בשביל מה יוג'ין קספרסקי(47) קם בבוקר? בשביל להרוג וירוסים. בעליה של חברת תוכנת האנטי וירוס הרביעית בגודלה בעולם, שנושאת את שמו, ושהונו האישי נאמד ב-1.18 מיליארד דולר, כבר לא צריך לעבוד למחייתו – אבל הוא עדיין קם בבוקר כדי לרדוף אחרי וירוסי מחשב ושאר תוכנות מזיקות, ונמצא במסע צלב מתמשך להכחיד אותן מהעולם.
לפצל את האינטרנט לשלוש קטגוריות
בימים בהם ארה"ב סוערת סביב פרשת המעקב אחרי האזרחים, קספרסקי, שהגיע לישראל כאחד מנותני החסות של מרוץ "פורמולה ירושלים", חשף את הפיצוח שלו לבעיית הפרטיות ברשת.
קספרסקי מסביר: "אני חושב שזה רעיון טוב לפצל את האינטרנט לכמה קטגוריות – א', ב' ו-ג'.
ג' תהיה הקטגוריה של השירותים האנונימיים לחלוטין. כאן יהיה למשל שירות האימייל שלך עם חברים, גלישה באתרים וכל השירותים החופשיים שאינם מהווים איום לביטחון הלאומי או העולמי".
"קטגוריה א' תהיה הקטגוריה של השירותים החשובים: של התשתיות הקריטיות כמו חשמל ומים, שירותים פיננסיים, שירותי ממשלה, בחירות אלקטרוניות – כאן תצטרך להציג תעודה מזהה, בדיוק כמו שאנחנו עושים כיום בעולם המסורתי".
"כשאתה הולך לבנק, מבקשים ממך תעודה מזהה, נכון? בודקים מי אתה. כשאתה מופיע בשדה התעופה, כשאתה הולך לבנק, וכשאתה נוהג בכביש – בכל המקומות האלה אתה צריך להציג תעודה מזהה, נכון? קטגוריה א' תהיה בדיוק כמו המקומות האלה".
וקטגוריה ב' תהיה משהו בין לבין, ושם יהיו שירותים כמו רשתות חברתיות (דוגמת פייסבוק – נ.ל.). כך שאם מישהו במקום הזה מתנהג בצורה לא ראויה, הממשלה תוכל למצוא את האיש הרע. כמו שאם אתה תכתוב משהו לא נכון בעיתון, אתה והחברה שהיא בעלת העיתון, תהיו אחראים למה שפרסמתם. אני לא בטוח שרשתות חברתיות הן דוגמה טובה, והאם הן צריכות להיכנס לקטגוריה ב' ", הוא מהרהר. "בקטגוריה הזו", מסייג את עצמו קספרסקי, "אתה לא צריך להציג מידע מלא, אלא רק מידע חלקי כמו גיל".
אתה לא חושש שמשטרים שונים יעשו בקטגוריות שימוש לרעה וידחקו אתרים של יריבים פוליטיים?
"אני לא יודע אם ממשלות לא ינסו לדחוק שירותים מקטגוריה ג' האנונימית לקטגוריות האחרות שיותר מזוהות", מודה קספרסקי. "חלק מהממשלות יותר קשוחות לגבי חופש הביטוי, ממשלות שונות מתנהגות באופנים שונים. האם זה טוב, האם זה רע? אני לא האיש לשאול".
חטפו את הבן ודרשו כופר של שלושה מיליון יורו
ייתכן שרצון העז של קספרסקי לפצח את הפרטיות באינטרנט נובע מאירוע אישי קשה שחווה בחייו לפני שנתיים, שעיתונאים מוזהרים מראש שלא לשאול אודותיו. האירוע הוא חטיפת בנו איוואן, שהיה אז בן 22 לצורכי כופר, בנו מנישואיו לנטליה גרושתו ומי שהייתה גם המנהלת של חברת קספרסקי במשך שנים רבות.
החוטפים דרשו כופר של שלושה מיליון יורו, אך איוואן שוחרר כעבור כמה ימים בפריצה של כוחות המשטרה הרוסית לווילה שבה הוחזק, והכופר מעולם לא שולם. איתורו המהיר, כך נטען, היה בין השאר בזכות קשריו של קספרסקי בשירות הביטחון הפדרלי הרוסי (FSB) - לשעבר הקג"ב, שקספרסקי הוא בוגר "המכון לקריפטולוגיה, טלקומוניקציה ומדעי המחשב" שניהלה סוכנות הביון המפורסמת בשנות השמונים.
קספרסקי בשעתו האשים את המקבילה הרוסית לפייסבוק, VKontakte, להיותה מקור המידע לחוטפי בנו, מה שרק העלה עוד יותר את המחויבות שלו לפרטיות ברשת ולאבטחת מידע.
>> אחרי 22 שנה, מצאה את בנה בפייסבוק
>> סערה בעולם: הצנזורה הסינית הסירה תמונה שמשווה בין פו הדוב למנהיג סין