מודל רזון מסוכן
יוג'ניה קוני מעלה הדרכות על יופי וסגנון חיים מאז יוני 2011. אבל בעוד שהבחורה בת ה-25 צברה בתחילה מנויים שרצו לקבל הדרכות על איפור ואופנה, בשלב מאוחר יותר הגיעו הגולשים לצפות בסרטונים שלה מסיבה אחרת לגמרי: הרזון המלחיץ שלה. לא עבר זמן רב ועוקבים רבים החלו לדבר על מבנה הגוף שלה ושאלו אם היא סובלת מהפרעת אכילה. בסוף 2015 הסרטון של יוג'ניה זכה ליותר "אנלייקים" מ"לייקים". גולשים מודאגים אף פנו ליוטיוב בבקשה לאסור על תכני האתר שלה, בטענה שהיא מקדמת הפרעות אכילה וכי היא "השפעה שלילית על עוקבים ועוקבות צעירים". עצומה אחת כזו זכתה ליותר מ-20,000 חתימות.
"יש אנשים שאומרים שאני השפעה רעה על בנות", אמרה יוג'ניה בתגובה. "אני רק רוצה שתדעו שמעולם לא אמרתי לאף אחד לרדת במשקל או להיראות כמוני". התומכים בה טוענים כי אם היא היתה אנורקסית או בולמית, היה אפשר לראות סימנים לכך, כמו שיניים שנרקבות או שיער דליל וציפורניים לא בריאות, ולדבריהם יש לה פשוט "מטבוליזם גבוה".
לאחר כמה תקריות יוטיוב יוג'ניה לקחה הפסקה של חמישה חודשים מהמדיה החברתית, אך כיום, רזה כתמיד, היא חזרה לפעילות וממשיכה להעביר סרטונים חדשים ל-2.4 מיליון מנויים.
ומה אנחנו אומרים על הנושא? אנחנו לא יודעים אם יש ליוג'ניה הפרעות אכילה או לא, מה שבטוח ש"באדי שיימינג" לא טוב לאף אחד, ואם אנחנו רוצים שלילדים ולילדות שלנו לא יהיו הפרעות אכילה, אנחנו צריכים ללמד אותם לאהוב את עצמם. ולא - לבייש אחרים ולדבר על איך שהם נראים, זו לא הדרך.
לאכול בגדול
אז אחרי שסיימנו לראות אנשים רזים מאוד אנחנו עוברים לצד השני של הסקאלה: אנשים שאוהבים לאכול. והרבה. כאלה שקונים כמויות גדולות של אוכל כדי שיוכלו לאכול אותו מול המצלמה. ובעוד שחלק אוכלים המון, חלק זורקים לפח את שאריות האוכל שהם לא סיימו.
ניקוקאדו אבוקדו (כן, זה השם שלו), עם 1.83 מיליון מנויים, הוא אולי הגרוע ביותר. הוא יושב מול הר של אוכל לא בריא, שואב אותו תוך כדי יילולים ואז זורק חלק גדול - בצורה לא פחות דוחה מהדרך שבה הוא אוכל אותו.
בימים שבהם ארגון הבריאות העולמי מעריך כי 820 מיליון אנשים ברחבי העולם סובלים מרעב, אנחנו קוראים לכל מעריציו וצופיו של ניקוקאדו להתחיל במחאה: לא נגד משקל גופו, אלא נגד הבזבוז.
התעללות בבעלי חיים
סרטונים של בעלי חיים תמיד היו להיט ביוטיוב, אולם לאחרונה סרטוני הווידיאו שבהם מראים "חיות מחמד נכשלות" נהיים ויראליים יותר ויותר, וזה לא דבר טוב. מה שנועד להצחיק יכול למעשה להיות אכזרי. אמנם המדיניות של יוטיוב אוסרת על סרטונים שמציגים התעללות בבעלי חיים, אבל איכשהו יוטיוב לא ממש אוכפת את הנושא הזה. לפעמים הסרטונים האלה נראים אולי לא מזיקים - חתולים שנבהלים ממלפפונים וכלבים שנתקעים בחפצים אקראיים - אך הם מראים בעיקר את הקושי של בעלי החיים ואת חוסר האכפתיות של אלו שמעלים אותם לרשת. ואם מסתכלים על הסרטונים האלה טוב, אפשר לראות בבירור את המצוקה שבה בעלי החיים נמצאים.
תזכרו: חיות הן מדהימות. חיות מחמד יעשו הכול עבור בעליהן. אז בואו גם אנחנו נעשה את זה בשבילן. טרנד חדש שצץ ברשת יכול לעזור. בעקבות סרט הנטפליקס המצליח "לא להתעסק עם החתולים", גולשים החלו לדווח על סרטונים כאלה, ולנסות לתפוס את אלו שמתעללים בבעלי חיים. זו יוזמה חשובה ואנחנו מברכים אותם על כך.
ורק בשביל האיזון - אנחנו החלטנו להעלות סרטון קצר של חיית מחמד שנהנית ומתפנקת, ואנחנו מקווים שכולכם תלכו בעקבותינו.
תוכן למבוגרים שמיועד לילדים
לא משנה כמה תנסו לפקח על הרגלי הצפייה של הילדים שלכם ולהתקין בקרות הורים, הילדים, שהם הרבה הרבה יותר טכנולוגיים מכם, ימצאו דרכים לעקוף זאת. זאת הסיבה שיוטיוב הקימה בשנת 2015 את YouTube Kids, עם תוכן המיועד לילדים. האפליקציה הזו מאפשרת להורים לקבוע מגבלות זמן ואף לחסום את פונקצית החיפוש, כך שהתכנים שבה יהיו מובנים. אך כבר מהיום הראשון שבו היא עלתה היו בה בעיות, ותכנים המכילים קללות, שימוש בסמים, שפה מינית והתנהגויות מסוכנות הופיעו בה בשפע. יוטיוב ניסתה לתקן את האפליקציה. זה לקח לה שלוש שנים, וב-2018 היא פרסמה את ההצהרה הבאה: "תוכן שמסכן ילדים אינו מקובל עלינו. יש לנו מדיניות ברורה נגד סרטונים מסוג זה, ואנחנו אוכפים זאת בכל דרך ומחויבים לשפר את האפליקציה על בסיס יומיומי". אך גם לאחר ההצהרה הזו, יוטיוב לא מצליחה לעצור את התכנים האלימים והמסוכנים שעולים כל יום לאפליקציה.
אז מה הפיתרון? אתם לא יכולים למנוע מהילדים לגלוש באינטרנט או ביוטיוב, אבל אתם כן יכולים לבקש מהם לשתף אתכם, ללמד אותם להבדיל בין טוב לרע, בין מסוכן לבידורי, וכן - אנחנו מתחננים, אם אתם חושדים שהילד נחשף לתוכן שהוא לא אמור להיחשף אליו, דברו איתו, תבדקו. יוטיוב לא תעשה את זה בשבילכם.
הימורים ברשת לקטינים
טרבטר מרטין וטום קאסל, הידועים ביוטיוב כ-TmarTn ו-Syndicate הם גיימרים פופולאריים של Counter-Strike: Global Offensive) CSGO). במשחק זה השחקנים מחליפים כסף בתמורה לנשק וירטואלי משודרג, שהוא בעל ערך רב - ושווה אלפי דולרים. בערוץ היוטיוב שלהם, מרטין וקאסל מעלים קטעי וידאו שבהם הם מהמרים ב"לוטו CSGO" ומרוויחים סכומי כסף גדולים. אבל יש בזה הרבה יותר מסתם משחק לשם ההנאה - מרטין וקאסל הם הבעלים של "לוטו CSGO", ואתר ההימורים הזה מקבל בברכה מהמרים גם בגיל 13 בלבד. ילדים שביקרו באתר מיהרו להקליק על קטעי וידאו - שמאז נמחקו - בשם: ״כיצד לזכות ב-13 אלף דולר ב-5 דקות!״.
אז גם אם הסרטונים הורדו, אין לנו ספק שיש עוד אתרים רבים שבהם הילדים שלכם יכולים להשקיע ממיטב כספכם ולהמר בו. אז שימו לב שפרטי כרטיס האשראי שלכם לא ברשת, ואולי כדאי שתסבירו לילדים שזה לא חוקי, ובגדול - שוב, יוטיוב לא תעשה בשבילכם את העבודה, אז שימו לב לילדים שלכם. זה אפילו יותר חשוב מהכסף שאולי הם יפסידו בהימורים.