"האתר אליו הגעת איננו מאובטח" - הפראפראזה המודרנית הזו ל"המספר אליו הגעת איננו מחובר" הולכת להפוך בשנה הקרובה לחלק משמעותי בחייו של כל מי שגולש באינטרנט - כלומר כמעט כולם, והכל בגלל גוגל. בספטמבר האחרון הודיעה החברה כי החל מ-1 בינואר (יום ראשון), יציג דפדפן הכרום שלה בשורת הכתובות אזהרה בכל פעם שאתם גולשים לאתר לא מאובטח.
עד כה הוצג בקצה השורה (הימני בממשק העברית, השמאלי באנגלית) אייקון מנעול ירוק בעת גלישה לאתרים מאובטחים, כדי להרגיע את הגולש בידיעה שהתקשורת שלו עם האתר בו הוא נמצא מוצפנת ומאושרת. אך גוגל החליטה שזה לא מספיק, ולכן היא עוברת לשיטה לפיה במקום אייקון ירוק מרגיע באתרים אמינים, היא תציג אזהרות אדומות מפחידות בכל האתרים האחרים, בנוסף לירוק המרגיע באתרים ה"טובים".
"את גוגל מעניינים המשתמשים של האינטרנט, לדחוף את דפדפן הכרום שלה ושהוא יהיה מאובטח, ואיכפת להם מאיכות הרשת", אומר ל-NEXTER זהר סטולר, סמנכ"ל שותף בחברת Linnovate, המתמחה בבניית מערכות קוד פתוח. הוא מוסיף שמקרי הפריצות ההולכים ומחמירים של השנים האחרונות גרמו ל"פגיעה באמון האינטרנט, בתנועה, ברכישות. המודל העסקי של גוגל מבוסס על פרסומות שמובילות לרכישות שמהן היא מרוויחה אחוזים. זו דרך להחזיר את האמון שהגולשים ברשת".
בשלב הראשון, מציין סטולר, יוצגו ההתראות בעיקר בדפים בהם קיימים שדות להזנת סיסמאות או פרטי אשראי. המטרה היא להילחם בפישינג - סוג המתקפות הנפוץ, במסגרתן מפתים נוכלים את הגולשים בדרכים כאלו או אחרות להיכנס לאתר שמתחזה לאתר הבנק, חשבון המייל או רשת חברתית ולהקליד את פרטיהם, כאשר בפועל הם נשלחים ישירות לפושעים שיוכלו להשתמש בהם כדי לגנוב פרטים או כספים. התראות על אישורי אבטחה מזויפים או היעדרם יכולה למנוע מגולשים ליפול בפח הזה.
בשלב הבא, משער סטולר (וגם אנחנו חושבים כך), תתחיל גוגל להפוך את ההתראות ליותר ויותר אגרסיביות עד שלבסוף היא תציג בכניסה לאתרים שאינם מאובטחים אזהרה על כל המסך, שתודיע לגולש שהוא עומד להיכנס לאתר מסוכן ותנסה לשכנע אותו לצאת, ורק אם הוא ממש בטוח הוא יוכל ללחוץ על כפתור קטן ומוסווה היטב שייקח אותו לתוך האתר. זה מה שעושות גוגל, מיקרוסופט ומוזילה כבר מספר שנים כשגולשים נכנסים מהדפדפנים שלהן לאתרים שחברות אבטחה מגדיות כזדוניים.
עם זאת, בניגוד לאזהרה מאתר זדוני, מהאזהרה מפני אתר לא מאובטח ניתן גם להתעלם: "יש לך את מבחן הסבירות", אומר סטולר. "בעולם מושלם רצוי להימנע (מכל אתר לא מאובטח), מפני שכל אתר גם מכיל קוקיז שמכילים מידע עליך ונשלחים לשרתים". ה"קוקיז" (עוגיות) האלו מכילות מידע על הגולש, כמו באילו אתרים גלש ופרטים על המחשב שלו שניתנים לזיהוי. "לכן, באופן אבסולוטי רצוי להימנע מאתרים שאינם מאובטחים, אבל במבחן האדם הסביר זה לא הגיוני, כי אין דרך אמיתית להימנע מזה". עם זאת, סטולר מביא תקווה, ואף ביטחון, בכך שבעתיד הלא רחוק כל האתרים יהיו מאובטחים ויצפינו את התקשורת עם הגולש - אפילו אתרי חדשות כמו מאקו.