השוטר לשעבר פרנסיס רולס מפילדלפיה עצור כבר שנה וחצי, למרות שמעולם לא הוגש נגדו כתב אישום ולא נקצב לו עונש. השבוע הוא נאלץ לשמוע שהוא גם לא עומד להשתחרר בקרוב, וימשיך לשבת בתא נעול עד שבית משפט כלשהו ירחם עליו וישחרר אותו.
רולס נכלא בספטמבר 2015 בעקבות סירובו להעניק לבולשת הפדרלית (FBI) גישה לשני כונני אחסון עליהם שמר לפי החשד תמונות של פורנוגרפיה והתעללות בילדים. השופטים בבית המשפט המחוזי בפילדלפיה קבעו בזמנו שעד שלא יתן למשטרה את סיסמת הכניסה לכוננים, שהוחרמו בפשיטה על ביתו מוקדם יותר באותה שנה, הוא אשם בביזוי בית המשפט ויישאר במעצר ללא מגבלת זמן. זאת לאחר שעדות אחותו הפריכה את טענתו כי אינו יכול לפתוח את הכוננים מאחר שאינו זוכר את הסיסמה.
עורך דינו, הסנגור הציבורי קית' דונוהיו, ערער על ההחלטה לבית המשפט לערעורים, וביום שני נדחה הערעור על ידי הרכב של שלושה שופטים.
בהחלטה ציינו השופטים כי מעצרו של רולס ללא הגבלת זמן לא מהווה הפרה של זכויותיו. זאת משום שבניגוד לטענתו, הוא אינו מוגן על ידי התיקון החמישי לחוקת ארה"ב - הזכות לאי הפללה עצמית (הידועה גם כזכות השתיקה) - כאשר הוא מסרב למסור ל-FBI את הסיסמה לכוננים המוצפנים.
חוות דעת שהוגשה לבית המשפט על ידי ה-EFF (ארגון שנלחם על זכויות אדם בהקשרים טכנולוגיים) הזהירה מפני מצב בו משאירים אדם במעצר ללא הגבלת זמן עד שישתף פעולה עם חקירה נגדו. "פענוח כפוי הוא כעדות, משום שהוא כופה על אדם להשתמש בתוכן מוחו כדי לתרגם ראיות בלתי שמישות לצורה בה ישמשו נגדם", כתבו אנשי הארגון. "התיקון החמישי מספק הגנה מוחלטת נגד הפללה עצמית כזו".
אך השופטים טענו שמכיוון שהשוטרים כבר יודעים מה נמצא על הכוננים בזכות מידע אחר מהחקירה, ורק זקוקים לקוד הגישה לחומרים כדי להראות אותו בבית המשפט, הזכות לאי הפללה עצמית לא תקפה כאן.
עתה, הבחירה של עורך הדין דונוהיו ולקוחו היא בין ערעור לערכאה ארצית בתקווה שתחליט אחרת, או היזכרות מפתיעה בסיסמה שתוביל למשפט בסופו יוקצב עונשו של רולס. בראיון לאתר Ars Technica נשמע דונוהיו כבוחר באפשרות הראשונה: "העובדה היא שהממשלה עדיין לא הגישה כתב אישום. הלקוח שלנו נמצא במעצר כבר קרוב ל-18 חודשים (רק) על בסיס הסתמכותו על זכותו לפי התיקון החמישי לחוקה לאי הפללה עצמית".