היום (ב'), תתכנס ועדה מיוחדת מטעם האו"ם בדובאי. הוועדה, שנקראת ITU היא ארגון של האו"ם שאחראי להחלטות ממשלתיות על אמצעי התקשורת. היום, הארגון ידבר לראשונה על הרחבת פעילותו, כולל החלטות הנוגעות לרשת האינטרנט.
נשמע אולי פשוט וטריוויאלי, אבל למהלך הזה, שכמה מחברות הגדולות בעולם, בראשן גוגל, מתנגדות לו נחרצות, יש השלכות מרחיקות לכת. הנה כל מה שאתם צריכים לדעת על ההשתלטות של האו"ם על הרשת.
בואו להיות החברים של נקסטר בפייסבוק
1. עד היום - אף אחד לא שלט ברשת
האינטרנט נולד מהצורך של מדענים ומהנדסים לתקשר אחד עם השני. הוא נולד מתוך שיתוף פעולה אזרחי, גם אם הכסף והטכנולוגיה הגיעה מממשלות והצבא האמריקאי. האינטרנט אינו בנוי על מוקד כוח - כל מחשב שמחובר לרשת יכול לקבל ולשלוח מידע באופן חופשי. זה בגלל שאין מישהו ששולט ברשת - אין גוף אחד שיכול לנתק את הגישה שלך למידע, לבחור מידע אחד על פני מידע אחר ועוד. ההשתלטות הארגון של האו"ם על הרשת תוביל לכך שבפעם הראשונה ישנו גוף אחד שיכול לשלוט ברשת. וזה מנוגד לחלוטין למבנה שהפך את הרשת לדבר המדהים שאנחנו כל כך אוהבים היום.
2. ITU הוא אמנם גוף ציבורי, אך הוא אינו חשוף לציבור
לא רק שנקבל גוף שמפקח על הרשת, מדובר בגוף שהמסמכים והישיבות בו אינם חשופים לציבור, ולכן גם לביקורת ציבורית. כל ההחלטות המתקבלות באירגון נעשות בדלתיים סגורות, וההחלטות שיעשו לגבי הרשת יתקבלו באותה צורה בדיוק. זאת אומרת - יהיה גוף שיפקח עליכם ברשת, אבל לעולם לא תוכלו לדעת כיצד ואיך, מה הוא משנה, וקולכם לא ישמע בהחלטות החשובות על עיצוב האינטרנט.
3. כמה הייתם רוצים לתת למדינות כמו סין ואיראן את היכולת לשלוט ברשת שלכם?
ה ITU בנוי כמו כל אירגון או"ם - לכל מדינה יש קול אחד, והמדינות והממשלות הם אלה שקובעות את ההחלטות. האם אתם באמת רוצים לתת למדינה כמו סין, שהאינטרנט בה מצונזר לחלוטין, יכולת להשפיע על עתיד הרשת? ועוד בדלתיים סגורות? ברוסיה, מדינה שתומכת מאוד בהחלטה להרחיב את יכולות ה ITU אפשר להיכנס לכלא לשנתיים על פרסום סרטון יוטיוב. עד כמה הייתם רוצים לראות אותם מקבלים החלטות על האינטרנט שלכם?
4. אלה הדברים ש-ITU כבר עכשיו מציע להעלות לשולחן הדיונים בנושאי אינטרנט
הצעות מתקבלות ממאות מדינות החברות באירגון. הנה חלק מההצעות שלהן
- הצעה לקבוע כללים חדשים לאפשר לספקי אינטרנט לנתק משתמשים מהרשת במקרה של הפרות סדר. ההצעה רחבה מאוד והתנאים שהיא מציעה לניתוק משתמשים מהרשת כלליים במיוחד.
- הצעה לאפשר לכל ממשלה אפשרות לפקח על המידע הנשלח ברשת, וכיצד הוא נשלח ברשת. האינטרנט עובד בחבילות של מידע. עד עכשיו, כל חבילה שכזו נשלחה באופן חופשי, והיתה שווה לכל חבילה אחרת שנשלחה. הרעיון היה פשוט - לאפשר לכל אחד להיות שווה בן שווה. חברות גדולות, משתמשים קטנים, כולנו שולחים ברשת ומקבלים ברשת חבילות כשאף חבילה אינה מקבלת תיעדוף על פני חבילה אחרת. ההצעה הזאת תעצור בדיוק את זה.
- הצעה לחסימת ספאם ברשת. ההצעה הזאת כל כך כללית ורחבה שהיא יכולה לכלול גם הפרת זכויות יוצרים בתמונות.
אי אפשר להגיד בוודאות מה יקרה כשה-ITU תרחיב את הפעילות שלה ותשתלט על הרשת. שהמחשבה על כך שהדיון על עתיד הרשת, שעד כה היה פתוח וניטרלי וחופשי, עובר לידי אירגון שאינו ידוע בפתיחות שלו, ונשלט לחלוטין ע"י ממשלות. ה ITU עושה גם דברים טובים, כגון התקנת רשתות אינטרנט מהיר במדינות מתפתחות. אבל ההשתלטות שלו על הרשת יכולה לסכן את עתיד האינטרנט. וזה יכול להשפיע על כולנו.