הפריצה הבלתי קשורה (Untethered) למערכת ההפעלה iOS 7, שיצאה אתמול על ידי קבוצת Evad3rs, מעוררת סערה ברשת. מאז שחרורה ניטש ויכוח אינטרנטי בין מפתחי קבוצת Evad3rs ומייסד חנות האפליקציות הפרוצה Cydia. הסיבה: חברה סינית ש"שיחדה" את קבוצת הפריצה ועוררה הרבה מאוד שאלות, המספקות הצצה נדירה לפוליטיקה שמאחורי קהילת הפריצות של מכשירי אפל.
על מנת להבין את המורכבות של יחסי הכוחות מאחורי הפריצות הנוגעות למערכת ההפעלה iOS, כדאי למפות את האינטרסים של כל אחד מהגורמים שם. בשנים האחרונות מניעה את מפתחי הפריצות ל-iOS לא רק התהילה, אלא גם היכולת להרוויח מהפריצות לא מעט כסף. ג'יי פרימן, מייסד חנות האפליקציות האלטרנטיבית סידיה, היה מהראשונים שזיהה את הפוטנציאל הכספי הגלום בהענקת במה למפתחים שנותרו אל מחוץ לדלת הנעולה של האפסטור. הוא לא היה הראשון שחשב על זה, אבל בהחלט זה שהצליח לשרוד הכי הרבה זמן בתחום.
אך פרימן, הידוע בכינויו Saurik, תלוי בקהילת הפריצה על מנת שהחנות שלו תגיע לכמה שיותר משתמשים, שכל אחד מהם הוא מקור רווח פוטנציאלי למפתחי האפליקציות ודרכם גם לו. על מנת שהחנות שלו תוצע לאחר התקנת הפריצה, הוא מעניק לא מעט תמלוגים למפתחים העומלים על פריצות iOS השונות תמורת הכללת החנות שלו בהן. אבל מה קורה כשמישהו אחר מגיע, ומציע תמלוגים הרבה יותר נאים למפתחים תמורת מקומה של סידייה?
אתר Hacker News מדווח כי "חברה סינית שילמה ל-Evad3rs, לפחות על סמך השמועות, מיליון דולר עבור הפירצה בתנאי שחנות האפליקציות שלה תוצב במכשירים הפרוצים. אם הגדרת השפה במחשב המריץ את הפירצה היא סינית, אזי חנות האפליקציות הסינית תותקן על המכשיר באופן אוטומטי וסידיה תהיה זמינה כהתקנה אופציונאלית אך תושמט מהבחירה כחלק מברירת המחדל״.
וגם:
>> יצרנית סמארטפונים אמריקאית מציגה מכשיר עם מפרט מתקדם מאוד ב-350 דולר בלבד
>> השימוש בתוכנות פיראטיות בישראל עדיין גבוה. גם כמות הוירוסים שמגיעים אלינו דרכן
לסינים תדמית מפוקפקת בעיני האמריקאים בכלל והעולם המערבי בפרט – עד כדי כך שמספר מדינות פסלו בשנתיים האחרונות את חברות התקשורת הסיניות מלהשתתף במכרזים לתשתיות תקשורת בשטחן, בשל חשד שהן מתקינות ציוד האזנה עבור ממשלת סין. מכאן, ברור מהו הנימוק הרשמי של Saurik ויתר קבוצות המפתחים ש-Evad3rs הוציאה להם את הרוח מהמפרשים אתמול, על מנת לייצר סערה במלחמתם על דעת קהל המשתמשים.
העובדה שבקרב מעורבים אינטרסים לא אומר שהנימוק הרשמי שקרי - אפליקציות שנתגלו בחנות הסינית (太极, או Taiji) כוללות בחלקן נוזקות ואפליקציות פיראטיות, או כאלו שמעבירות מידע אישי ממכשירי האייפון, האייפד או האייפוד טאצ׳. לפיכך, נראה שהצד הסיני במהומה הזו לא התאמץ כל כך לחבל בסטריאוטיפ שהוצמד לו מלכתחילה.
התנהלות שקופה מצד Evad3rs היתה, ככל הנראה, פותרת את הבעיה. קבוצת הפריצה יכולה היתה לספר על ההסכם עם החברה הסינית בעת שיחרור הפריצה, כך שהמשתמשים לא יצטרכו לגלות אותו בעצמם ולייצר ספקולציות סביב העניין, אבל זה כבר שייך להיסטוריה.
במכתב פתוח ששיחרה הקבוצה אמש, היא מסבירה באופן מפורט את כל ההתרחשות שמאחורי הקלעים, ובכך מעניקה הצצה מרתקת לפוליטיקה הפנימית של אלו העוסקים בפירצות iOS. היא אינה מנסה להתחמק מאחריות או לטעון שאינה מקבלת תמלוגים כלשהם עבור פיתוח הפריצות, אלא להפך – היא גאה בכך. עם זאת, היא טוענת שלא ידעה שחנות האפליקציות הסינית מציעה יישומים שפוגעים בפרטיות המשתמשים או מציעים פתרונות פיראטיים. לדברי חברי הקבוצה, הם ידרשו הבהרות מצד החברה המפעילה את החנות, ואם לא תספק אותם החנות תוסר מהפריצה.
בינתיים, בימים האחרונים דווח כי מפעילת הסלולר הגדולה בעולם, China Mobile, תתחיל למכור באופן רשמי את מכשירי האייפון ב-17 בינואר. בהתחשב בעובדה שלחברה 760 מיליון מנויים, הסערה הנוכחית היא רק קצה הקרחון לקראת המלחמה על השוק הגדול בעולם, שעוד רגע יוצף במכשירי iOS ויעלה את רף המתחים והאינטרסים של גורמים המפיקים כסף רב ממכירת תכנים למכשירים הללו.