חקיקת האינטרנט, נושא אשר נראה כשייך למחוזות רחוקים ולמדינות מסוג אחר, שב ועולה ומרים את ראשו המסוכן בישראל. בימים אלו אנו רואים שוב את הנסיונות לקבוע בחקיקה את גבולות השימוש באינטרנט בישראל.
בפברואר 2008 אושרה בקריאה ראשונה (46 למול 20 ח"כים) הצעת חוק לפיה בעת קבלת שרותי אינטרנט ייחסמו אתרי סקס, אלימות והימורים כברירת מחדל ע"י ספקיות האינטרנט. כלומר, אדם המעוניין לקבל גישה לאתרים אלו, יצטרך לבקש זאת מפורשות מספק האינטרנט שלו.
צעד זה מסוכן לחברה בישראל בהיבטים שונים: ראשית, במקום לקבוע כי ברירת המחדל היא גישה חופשית לאינטרנט לכל, ורק למבקש מפורשות תוגבל הגישה לאתרים מסויימים, הרי שברירת המחדל תהיה הפוכה. הדבר יהווה פגיעה חמורה בזכויות הפרט הואיל ואלו המבקשים גישה חופשית לכל התכנים באינטרנט, יתוייגו במעין "רשימה שחורה".
גם אוסטרליה ברשימה
הסמכות לקביעת האתרים שיסוננו תהיה נתונה בידי שר התקשורת, אולם ברי לכל כי יתכן והחלטותיו ייצגו סקטוריאליות, השקפות עולם שלא בהכרח ממן העניין ולא יתאמו בהכרח את צרכי כלל החברה בארץ.
צעדים אלו טומנים בחובם עלויות כלכליות מצד ספקיות האינטרנט שמן הסתם יגלגלו אותן על הצרכן הסופי שלא רק שיוגבל שימושו החופשי באינטרנט, אלא גם יאלץ לממן זאת.
קיימות כיום כ-40 מדינות המגבילות את אזרחיהן משימוש חופשי באינטרנט, רבות מהן מוגדרות כ"אויבות האינטרנט" או ככאלו ה"ראויות למעקב" ע"י הארגון "עיתונאים ללא גבולות". גם אוסטרליה, אשר מנסה ליישם הגבלות טכניות על האינטרנט בחקיקה זוכה לקיטונות של רותחין מבית עד כדי השוואתה לסין ואירן ואף גרוע מכך.
מסירים את האחריות מההורים
אחת הבעיות העיקריות הטמונות בנסיונות להגביל את השימוש החופשי באינטרנט הינה שמדובר בדיוק מאותם המקרים בהם אנו "יודעים היכן זה מתחיל, אך לא היכן זה מסתיים". מי יערוב לנו כי בעוד זמן לא יחוקקו חוקים אשר יגבילו את מהירות השימוש באינטרנט, יחסמו אתרי תקשורת ערבית בארץ, יגבילו אתרים של היהדות הרפורמית או פורומים של קבוצות שוליים?
אין ספק כי באינטרנט טמונות סכנות רבות ויש למנוע גישה חופשית מקהלים שונים לחומרים מסויימים, אולם הדבר צריך להתבצע ע"י ההורים ולא ע"י גורם חיצוני ובעל אינטרס. חוק זה מסיר את האחריות מהם ומניחה לפיתחו של המחוקק. לכן אסור להצעת חוק זאת להיות מאושרת ולו כדי שיאלצו ההורים לעסוק יתר שאת במלאכת חינוך ילדיהם, להיות מעורים בחייהם, לדעת היכן הם מבלים ובאילו אתרים הם משתמשים.
כפי שנאמר "הֲלוֹא אִם תֵּיטִיב - שְׂאֵת, וְאִם לֹא תֵיטִיב - לַפֶּתַח חַטָּאת רֹבֵץ, וְאֵלֶיךָ תְּשׁוּקָתוֹ וְאַתָּה תִּמְשָׁל בּוֹ" (בראשית ד' 7); זהו תמצית רעיון הבחירה החופשית הקיימת לאדם להבדיל בין טוב ורע. הניחו להורים לבצע את מלאכתם ולהיות אחראים לתוצאותיה, אל תיטלו מהם חובה זו. חסד זה עם ההורים עוד יתנקם בכולנו.
ד"ר טל פבל הינו מומחה לאינטרנט ולטכנולוגיה במזרח התיכון ובעולם האיסלאמי. לתגובות: info@TalPavel.com