"העם דורש שינוי !!" - הסיסמה הגנרית, עם שני סימני הקריאה והרווח המוזר לפניהם הציפה היום את אחד הפוסטים באינסטגרם של בני גנץ, יושב ראש מפלגת "חוסן לישראל". כבר אפשר להגיד - לא מדובר בהמוני תומכים שבמקרה חשבו בדיוק על אותו ניסוח, עם בדיוק אותו רווח לפני שני סימני הקריאה.

התגובות בעמוד של בני גנץ
התגובות בעמוד של בני גנץ

מדובר בבוטים (חשבונות שמופעלים אוטומטית) או זומבים (חשבונות אמיתיים נטושים או שנגנבו). לא כל כך ברור - מה הם במקרה הזה. אבל כן אפשר לדעת בוודאות שהם מזוייפים, ושרובם ככולם לא ישראלים בכלל. קחו לדוגמה את ghshs_26. מעבר לזה שהוא נראה כמו הטחה אקראית על המקלדת, אין לו תמונת פרופיל, אין לו תמונות, והוא לא עוקב אחרי איש. משום מה, יש לו 33 עוקבים, שהם אקראיים לחלוטין אם לא פייקים בעצם.

גם המגיב hsisbsjsjsjsjjwjwjwjwuwueue - בחיאת - כן. ממש אמין שיש יוזר כזה. האמת, שאילו היו לי עוד פרטים, הייתי שולח אמבולנס לבדוק שהאיש לא חטף שבץ והתעלף על המקלדת בזמן שפתח את חשבון הפייק הזה. כשנכנסים אליו, רואים רק תמונות של כנפיים ושל גשר, כנראה להראות פעילות בשביל שאינסטגרם לא תחשוד שהוא פייק ותמחק אותו.. כי hsisbsjsjsjsjjwjwjwjwuwueue זה בכלל לא חשוד.

 

כך או כך, זה כל הפרופיל. שום רמז לאהדה לגנץ. הוא אפילו לא עוקב אחרי גנץ. גם הפרופילים האחרים הגיבו לפוליטיקאי הטרי, למרות שהם לא עוקבים אחריו.

במקרה של salmi_zadi_07 יש תמונות והוא נראה כמו פרופיל לגיטימי, יחסית. אבל אם מבררים דרך איפה הוא פועל, מתברר שהוא רשום על מספר טלפון בהודו. אין שום בעיה שישראלים שנמצאים בהודו יתמכו בגנץ או בכל מועמד אחר, אבל בפרופיל הזה אין שום זיקה לישראל או  משהו בשפה העברית. משתמש אחר, אגב, רשום באלג'יר ואם נמשיך לעבור אחד אחד נראה שאין שום קשר לגנץ, לבחירות, או בכלל לישראל.

אז מה הולך פה?

תרחיש אפשרי אחד: מישהו מטעמו של גנץ (אולי לא בידיעתו), ניסה להפעיל מגיבים זומבים או רובוטים שיביעו תמיכה, ופשוט שחרר בבת אחת הרבה תגובות מפרגנות. במטה גנץ מכחישים את האופציה הזאת.

תרחיש אפשרי שני: מישהו מטעם אחד המתחרים של גנץ, עשה הפוך על הפוך. הלך לפרופיל של גנץ, והגיב הרבה פעמים בפרופילים מזויפים או גנובים - בשביל שיווצר הרושם שהמטה של גנץ פישל.

תרחיש שלישי: צילום המסך לא משקף תגובות שהיו בעמוד.

מאחר שאינסטגרם לא תסגיר מידע על הפרופילים מעבר למה שאפשר פשוט לראות אם גולשים אליהם, אי אפשר לדעת מי באמת אחראי להפצצה הזאת.

מה שכן אפשר לדעת הוא שזירת הרשת תמשיך להיות חמה - פרופילים מזויפים, בוטים, דיווחים לפייסבוק בשביל להוריד תוכן, התחזות, חטיפת אתרים, פייק ניוז, מניפולציות על חדשות, פריצות לאתרים ואפילו זיוף של פריצות לאתרים - כל הדברים האלה קרו בבחירות המקומיות ומתחילים להתרחש בארציות.

התרחיש האחרון אפילו לא חדש - בבחירות 2006 ערן ארדן, שניהל את הקמפיין של קדימה, הודה שפיברק פריצה לאתר המפלגה בשביל לזכות לסיקור.

התמונה הזו של הבוטים, ולא משנה כרגע מי אחראי להם, מספרת בקצרה את סיפורו של הקרב הדיגיטלי של בחירות 2019. 

ממטה המפלגה נמסר: "אנחנו לא מפעילים בוטים, אצלנו התומכים אמתיים".