במעבדה באוניברסיטת וושינגטון שבסיאטל פועל היום הטלפון הראשון בעולם שלא צריך שום חוטים, כך מדווח אתר Wired.
המכשיר נוצר על ידי הצוות של פורפסור ג'ושוע סמית', אחרי שנים של עבודה בניסיון ליצור טלפון משוחרר מהצורך בהטענה. במקום סוללה שמתרוקנת כל הזמן, מבוסס המכשיר על "שאיבת" אנרגיה מגלי רדיו שנמצאים באוויר.
למעשה, העיקרון דומה לזה של כרטיסי רב-קו והתקני RFID ו-NFC אחרים: שבב חסכוני, שכאשר הוא נמצא בקרבת מכונה ש"יורה" עליו גלי רדיו הוא יודע לנצל אותם כדי להחזיר לה מידע. הסובייטים השתמשו לראשונה בעיקרון הזה למכשיר ציתות שהעניקו לשגריר האמריקאי ב-1945 ועתה מנסה סמית', צאצא לאיש ביון אמריקאי, להביא את טכנולוגיית הריגול הזו לציבור הרחב.
"אם היית צריך לבחור מכשיר אחד לשחרר מהסוללה, במה היית בוחר? טלפון סלולרי הוא אחד הפריטים הכי שימושיים שקיימים", הוא אמר ל-Wired. "עכשיו דמיין שהסוללה שלך נגמרת ולמרות זאת אתה עדיין יכול לשלוח הודעות ולבצע שיחות".
כרגע, הטלפון שיצר בסיסי מאוד: הוא כולל כפתורי מגע למספרים ונורה שמהבהבת כשלוחצים עליהם. זאת מכיוון ששיטת הפקת האנרגיה שלו מספקת רק כמה עשרות מיקרו-ואטים - פחות מאחד חלקי 10,000 ממה שדרוש לסמארטפון עם מסך מגע וכל יתר השכלולים.
האנרגיה מופקת משילוב של תא סולארי קטן ואנטנה שקולטת גלי רדיו ממשדר/מקלט מיוחד שמתווך בין המכשיר לרשת הסלולרית. כרגע, הטווח של המשדר הזה הוא כ-15 מטר בלבד, אך וַאמְסִי טַאלַה, סטודנט לשעבר באוניברסיטה שעובד כעוזר מחקר במעבדה של סמית', מעריך שאם ישולב מנגנון דומה באנטנות סלולר, ש"יורות" גלי רדיו בעוצמה גבוהה בהרבה, טווח הפעולה של מכשירים ללא סוללות יוכל להגיע לקילומטר.
בגלל ההספק הנמוך שלו, הטלפון לא מסוגל לשדר ולקלוט בו-זמנית, אלא עובד כמו ווקי-טוקי - בזמן לחיצה על כפתור אפשר לדבר, וכשעוזבים אותו עוברים למצב הקשבה. כמו כן, הקול מקודד באופן אנלוגי, מה שמנצל טוב יותר את כמות האנרגיה הזעירה הזמינה למכשיר, אך פוגע באיכות השיחה.
בעתיד מתכננים סמית' וטאלה להוסיף למכשיר מסך דיו אלקטרוני להודעות טקסט ואיכול קול משופרת.