לפני 70 שנה הוקמה ישראל על ידי חקלאים והכלכלה היתה שיתופית. מאז התבגרנו, הפכנו קפיטליסטים והיום אנחנו חיים על הייטק. ומה יהיה כאן עוד 70 שנה?
בספיישל יום העצמאות של נקסט ששודר אמש, "ישראל 140", ניסינו להבין לאן הולך שוק העבודה בישראל לאור הצפי להשתלטות רובוטים ומכונות על תחומים רבים שמספקים לנו כיום תעסוקה ופרנסה.
ד"ר חגית פרי מהבינתחומי הרצליה אומרת ש"תוך 30 שנה העולם הולך להשתנות, כמו במהפכה התעשייתית. מקצועות רבים יתבטלו, אבל יתחילו הזדמנויות חדשות - ומי שיזהה אותן ישנה את העולם".
מה למשל נוכל להמשיך לעשות? ד"ר רועי צזנה מציין שבני אדם ספקו שירותים שרובוטים לא יוכלו לספק - והכוונה לא רק לעבודות מסובכות, אלא גם כאלו שדורשות מגע אנושי. למשל, מי שרוצה לפנק את אשתו ישכור כנראה שף אנושי לבשל ארוחה עם מגע אישי, במקום לסמוך על השף הרובוט במסעדת הגורמה הקרובה. הוא מדגיש גם כי למרות שלא כולם יעבדו, יהיה יותר שפע ולכן יהיו גם יותר עשירים.
פרופ' דוד פסיג מכניס את שאלת שוק העבודה העתידי להקשר היסטורי: "לפני 200-300 שנה כולם עבדו מהגיל שבו יכלו, ובקושי התקיימו. במאה ה-20 ארגנו את החברה כך ש-65% מכוח העבודה עובד והשאר נתמכים". לדבריו, במאה הקרובה התהליך פשוט יימשך ונגיע למצב שבו 40% מבעלי היכולת עובדים ו-60% נתמכים. "זה יהיה כמו להיות היום בגמלאות".
(לסרטונים המצוירים על ישראל העתידית היכנסו למתחם ישראל 70+)