השלטים האלקטרוניים שמבשרים לנו על כמות החניות הפנויות בחניונים עירוניים כבר מספר שנים אמנם חוסכים לנו חלק מזמן חיפוש החניה – אבל מה אם גם לווייז היה המידע הזה והיא יכולה היתה מלכתחילה לנווט אותנו לחניה הקרובה והזולה ביותר ליעד שלנו בכל נסיעה?
זו רק אחת האפשרויות שהציגה בזק במסיבת עיתונאים שערכה הבוקר (ג') בעיר מודיעין לרגל השקת פלטפורמת הערים החכמות שלה. באירוע סיפרה החברה כי בחודשים האחרונים עבדה על פריסת תשתית סיבים אופטיים וחיישנים באזור פארק ענבה בעיר מודיעין, כפיילוט שמתוכנן להתרחב לכל העיר ולהפוך אותה, לדברי החברה, לעיר החכמה הראשונה בישראל.
"עיר חכמה" הוא לא בדיוק תואר עם רשימת דרישות מוגדרת, אבל רוב העולם מסכים שהוא חל על ערים בהן פעילות רשתות אינטרנט אלחוטיות וחיישנים שמחוברים אליהן ומעניקים לעיריות גישה למידע שעוזר לנהל אותן ביעילות.
יש לציין שחלוצה גם מכנה את עצמה העיר החכמה הראשונה, אולם שם החוכמה היא יותר בתכנון העיר, ובאנרגיה הנקיה. כמו כן, כבר לפני עשור וטרם כניסת הסמארטפונים לחיינו, נערכו באריאל ניסויים באמצעות רשת אלחוטית שהוקמה שם, שמאפשרים לגלוש באינטרנט מכל נקודה בעיר, וכן לקרוא מרחוק מונים, לשלם על חניה ולספר שירותים עירוניים נוספים.
אם נחזור להיום, במודיעין השקיעה בזק בכל דבר שעשוי להיחשב כחלק מהעיר החכמה, והציגה זאת באירוע:
- חניות בעיר צוידו בחיישנים שמסוגלים לזהות האם חונה רכב על כל מקום חניה, וכרגע עובדים על שילוב חיישנים גם בחניות כחול-לבן, שמסוגלים לא רק לדעת האם יש חניה פנויה, אלא לזהות מה המרחק בין רכבים חונים ולחשב האם מכוניות בגדלים שונים יכולות לחנות ברווח שנותר;
- בפחי זבל הותקנו חיישנים שמזהים עד כמה הם מלאים ומאפשרים למשאיות פינוי האשפה לתכנן את מסלולן כך שרק פחים מלאים מספיק ירוקנו בכל נסיעה;
- ברזי כיבוי אש זכו למערכת שמאפשרת "לנעול" אותם, כדי למנוע בזבוז של המים או השחתה מכוונת. המנעולים נשלטים ממרכז בקרה או משלטים שנמצאים אצל צוותי כיבוי אש;
- באגם בעיר הותקנו מצופים שמזהים את מפלס המים ומתריעים כאשר הוא יורד ויש למלא את האגם;
- לשירותים הציבוריים חוברו חיישנים שמזהים סתימות בצנרת עוד לפני שהאסלות עולות על גדותיהן ומזעיקים צוותי טיפול במקרה כזה;
- מצלמות אבטחה ברחבי העיר חוברו למערכת אינטליגנציה מלאכותית, שמזהה תנועה ומסוגלת להתריע למשל על התקרבות יתר לאגם או על אנשים שמסתובבים במקומות ציבוריים כמו בתי ספר לאחר שעת הסגירה;
- עמודי תאורה הוחלפו בכאלה המבוססים על נורות LED חסכוניות ומתקשרים עם המצלמות מזהות התנועה כדי לכבות עמודים במקומות וזמנים בהם לא נמצא אף אדם בסביבה.
בזק הבהירה כי הטכנולוגיות הללו אינן שלה, והיא משמשת בעיקר כחברה בעלת צוותים עם יכולת להתקין תשתיות ולתחזק אותן, וכספקית ממשק ניהול לכל המערכת בעזרת חטיבת שירותי הענן שלה. באירוע הוצג ממשק הניהול של המערכת, המציגה התראות על אירועים חריגים, מעניקה גישה לווידאו חי ומוקלט מהמצלמות השונות ואף מאפשרת ליצור מפה תלת-ממדית של חיישנים זמינים עבור האזרחים – דבר שנתון להחלטתה של העירייה.
הסיבה לבחירה במודיעין, לפי מנכ"לית בזק סטלה הנדלר, היא שזו "עיר שיש לה ראש עיר שאצלו התושב במרכז, ולא סתם תושב אלא תושב מודרני, שחי את המהפכה הדיגיטלית. וגם, אני תושבת מודיעין", היא הוסיפה. גיל רוזן, סמנכ"ל השיווק והחדשנות בבזק, הוסיף שמודיעין היא עיר מודרנית, שבה התשתיות בנויות בצורה מסודרת מתחת לאדמה, בניגוד לרוב ערי ישראל בהן כבלי החשמל למשל נמצאים על עמודים והתשתיות התת-קרקעיות בנויות בתעלות נפרדות, מה שמקשה את הגישה אליהן והחיבור ביניהן.
הנדלר הודתה כי כרגע ברור הרבה יותר כמה תשקיע החברה בתשתיות ערים חכמות – עשרות מיליוני שקלים – מאשר כמה ואיך תרוויח מהן, אך לדבריה מדובר בהשקעה אסטרטגית, שאמורה להניב בסופו של דבר רווחים לחברה וחיסכון של עשרות אחוזים בעלות ניהול הערים, שיתפנו להשקעות בשירותים אחרים לטובת התושבים.