שמעתם שטראמפ איים להתנקש בקים ג'ונג-און כמו שעשו בסרט "הראיון"?
טוב, לא שמעתם כי הוא לא אמר את זה - אבל בקרוב יכול להיות שתשמעו הרבה אנשים אומרים דברים שהם לא באמת אמרו. שירות חדש שנוצר על ידי סטודנטים באוניברסיטת מונטריאול ונפתח אתמול (ב') מסוגל ללמוד את הקול שלכם ואז ליצור בקולכם משפטים שלא אמרתם.
השירות הזה נקרא Lyrebird (על שם "ציפור נבל", הנחשבת לחקיינית הטובה ביותר בטבע), והוא משתמש בהקלטות קיימות של אדם, מנתח איך הוא מבטא כל צליל ומרכיב לפי זה משפטים חדשים שניתן פשוט להקליד לתיבת טקסט. הוא עובד באנגלית ובמבטא אמריקאי בלבד, אך צפוי לתמוך בעתיד בשפות נוספות.
ליירבירד מיועד, לפי יוצריו, לאפשר לאנשים להשתמש בקול של עצמם לשימושים שונים. בין היישומים האפשריים לטכנולוגיה מונים אנשי החברה שימוש בקולכם לעוזרת הקולית שלכם - כי עם כל הכבוד לסוזן בנט (קולה של סירי), ג'ן טיילור (קולה של קורטאנה) ומי-שלא-יהיו האנשים מאחורי הקולות של גוגל אסיסטנט ואלקסה, הרבה יותר הגיוני שהעוזר האישי שלכם יישמע כמוכם; הענקת יכולת דיבור לאווטארים שלכם במשחקי מחשב, כך שאתם תוכלו להקליד טקסט והם יגידו אותו בקולכם לשחקנים האחרים; החזרת יכולת הדיבור לאנשים שאיבדו אותה בעקבות מחלה; שחזור קולות של שחקנים לאחר מותם; האזנה לספרים דיגיטליים בקול של הסופר או השחקן המשחק את הדמות האהובה עליכם בגרסאות ההוליוודיות (בינינו, מי לא רוצה שהאגריד יקריא לו את הארי פוטר?); ועוד.
בשלב זה צריך לציין שכרגע ליירבירד לא מספק תוצאות מושלמות. אפילו לא קרוב. לאחר שהקלטנו 30 משפטים (המינימום ההכרחי כדי ללמד אותו את דפוסי הדיבור שלנו) הוא אמנם הרכיב משפטים אחרים שנשמעים כמונו, אבל עם מתכתיות שלא מסוגלת לעבוד גם על ילד בן 4 - וזה עוד לפני שמזכירים את המונוטוניות המזעזעת שנשמעת כאילו איבדנו את הרצון לחיות.
אם אתם רוצים לנסות את השירות בעצמכם, אתם יכולים לעשות זאת כאן (מומלץ להצטייד בחדר שקט ומיקרופון איכותי). אם לא - החברה יצרה הדגמות בקולותיהם של נשיא ארה"ב הנוכחי דונלד טראמפ, וקודמו ברק אובמה.
הנה טראמפ מקריא ציוץ של עצמו:
@realDonaldTrump https://t.co/N6DRPdEGPT pic.twitter.com/G30DvmQNdk
— Lyrebird AI (@LyrebirdAi) September 4, 2017
וככה טראמפ נשמע במציאות:
והנה אובמה עושה אותו דבר:
@BarackObama https://t.co/pp7bk83iLx pic.twitter.com/JO767LOLcE
— Lyrebird AI (@LyrebirdAi) September 4, 2017
החברה יצרה גם גרסת וידאו, שבה אפשר ממש לראות את אובמה מדבר על השירות - מה שהוא כמובן מעולם לא באמת עשה:
היכולת לזייף את קולו של אדם אינה חדשה - נזכיר שסירי וקורטאנה הן שתי תוכנות שחלק מתפקידן לזייף משפטים בקולותיהן של השחקניות שהוקלטו עבורן. עם זאת, בעבר יצירת מילים ומשפטים בקולו של אדם היתה מסובכת מאוד. בשנה שעברה הציגה אדובי לראשונה תוכנה בשם VoCo, שמיועדת לעשות זאת בקלות - לוקחים הקלטות של אדם, מקלידים מה רוצים שהוא יאמר במקומן והתוכנה תרכיב את הטקסט המבוקש בקול של האדם הרצוי. מאז הוצגו מספר פרויקטים דומים, שליירפיש הוא אחד מהם, כמו גם פרויקטים של דיסני וגופי מחקר אחרים מתחומי התקשורת, שמיועדים לזייף גם את תנועות השפתיים והבעות הפנים של אנשים, כך שאפשר יהיה ליצור סרטון כמו זה שראיתם לפני רגע. בעקבות שילוב הטכנולוגיות האלו יצר הפודקאסט RadioLab פרק שמדגים את היכולות ועורר סערב בארה"ב לפני כחודש.
בניגוד לקולות של אובמה וטראמפ, החברה מתחייבת לא להשתמש בקולות שלכם אלא אם תתנו לה רשות לעשות זאת - אבל הרי לזה בדיוק מיועד השירות, אז כנראה שזה יקרה בסוף. אם אתם רוצים לנסות אבל פוחדים שהקול שלכם ישמש לכל מיני צרכים קריפיים - תוכלו למחוק אותו לאחר יצירתו מעמוד הגדרות החשבון.
אז איך נדע אם ההקלטה שאנחנו שומעים אמיתית או מזויפת? החברה מספקת שירות לזיהוי קולות מזויפים במייל - אבל עם איך שהקולות המזופים נשמעים כרגע, די קל לעשות את זה בעצמכם: שימו לב לאינטונציה של הדיבור. מחשבים נוטים להרכיב משפטים באופן לא הגיוני מהבחינה הזו, כמו משפטים שהמילה האחרונה בהם נשמעת מקוטעת או בטון עולה במקום יורד (כלומר צליל שאלה במקום נקודה). כמו כן, איכות הקול מסגירה לרוב את התערבות המחשב בהקלטה.