1. בינה מלאכותית נמצאת בכל מקום- החל ממכוניות חכמות, דרך תוכנות זיהוי פנים וצ'אטבוט שמנחם אנשים באבל ועד מחשב שהגיע למיליון נקודות במיס פאק מן, דבר שאף אדם לא הצליח.

2. רגע, אבל מה זה בדיוק? ובכן, לפי ויקיפדיה, בינה מלאכותית היא היכולת של מחשבים לפעול באופן המציג יכולות שאפיינו עד כה את הבינה האנושית בלבד. עיקר העניין הוא בקבלת החלטות, אלמנט הדורש זיהוי המצב, זיהוי פתרונות ובחירה בפיתרון יעיל.

גלי מוח (צילום: ShutterStock)
כשהמחשב מקבל מוח | צילום: ShutterStock

3. הגדרה אחרת נתן חלוץ מדעי המחשב אלן טיורינג- מכונה תחשב לתבונית, אם יינתן לאדם, היושב בחדר סגור, לנהל שיחה באמצעות ממשק מחשב עם ישות שנמצאת בחדר השני. 

https://www.shutterstock.com/image-photo/august-2017-manchester-statue-bust-alan-716136163?src=NbPg6ZZXaHr9i4EcGR__Wg-1-2

4. והמשוחח לא יוכל לזהות האם מולו ניצב אדם או מכונה. כרגע, כמו שיודע כל מי שדיבר בצ'אט עם חברת חשמל, כולנו מזהים שזו מכונה.

חברת חשמל (צילום: By Dafna A.meron)
בן אנוש או לא בן אנוש? | צילום: By Dafna A.meron

5. שאלת השאלות היא האם צריך לפחד? האם כרגע זה לא קורה, אבל זה מאוד קרוב? האם מכוניות חכמות יהרגו אותנו? האם מכונות יקחו לנו את כל העבודות? האם בסוף יקרה כאן מין שליחות קטלנית ונילחם על חיינו מול רובוטים קטלניים? 

6. מצד אחד, כמו שאמרו כמה מומחים:לדאוג מזה כרגע זה כמו לדאוג האם יהיה מיחזור על מאדים. כרגע יש רק בינה חלשה, לא כזו שלוקחת החלטות. לדוגמא מכונית עצמאית יודעת להגיע ליעד, אבל עדיין לא תדע מה לעשות באם מישהו יקפוץ לכביש כשסטייה מהנתיב תהרוג את הנהג.

רכב גוגל (צילום: גוגל)
ידרוס או לא ידרוס? | צילום: גוגל

 

7. מצד שני, אלון מאסק מאוד חושש מבינה מלאכותית. אחרי שפוטין אמר שמי שישלוט בבינה מלאכותית ישלוט בעולם, מאסק הביע חשש שבינה שכזו תתקוף על דעת עצמה כדי למנוע התקפה מהצד השני. הוא שוב קרא לחוקים שיגבילו השימוש בבינה מלאכותית.

8. אם כך אנחנו רחוקים, אבל יש פחד. אז מה יש לנו כרגע? ובכן, כרגע עובדים על DEEP LEARNING- תוכנה שתחקה את הדרך בה נוירונים במוח שלנו חושבים. תוכנה שתוכל לזהות קולות, צלילים וגירויים חושיים באופן כללי, ותדע מהם להפיק מידע.

9. הנה הסבר- תוכנת לימוד עמוק שכזו הצליחה לקטלג 10 מיליון סירטוני יו טיוב ל22,000 קטגוריות (חתולים, אנשים, טבע) עם 16% הצלחה. כשחילקה ל1000 קטגוריות היו לה 50 אחוזי הצלחה.

10. תוכנה שכזו תדע להתאים לכם פירסומות בפייסבוק בצורה מדוייקת. לא עוד פירסומות אקראיות לקפה. אהבתם סירטון עם חתול ג'ינג'י בשוודיה? היכונו לפירסומות לאוכל לחתולים ג'ינג'ים שוודים!

11. תחום פחות מבאס הוא רפואה. קבוצה של מדענים בהרווארד משתמשת בטכנולוגיה לחקור קבוצות של מולקולות. הם חוקרים מיליון קבוצות שכאלו, מול מולקולות בתרופות שקיימות ובמערך של מחלות ומחפשים דרכים חדשות להילחם במחלות.

תרופות (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
המחשב שבתרופה ינצח | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

12. יש שם לדבר כזה. קוראים לזה סינגולריות. ככה מכנים את היום בו תוכנה תוכל ליצור תוכנה. למשל מערכת הגנה שתיצור תוכנה להתמודדות עם טילים. אחרי הנקודה הזו האדם כבר לא יודע מה יכול לקרות.

13. המומחים ברובם לא מודאגים. התוכנה של גוגל רק מסייעת ללימוד, לא ממש יצרה משהו חדש. ריי קורצוייל, עתידן בכיר, לגמרי מאמין שאין מה לחשוש. בעיניו בינה מלאכותית רק תעשה את העולם טוב יותר.

כדור הארץ בידיים שלך (צילום: Shutterstock)
בסוף יהיה פה טוב יותר | צילום: Shutterstock

14. לדבריו, כן, עבודות רבות ייעלמו, אבל רק הפשוטות שבהן, כמו מאבטחים שיוחלפו במאבחני פנים, או מנתחים לניתוחים פשוטים. אבל במקביל יווצרו עבודות חדשות ואולי אפילו המכונות ייצרו מספיק רווח כדי שאנשים לא יצטרכו לעבוד ורק יקבלו כסף מהממשלה. אבל זה נושא אחר.

15. קורצוייל גם לא מודאג מסינגולריות. בעיניו בני אדם ומכונות פשוט יחיו יחד והאדם אפילו יוכל להתחבר ישירות למחשבים דרך המוח שלו וכך היכולות האישיות שלנו יועצמו.

16. אז בבוטום ליין, לפחד? כנראה שלא. האדם על המכונה ינצח. הרי גם מרכבות פחדו שהן מהירות מדי וגם הטלפון הסלולרי, שלגמרי הקפיץ את המוח שלנו, היה איום לא קטן. אה, אתם עדיין חושבים שהוא פגע באנושות? ובכן, אז בהחלט, חששו מבינה מלאכותית. חששו מאוד.