מה שקרה בהופעה של טיילור סוויפט, אחת מזמרות הפופ הגדולות בעולם - הוא לא רק מדהים ומפחיד. הוא אומר הרבה על לאן אנחנו הולכים. אנשים בקהל צולמו בסתר על ידי מארגני המופע על ידי צוות האבטחה של סוופיט, ולאחר מכן הנתונים הוצלבו מול מסד נתונים של מטרידנים מוכרים של הזמרת.
וזה רק הבלוק האחרון בטרנד זיהוי הפנים. משטרות ברחבי העולם סורקות עוברי אורח ברחוב ומחפשות עבריינים או דרושים לחקירה. הפנים שלנו הופכות לרישיון, לדרכון, לכרטיס האשראי שלנו. כמה קיצוני מה שראינו בהופעה של טיילר סוויפט? בדקנו באולפן עם מערכת זיהוי פנים.
"היום פשוט על ידי גישה למאגר, אפילו אונליין כמו פייסבוק, לזהות את האנשים ולדעת מי כל בן אדם" אומר, עופר רונן, דירקטור פיתוח עסקי קורטיקה ומומחה לטכנולוגית זיהוי פנים. "כמובן שממשלות משתמשות במאגרים שכבר יש להם - המאגר של משרד הפנים, האמגר של משרד הרישוי, וקל מאוד לדעת מי כל אזרח ואיפה הוא נמצא".
"המטרה היא להתגבר על מקרים בהם אנשים מנסים שלא תזהה אותם. בעיקר שאנחנו מדברים בעולמות הביטחוניים", מוסיף רונן. ואיפה הישראלי הממוצע פוגש את המערכת הזאת, בידיעתו או שלא בידיעתו? "כולנו מכירים את העמדות של ביקורת הדרכונים. העמדה מזהה אותנו, ומשווה בין התמונה בדרכון לבין התמונה שהיא מייצרת באותה עמדה של הפנים שלנו בלייב".
ובעתיד הן צפויות להגיע לכל מקום, בנושא הזה אומר עופר רונן כי "הדבר הבא יהיה לשים עמדות לא ייעודיות- המצלמות רחוב, של העירייה, של גדרות הביטחון של הגבולות שלנו - הם יוכלו לזהות לא מול פספורט, אלא מול מאגרים של המדינה".
החידוש העיקרי הוא בזירה המסחרית, בקרוב תוכלו להכנס לחנות, לצאת - והפרצוף שלכם ישלם. בפברואר תשיק חברת קורטיקה פלטפורמה לתשלום על ידי זיהוי פנים. למעשה, הפרצוף שלנו יחליף את כרטיס האשראי. בחנויות שיתמכו בשירות הזה יהיה תור נפרד בקופות, לקוחות שירצו יוכלו להרשם בקלות. המצלמה תזהה את הפנים - ותאשר את הרכישה.
ומה החוק אומר? האם מותר לצלם אותנו ללא ידיעתנו? "קיימות רגולוציות שונות, הרגולציה שמופעלת על גופי הביטחון היא הרבה פחות קפדנית. לעומת זאת, אם אתה נכנס לקניון שמשתמש בטכנולוגיית זיהוי פנים הוא אמור ליידע אותך. אנחנו צריכים לסמוך על שירותי הביטחון שיעשו שימוש נכון בטכנולוגיה".