הנעליים הסגורות העתיקות ביותר שנמצאו עד היום בעולם הן, כך לפי ויקיפדיה, נעלי עור בנות 5500 שנים שנתגלו בארמניה. פגעי הזמן כמובן עשו את שלהם, אך מבעד אליהם ניתן בהחלט להבחין במראה ועיצוב שבסופו של דבר אינם כה שונים מהנעליים שאנחנו מכירים היום. אולי מפני שהן משרתות צורך כל כך בסיסי ופרקטי, נראה שהאנושות ״עלתה״ על הרעיון של נעלי הליכה וריצה בשלב מוקדם למדי, ולא נדרשה לשינויים קיצוניים בנוסחה הזו מאז.
ובכל זאת יש מי שסבור כי בעשור הקרוב, עומד תחום הנעליים לעבור שינויים טכנולוגיים מרחיקי לכת - אולי הגדולים ביותר מאז אותן נעליים מעשה הסנדלר הראשון בהיסטוריה. למה דווקא עכשיו? כי שיטות ייצור חדשניות, שהיו עד לא מזמן מדע-בדיוני, הופכות סוף-סוף למעשיות ונראה שדווקא תחום ההנעלה ניצב בחזית ויהיה אחד הראשונים ליהנות מפירות המהפכה.
לא לעצלנים בלבד: נעליים ששורכות את עצמן
כמובן שהמקום המתבקש ביותר להתחיל בו בסקירה של נעלי העתיד הוא בנעליים שהגיעו מהעתיד. או ליתר דיוק, מהעתיד שאותו הציג בפנינו סרט הקולנוע ״בחזרה לעתיד 2״, שם נעל הגיבור מרטי מקפליי זוג נעליי ״נייקי״ הרוכסות את עצמן בלחיצה, במקום הטרחה האיומה הזו של קשירת שרוכים. לפי הסרט, הנעליים האלו היו אמורות להפוך לחלק בלתי נפרד מחיינו כבר ב-2015. את התחזית הזו נייקי קצת פספסו, אבל עכשיו נראה שבחברה סוף-סוף מוכנים להציג את הנעליים האוטומטיות כמוצר של ממש.
ה-Nika Adapt BB הן נעלי כדורסל בעלות מנגנון רכיסה חשמלי, שהוא לטענת החברה לא סתם גימיק, אלא מאפשר התאמה צמודה לרגלו של הנועל ואף התאמה של מידת הלחץ המופעל כלפי כף הרגל בהתאם לפעילות שמבצעים באותו רגע. הנעליים פועלות משך כשבועיים ולאחר מכן יש להניח אותן על משטח הטענה לכמה שעות. הן מתחברות לאפליקציה עבור טלפונים חכמים המספקת גישה להגדרות, לרבות קביעת צבען של כמה נורות זעירות המותקנות בסוליה, שמטרתן… טוב, זה סתם נראה יפה. המחיר עומד על 350 דולרים - נעליים יקרות, אך לא הרבה יותר מדגמי העילית האחרים של החברה עבור ספורטאים מקצועיים.
המתחרה PUMA לא נשארה חייבת, והכריזה גם היא על נעליים אוטומטיות מתהדקות חשמלית, גם הן עם חיבור לסמארטפון. הן מעט זולות יותר (330 דולרים), אך כוללות תכונה אחת שאין לנייקי: שליטה באמצעות משטח מגע על הנעליים עצמן! גם ב-PUMA, בניסיון לשכנע שלא מדובר בגימיק טכנולוגי, מנסים לשכנע כי המנגנון האוטומטי יאפשר התאמה מדויקת במיוחד ושימוש נכון ובריא יותר בנעליים בזמן אימונים ספורטיביים.
הדפסה תלת-מימדית: כמו כפפה ליד
נעלי ספורט מצוידות בדרך כלל בסוליות פלסטיות המופקות מתוך תבניות, תהליך המאפשר אומנם שכפול המוני זול, אך גם מגביל את מידת המורכבות העיצובית וההנדסית שלהן. הדפסה תלת-מימדית מאפשרת הפקת סוליות המיוצרות מחומרים פורצי דרך, בעיצובים גיאומטריים מורכבים ובמשקל נמוך במיוחד. לא פלא שהתעשייה הסתערה על השיטה הזו, תחילה בנעליים יקרות מאוד הזמינות במהדורה מוגבלת בלבד, כמו ה-Futurecraft 4D של אדידס, אך כעת הטכנולוגיה הזו מגיעה גם לנעלי אימון יום-יומיות זולות יחסית, כדוגמת דגמים מסוימים של New Balance ו-Under Armour.
כמובן שהמהפכה האמיתית בהדפסה תלת-מימדית תגיע לא רק מייצור סוליות משוכללות במיוחד, אלא מהתאמה מדויקת של הסוליה לכף הרגל וייצור לפי הזמנת הלקוח. התהליך כבר קיים, אך הוא יקר וממושך ולכן מוצע לאתלטים מקצועיים בלבד. בשנים הקרובות צפוי התחום לעבור אוטומציה מוחלטת, כך שמרגע המדידה (באמצעות אפליקציית סמארטפון כמובן) ועד לייצור ומסירת הנעל ללקוח, העבודה כולה תתבצע באופן רובוטי ומיידי. אלו אולי חדשות רעות לחנויות הנעליים, שכן רכישה של נעל ״סטנדרטית״ תראה מיושנת, אך חדשות טובות מאוד לבריאות הרגל, וכמובן ליצרניות עצמן.
נעליים עם מסך: סטייל בהתאמה עצמית
לעומת יצרניות הטוענות כי חידושי הטכנולוגיה משמשים אותן בכדי לייצר נעליים נוחות ובריאות יותר, יש גם יצרניות שמודות בפה מלא שאצלן הכל בשביל הפוזה. כזו היא ShiftWear, מייזם שהחל את דרכו בקמפיין גיוס המונים מצליח במיוחד (מעל מיליון דולרים), והבטחה לנעל שעליה מותקן מסך גמיש צבעוני. מה מציג המסך הזה? מה שתרצו. באמצעות אפליקציית סמארטפון אפשר להעביר לנעל תמונות ואף סרטונים קצרים.
בעוד שהקונספט של ShiftWear מעט קיצוני (ועל כן רבים הסיכויים שלמעשה לא יגיע כלל לשוק), שיתוף פעולה בין סוני ו-New Balance הוליד נעל קונספט המצוידת במסך שחור-לבן מסוג e-papaer, טכנולוגיה קיימת ואף זולה יחסית לייצור. גם הנעל הזו עדיין לא הגיע לחנויות, אך אין סיבה שלא נראה עיצובים שכאלו בעתיד הקרוב.
נעליים חכמות: למי שממש לא בא לו להסתובב עם שעון
נעליים בעלות מקלט GPS מובנה המאפשר לעקוב אחר מיקומן הן לא המצאה חדשה: סוליות כאלו קיימות בשוק כבר שנים, בדרך כלל על מנת לאפשר להורים לעקוב אחר מיקום ילדיהם מחוץ לבית. אולם מספר יצרניות מובילות החליטו לרכב על גל ״המוצרים החכמים״ ולהפוך את הנעליים שלהן לכאלו הראויות לתואר: באמצעות מערך חיישנים מתוחכם, הן מסוגלות לעקוב אחר פעילות המתאמן, ולהעביר לאפליקציית סמארטפון מידע מדויק על מרחק צעידה וריצה.
האם הנעליים הללו מסוגלות לספק מידע רב יותר מאשר שעון חכם? ובכן - לא. כדי שלא ניאלץ להטעין אותן כל יום אלא רק להחליף סוללה פעם בכמה חודשים, החומרה שלהן צנועה יחסית. מצד שני, מי שרוצה להפוך את האימון שלו לדיגיטלי יותר אך לא באמצעות גאדג׳טים נוספים אותם יאלץ ללבוש, כנראה שנעליים חכמות יכולות להיות פתרון מוצלח למדי.