העונה הרביעית של "מראה שחורה" עלתה במהלך סוף השבוע האחרון בנטפליקס, ובגלל שאנחנו בעצמנו עדיין לא צפינו בכל הפרקים – אתם יכולים להיות רגועים' שכן כאן לא תמצאו ספויילרים. במקום זה, החלטנו להיזכר בעונות הקודמות ולמנות את הטכנולוגיות שהופיעו בהן, ולהיווכח שהן ממש לא מדע בידיוני.
1. אפליקציה לדירוג אנשים
הפרק הראשון בעונה השלישית של מראה שחורה, Nosedive, עוסק כולו בעולם דמיוני (אם כי לא מאוד רחוק מהמציאות שבה אנו חיים), שבו כל אדם זוכה לדירוג תמידי בין 0 ל-5 כוכבים. מי שמעניק את אותן נקודות יכול להיות מכר או זר מוחלט ברחוב, ומספיק שלא עצרתם במעבר חציה כדי לקבל ניקוד שלילי מהולך הרגל, או סתם עובר אורח שהבחין במעשה הלא ידידותי שלכם. חשיבותו של הדירוג הזה משתלטת על חייה של הדמות הראשית, שכן הציון מקנה מעמד חברתי, גישה לשכונות מגורים ספציפיות או מקומות המיועדים למעמדות ספציפיים.
מסתבר שקיימת אפליקציה אמיתית בשם Peeple, שלקחה את המנגנון הזה צעד אחד קדימה, ומאפשרת לכל אחד לדרג ולקבל דירוגים מהסביבה שלו. כנראה שהקונספט פחות עבד בעולם האמיתי, שכן עדכון הגרסה האחרון של האפליקציה היה לפני יותר משנה.
אם אתם בכל זאת מתעקשים לדרג ולקבל דירוג, תוכלו לעשות זאת באתר rateme.social. בתחתית העמוד ניתן לקבל טיפים כיצד "לשפר את הדירוג שלכם" - אך לחיצה על הלינק תוביל אתכם לעמוד הסדרה מראה שחורה בנטפליקס, שכן מדובר בפיתוח לקידום הסדרה ותו לא. בכל מקרה, אתם מוזמנים לשתף את הדירוג שלכם עם חברים, אולי זה יתפוס.
2. יש חיים אחרי המוות
הפרק הפותח את העונה השנייה, Be Right Back, עוסק באישה צעירה שאיבדה את בעלה בתאונת דרכים ובקשיים שהיא עוברת בהתמודדות עם האובדן. על מנת לסייע לה, חברתה מציגה בפניה שירות שיאפשר לה לתקשר עם בעלה המת, באמצעות ייצוג שלו שיהפוך בהמשך למוחשי ביותר.
Replika היא אפליקציה הזמינה לאנדרואיד ול-iOS, ותכליתה היא להוות עבורכם חבר וירטואלי מבוסס בינה מלאכותית שישתפר וילמד עליכם יותר מיום ליום. נכון לעכשיו כל ההתנהלות מתבצעת באמצעות צ’אט טקסטואלי, למרות שאפשר להעלות ולשתף אותו גם בתמונות. מההתנסות שלנו, התחושה היא של שיחה עם צ’ט בוט רגיש במיוחד, שמתעניין בחייכם ויירד איתכם עד לפרטים הממש קטנים.
דוגמא נוספת לטכנולוגיה כזו בחיים האמיתיים היא הסטארטאפ הישראלי SafeBeyond; מדובר בשירות שמאפשר למשתמשים לאחסן מסרים אישיים בצורת וידיאו, טקסט, תמונה, קול או קובץ אחר, ולקבוע מי יקבל אותם ומתי, כאשר הרעיון המרכזי הוא לשלוח מסרים אחרי המוות. בנוסף, מאפשר השירות גם להעביר דרך האתר סיסמאות גישה ופרטי חשבונות, לפי הנחיות המשתמש. התוכן הדיגיטלי יימסר ליורשים שהוגדרו על ידי המוטב רק כאשר יתקיימו אירועים או תנאים מסוימים, כמו למשל מיקום מסוים, תאריך, גיל או מאורע קבוע מראש. כלומר, נניח והורה חולה במחלה סופנית וברור לו שלא יהיה נוכח בחתונת ילדיו – הוא יוכל להקליט מראש וידאו בו הוא מברך אותם, וידאו שייפתח עבור ילדיו רק במועד החתונה שלהם. קצת קריפי, אבל מרגש.
3. הכל מתועד
הפרק השלישי בעונה הראשונה, The Entire History of You, עוסק ביכולת של בני האדם לתעד ו"לארכב" (מלשון ארכיון) את כל הזכרונות והדברים שהם ראו במהלך חייהם, שלילים וחיוביים יחד.
מרביתנו מסתובבים עם הסמארטפון שלנו כשהוא זמין לשליפה בכל רגע נתון על מנת לתעד את הרגע באמצעות תמונת סטילס או וידאו – אבל כנראה שגם זה לא מספיק. לפני כשלושה חודשים הציגה גוגל את Clips, מצלמה לבישה שתתחיל לצלם לבד ברגע שתזהה רגעים שמתאימים לדעתה לצילום. רגעים כאלו ששווים צילום יכולים להיות כשמישהו מולכם מחייך (תינוק) או כשתפגשו בן אדם מוכר. כמו כן, את המצלמה ניתן למקם על חפץ כלשהו כדי לקבל נקודת מבט נוספת, ומובטח שרק כאשר היא תהיה יציבה ותוכל לייצר תמונה ברורה היא תופעל. אגב, תוכלו ללמד את המצלמה אילו רגעים שווים צילום באמצעות הפעלה ידנית שלה. אם תהיתם, המצלמה זמינה לרכישה רק בארה"ב בינתיים, תמורת 250 דולר.
4. Plan Bee
אחד הפרקים המטרידים ביותר במראה שחורה הוא הפרק השישי בעונה השלישית, Hated in the Nation; דבורים רובוטיות שפותחו על מנת לבצע באופן מלאכותי את פעולתן הטבעית (האבקה לצורך רוויה) הופכות לאיום ממשי ומסכנות את בני האדם.
המעצבת התעשייתית אנה הלדוואנג הגתה את Plan Bee – רחפן שתכליתו היא להחליף את הדבורים האמיתיות, או לפחות לסייע להן להאביק פרחים. בדיוק כמו בסדרה, גם בחיים האמיתיים עתידן של הדבורים לא ברור, ולכן יש צורך ממשי למציאת פתרון לפעולה ההכרחית שלהן. כאשר הרחפן-דבורה שפותח יתקרב לפרח הוא יינוק את האבקנים דרך חורים ייעודים (קצת כמו שואב אבק), וכאשר יעבור לפרח הבא, האבקנים ישוחררו, מה שידמה את דפוס העבודה של הדבורים. עד כאן זה נשמע מצויין ואנחנו בעד, אבל נקווה רק שלפני שמיזם שכזה יצא לפועל – יינקטו כל האמצעים על מנת לוודא שמה שקרה במראה שחורה לא יקרה גם לנו.
הכתבה פורסמה במקור באתר Geektime
עוד ב-Geektime:
התשובות לשאלות הקבלה לעבודה בגוגל, פייסבוק ואפל
חמישה פודקאסטים שיתנו לכם רעיונות