"כל ילד שלישי נחשף לאלימות ברשת, וכל ילד חמישי נחשף להטרד מינית ברשת", אמר השר גלעד ארדן שהבוקר השיק את המטה הלאומי להגנה על ילדים ברשת - בטלפון 105 (מקווי או סלולרי).
"המטה הוא הכתובת לכל ההורים בישראל. זה מטה להצלת חיים - לא פחות. יושבים במטה אנשי משרד הבריאות והיחידה למניעת אובדנות", אמר ארדן, "כשהאינטרנט בכל מקום - אין מרחב מוגן לילדים". המוקד הופעל כפיילוט למספר חודשים והיום יעבור לפעילות מלאה.
במקביל למשטרה, פעל מוקד אזרחי של איגוד האינטרנט. המרכז לאינטרנט בטוח קורא לבני נוער והורים לפנות בוואטסאפ או טלפונית – למספר 054-8-858911, בדוא"ל או באמצעות טופס דיווח.
מה אומרים למי שמתקשר?
עשינו נסיון. התקשרנו פעמיים למוקד. פעם אחת אמרנו שיש לנו בת שסופגת הקנטות ברשת, ונאמר לנו שיקחו את הפרטים וישלחו אותם למשרד החינוך. אבל לא נוכל לדבר עם נציג שיושב במוקד בזמן אמת.
בפעם השניה התקשרנו, ואמרנו שיש לנו ילד בן 10 שמקבל תמונות עירום של נשים מחבריו, בתור בדיחה, ושהוא מרגיש פגוע. השוטרת בצד השני אמרה שלמרות שמדובר בהטרדה מינית לכל דבר, היא לא יכולה לעשות שום דבר מבחינה משטרתית, מכיוון שהילדים הם מתחת לגיל האחריות הפלילית. אבל גם להפנות אותנו לאנשי משרד החינוך. האם אפשר לדבר איתם עכשיו, שאלנו? השוטרת השיבה שלא. אלא שתיקח את הפרטים, ושאנשי המשרד יחזרו אלינו.
המוקד מיועד כמובן לא לפעול רק נגד ילדים שפעולים באלימות אחד נגד השני, אלא גם במקרה של הטרדות על ידי מבוגרים. במוקד יושבים שוטרים ויומנאים כמו במוקד 100 הרגיל למקרי חירום (ומוקד 110 לפניות למשטרה שאינן מקרי חירום) שיכולים לאסוף תלונות ופרטים על מקרים שמועברים אליהם.
מפכ"ל המשטרה רוני אלשיך הסביר שמקרים שמגיעים לאחד המוקדים הללו (100 או 110) וראוי להיות מטפל על ידי המערך החדש - יועברו לשוטרים במוקד 105.
"זה בכלל לא משחק, זה למות או לחיות"
השקת המוקד לוותה בקמפיין ופרסומת שמבוססת על השיר "חדר משלי" של ארקדי דוכין. את השיר מבצעים דוכין, אגם בוחבוט, איתי לוי, עדן פינס ואדם.
המוזיקאי הוסיף לשיר את הבית - "החדר מנותק ריק ושחור / הם צחקו כל כך עד שכביתי את האור / קו הרשת נמחק, נחצו הגבולות / זה בכלל לא משחק, זה למות או לחיות". ארדן אומר שלא מדובר בהגזמה, ופגיעות ברשת יכולות להוביל למוות.
אלשיך אומר שיש מקרים שבהם שוטרים נקראים לבית למנוע מקרי התאבדות, "במקרים האלה ההורים לפעמים יושבים ורואים טלוויזיה בסלון ולא יודעים שקרה משהו, עד השוטרים דופקים בדלת".
אלשיך הוסיף "לפעמים ההורים הם האיום. הילדים צריכים כתובת לפנות אליה, שהיא לא דרך האופוטרופסים שלו". הקמפיין של המוקד החדש ישודר גם בערוצים שפונים לילדים ולנוער. ארדן הבטיח "בעתיד תתאפשר פניה לא רק בטלפון, אלא גם באמצעים דיגיטליים כמו אינסטגרם או וואטסאפ".