האם משרד הפנים יואשם בביזיון בית המשפט? התנועה לזכויות דיגיטליות עתרה הבוקר (ב') לבית המשפט העליון בשבתו כבג"ץ, בבקשה לפי פקודת ביזיון בית המשפט נגד משרד הפנים - על כך שהמשרד לא שינה במאום את הפרסומים שלו, המעודדים אזרחים להוציא תעודות זהות חכמות ולהצטרף למאגר הביומטרי. זאת, בניגוד להחלטת בג"ץ מפברואר, כי המשרד יחוייב לשנות את הפרסומים כך שיכללו הבהרה לאזרחים כי בשלב זה המאגר הוא התנדבותי בלבד ואין כל חובה להצטרף אליו.
התנועה טוענת כי הפרסומים של רשות ההגירה והאוכלוסין ב-YouTube, כדוגמת "באטל הראפרים" ו"עוברים לתיעוד ביומטרי חכם", כמו גם החומרים הפרסומיים בלשכות משרד הפנים ובכלי התקשורת, לא שונו כך שיהיו פחות חד צדדיים, ויכללו גם מידע לאזרחים בדבר הסכנות שבהצטרפות למאגר, וכך שיבהירו כי אין כרגע חובה להצטרף למאגר הביומטרי. זאת, על אף שחלפו 30 יום מאז הוצאת הצו. התנועה דורשת להסיר מידית את כל הפרסומים המפירים, כמו גם להטיל קנס על משרד הפנים בכך שלא ציית להוראת בית המשפט.
בחודש יולי האחרון, יצא לדרך הניסוי של המאגר הביומטרי, שאמור להימשך שנתיים ובסיומו יחליט שר הפנים האם להשאיר את המאגר הביומטרי על כנו או לבטלו. שר הפנים לשעבר וחבר הכנסת מאיר שטרית, כרך בשעתו את קיומו של המאגר הביומטרי, המכיל טביעות אצבע ותמונות פנים של כלל אזרחי ישראל, בהנפקתן של תעודות הזהות החכמות החדשות. זאת, על אף שמשרד הפנים כבר היה ערוך להוציא תעודות זהות חכמות בלבד שנים מספר קודם לכן.
עוד ב-NEXTER:
- למה השב"כ לא מספר מה הבעיה במאגר הביומטרי?
- המאגר הביומטרי: "כמו לקפוץ מעזריאלי"
- מדוע אוסר המודיעין הישראלי על אנשיו למסור טביעות אצבע למאגר הביומטרי?
את ההתעקשות על הקמתו של המאגר ליוו גורמים בעלי עניין בקיומו כמו משטרת ישראל, על אף שהמטרה הפורמלית הראשית של המאגר היא, לכאורה, מניעה של תעודות זהות כפולות (מה שמכונה "הרכשה כפולה").
מאז תחילת הניסוי, נתגלו כשלים לא מעטים בפעולת המאגר הניסויי ובפעולותיה של הרשות שהוקמה כדי לנהל אותו. האחרון שבהם, שפורסם השבוע, הוא שעל אף שהרשות טוענת כי המאגר עומד במבחני בדיקת חדירות הנדרשים על ידי הרשות לאבטחת מידע בשב"כ – אלה ככל הנראה כלל לא בוצעו. המאגר הניסיוני, יש לציין, כבר מכיל בתוכו טביעות אצבע ותמונות פנים של עשרות אלפי ישראלים, שייתכן וחשופים כבר כעת.
רשות האוכלוסין וההגירה מסרה בתגובה כי היא "מכבדת החלטות בית משפט, דבר טבעי לכשעצמו, וטוב היה אם התנועה הייתה בודקת עובדות בטרם הפצת ההודעות. לגופו של עניין, בחלק מהפרסומים כבר בוצע השינוי ואילו ביתר הפרסומים השינוי יושלם ביום-יומיים הקרובים".