כלבים יוכלו בקרוב לדבר איתנו בשפה שלנו בזכות טכנולוגיות חדשות, כך מדווח ערוץ הטלוויזיה CNN.
הדבר יקרה בזכות ד"ר מלודי ג'קסון, מאלפת כלבים המשמשת כמנהלת "מעבדת ממשק חיה-מחשב" באוניברסיטת ג'ורג'יה-טק. המעבדה מיועדת למצוא דרכים להתאים פיתוחים טכנולוגיים לשימוש בעלי חיים בכלל וחיות מחמד בפרט.
"מה שהבנו לפני כמה שנים הוא שלכלבי שירות, וכלבים עובדים באופן כללי, יש הרבה מידע להעביר לבעליהם", אומרת ג'קסון. לדוגמה, היא מציינת שכלב שמשמש מלווה לבעל בעיה רפואית צריך יכולת להבהיר במהירות במקרה חירום ממה סובל בעליו, וכלבי משטרה יכולים להודיע למפעיליהם אילו חומרים אסורים מצאו - החל מסמים קלים ועד חומרי נפץ מסוכנים.
הפיתוח האחרון של המעבדה הוא מסך מגע לכלבים. מדובר בטלוויזיה שמעל התצוגה שלה שכבה בלתי-נראית של אור תת-אדום, שמסוגל לקלוט נגיעות של הכלב במסך באמצעות האף או הלשון.
קלינט ציגלר, חוקר במעבדה, הסביר ל-CNN שבנוסף להחלטה באיזו טכנולוגיית מגע להשתמש בשביל כלבים, הם צריכים גם לבדוק באיזה גודל יופיעו הכפתורים על המסך ואיך ייראו כדי שהכלבים יוכלו להשתמש בהם. כך, למשל, נבחרו הצבעים צהוב וכחול, מכיוון שכלבים "עיוורים" לצבעים ירוק ואדום.
בנוסף, החוקרים היו צריכים להחליט כמה כפתורים יהיו ואיך הם יהיו מסודרים, כדי למנוע הפעלה שלהם בטעות מצד אחד אך לדאוג שהם לא יהיו מסובכים מדי לכלבים מצד שני. כרגע המסקנה היתה שצריך שני כפתורים לפחות, כשהכלב עובר מאחד לשני כדי לשלוח הודעה למוקד חירום או קרוב משפחה על אירוע שקרה לבעליו.
הכלב שזוכה לנסות ראשון את רוב הפיתוחים של המעבדה הוא סקיי, הבורדר-קולי של ד"ר ג'קסון, שכבר יודע לחייג למשטרה דרך מסך המגע כשהוא שומע את המילה "help" (הצילו). "אנחנו חושבים שזה יכול ממש לשנות חיים, לשפר אותם משמעותית, ולהציל חיים", אומרת ג'קסון.
הפיתוח החדש יכול להצטרף לפיתוח הקודם של המעבדה - וסט לכלבים, הכולל מספר עצמים אותם הם יכולים לנשוך או למשוך, כשכל פעולה כזו מפעילה הקלטה מרמקול מובנה. כך יכול הכלב "לדבר" עם האנשים סביבו בשפה שלהם.
"אנחנו רוצים להיות יכולים לאפשר לכלבים האלה לתקשר עם בני אדם (ולהגיד להם) באופן ספציפי וברור מאוד כדי שגם אדם שאינו מאמן כלבים יבין מה קורה", אומרת ג'קסון. "אם הכלב רץ אליך ורמקול אומר 'סליחה, הבעלים שלי צריך את עזרתך, תוכל בבקשה לבוא איתי?' - אוקיי, זה ברור".
כרגע הטכנולוגיות האלו עדיין בשלבי פיתוח, אבל במעבדה מקווים שתוך לא הרבה זמן הן יהיו זמינות באופן מסחרי, וניתן יהיה לרכוש אותן עבור כל כלב שאותו ניתן ללמד איך להשתמש בהן.