לב, אם כי במקרה של שלי יחימוביץ ופרסום המייל מנתן אשל קשה מאוד לטעון לתום לב (היא המתינה הרבה זמן כחודשיים עד לפרסום המייל במטרה לגרום נזל נתן אשל)".
גם חוק הגנה על פרטיות עלול להכשיל את המפיץ. גלילי-פרל מציינת: "יש כאן גם עניין של הגנת הפרטיות, שכן לפי חוק הגנת הפרטיות אין להעתיק 'תוכן של מכתב או כתב אחר שלא נועד לפרסום, או שימוש בתכנו, בלי רשות מאת הנמען או הכותב'".
עם זאת, יש לשים לב כי לפי סעיפי החוק הנ"ל, לא תהיה זכות לתביעה אזרחית או פלילית "בשל פגיעה שאין בה ממש". כלומר, צריך להוכיח שנגרם נזק במידה מסוימת. גם כאן אגב אפשר לקבל פיצוי ללא הוכחת נזק של עד 50 אלף שקלים.
עו"ד ליאת גלילי-פרל ממשרד פרל עורכי דין מתמחה בדיני קניין רוחני ומייעצת במתחם פרקליטי IL
זקוקים לייעוץ משפטי? היכנסו עכשיו והתייעצו בחינם עם עורך דין