משחק בלי לראות את המשחק. אנדריאה סטוקו (צילום: אוניברסיטת וושינגטון)
משחק בלי לראות את המשחק. אנדריאה סטוקו | צילום: אוניברסיטת וושינגטון

שליטה בגופו של אדם או בובה מסוג כלשהו היא פנטזיה אנושית נושנה ומטרידה למדי, שזכתה בשנים האחרונות לשלל המחשות ואינטרפרטציות. עד לאחרונה נראה היה שמדובר במדע בדיוני בלבד, אבל עתה ייתכן שאנחנו במרחק של שנים בודדות מהוצאת הרעיון לפועל.

משחק בלי לזוז. ראג'ש ראו (צילום: אוניברסיטת וושינגטון, NEXTER)
לשחק בעזרת המחשבה. ראג'ש ראו | צילום: אוניברסיטת וושינגטון, NEXTER

בואו לפייסבוק של נקסטר

לאחרונה ביצעו מדענים באוניברסיטת וושינגטון שבעיר סיאטל, ארה"ב, ניסוי ראשון מסוגו, במהלכו שלט אדם אחד בגופו של אדם אחר. שניים ממובילי המחקר, העוסק בתקשורת מוחית בין בני אדם, הושבו בשני חדרים הנמצאים בשני בניינים בקמפוס המוסד. אחד מהם, ראג'ש ראו, חובר למתקן EEG, המנתח את פעילות המוח באמצעות מיפוי מגנטי, והשני, אנדריאה סטוקו, חובר למכשיר TMS, המחולל גלים מגנטיים המסוגלים להשפיע על פעילות המוח.

מול ראו, ניצב מסך מחשב שהציג משחק פשוט בו המטרה היא לירות על טילים המגיעים מאוניית פיראטים אך לא לפגוע במטוסי אספקה ידידותיים. ידיו של ראו נחו על מסעדי הכיסא, ללא יכולת לשלוט על המשחק. בינתיים ישב סטוקו בחדר אחר, כאשר הוא אינו רואה את המשחק, המוקרן מאחורי גבו, אך מצויד במקלדת השליטה עליו. ראו דימיין במוחו את פעולת הלחיצה על המקש הארוך במקלדת, והיא נשלחה דרך האינטרנט ובוצעה על ידי גופו של סטוקו, לצהלתם של הסטודנטים האחרים המשתתפים בפרויקט.

אמנם, כפי שניתן לראות בסרטון, בניסוי הזה השליטה היתה בסיסית מאוד - ראו בסך הכל הוריד והעלה את אצבעו של עמיתו מעל המקלדת - אך אנשי הפרויקט בטוחים שבהמשך ניתן יהיה לשפר את יכולת התקשורת והשליטה המוחית בין שני אנשים, וכל זה בשימוש בציוד לא חודרני וללא צורך בהשתלת שבבים בגופם של בני אדם. שפני הניסוי, אגב, תיארו את החוויה כך: "מפחיד לראות פעולה מדומיינת מהמוח שלי מתורגמת לפעולה ממשית במוח אחר" אמר ראו, בעוד סטוקו תיאר את צד הקולט כסוג של עווית עצבית.

צפו בסרטון המתעד את הניסוי:

 

>> צפו: המציאות העגומה של המכורים לסמארטפונים

>> הפרסומת "הגרועה בעולם" של סמסונג הפכה ללהיט והוסרה