תארו לעצמכם שכל פעולה הכי קטנה שאתם עושים נרשמת, נקלטת ומאפשרת לאחרים לעקוב אחריכם ולנבא את עתידכם. נשמע מפחיד? בדיוק את הטכנולוגיה הזו פיתחה חברת הביטחון האמריקאית רייתיאון,
התוכנה, שקיבלה את השם המאיים Riot (מהומה, התפרעות), מסוגלת לעקוב אחרי תנועות וחיים של אנשים ולנבא את עתידם. זאת, על ידי שליפה של מידע מתוך רשתות חברתיות. סרטון חדש שעלה בגארדיאן הבריטי מדגים כיצד כלי הניתוח החדש הזה יכול לאסוף כמויות עצומות של מידע מאתרים כמו פייסבוק, טוויטר, פורסקוור ועוד.
בסרטון ניתן לראות בין היתר הדגמה כיצד כל תמונה שהמשתמש מעלה לרשתות החברתיות כוללת קווי אורך ורוחב ופרטים נוספים שעולים יחד איתה לרשת באופן אוטומטי. הפרטים האלה בין היתר נשלפים על ידי הטלפון הסלולרי של המשתמש, כמו מיקום צילום התמונה, התיאור שלה, מידע על המצלם ועוד.
"אנחנו נעקוב אחרי 'ניק', אחד מהעובדים שלנו", אומר בסרטון בריאן ארצ', ה"חוקר הראשי" של רייתיאון. עם המידע שנאסף מהרשתות החברתיות, התוכנה חושפת במהירות שאותו ניק מבקר לעתים קרובות בפארקים לאומיים בוושינגטון ושם הוא מדי פעם מצטלם עם אישה בלונדינית. "אנחנו יודעים לאן ניק הולך ואיך הוא נראה", ארצ' מסביר, "עכשיו אנחנו רוצים גם לנבא איפה הוא אולי יהיה בעתיד".
בסרטון רואים כיצד אותו ניק, שמדווח על מיקומו באופן קבוע בפורסקוור, מגיע בקביעות לחדר כושר בשעה שש בבוקר בכל תחילת שבוע. ארצ' מחייך, "אז אם תרצו אי פעם להשיג את ניק או אולי את המחשב שלו, אולי כדאי לכם פשוט לבקר בחדר כושר ביום שני".
נראה חודרני? החדשות הרעות הן שאיסוף מידע מאתרים ציבוריים למען אכיפת החוק הינו חוקי ברוב המדינות. החדשות הטובות הן שהטכנולוגיה תהיה מסוגלת לעקוב אחרי טרוריסטים ולמצוא גורמים עוינים נוספים לפני שיוכלו לפגוע באנשים חפים מפשע.
נציין כי רייתיאון עדיין לא מכרה את הטכנולוגיה הזו, שהופכת את האיסוף הזה לכל כך פשוט לאף גוף. עם זאת חשוב לדעת שהיא פותחה במחקר משותף עם ממשלת ארה"ב, זאת על מנת לסייע בבניית מערכת ביטחון לאומית שמסוגלת לנתח "טריליון ישויות" מתוך הרשת.