בפעם הבאה שתקבלו מייל ותקראו אותו כדאי לכם לשים לב לתופעה מפתיעה – לפי מחקר חדש, בזמן קריאת הודעות דוא"ל אנשים מפסיקים לנשום, או לכל הפחות דפוס הנשימה משתנה באופן ניכר.
המחקר נערך על ידי לינדה סטון, חוקרת שעבדה בעבר במיקרוסופט, אחרי שהיא עצמה הבחינה בכך שהיא עוצרת את נשימתה כשקוראת מיילים.
סטון עבדה על המחקר במשך למעלה מחצי שנה והתבוננה וראיינה מדגם של 200 אנשים. מתוצאות המחקר עולה שב-80% מהאנשים שנדבקו הופיעה " אפניאה", שהיא דום נשימתי, או במילים פשוטות יותר, הפסקה של נשימה. סטון עצמה מתארת את המצב הזה כ"היעדרות זמנית או השעיה של נשימה, או קוצר נשימה, בעת קריאה של דואר אלקטרוני".
בגלל שמדובר בעצירת נשימה שמתבצעת ומופסקת באופן בלתי מודע, קורא המייל לא באמת מרגיש בהפרעה כלשהי. אבל לטווח הארוך, כך לפי המכון הלאומי לבריאות, עצירת נשימה יכולה לתרום להתפתחות של מחלות שקשורות ללחץ. זאת בגלל שהיא פוגעת באיזון החמצן, דו תחמוצת הפחמן, ותחמוצת חנקן. תחמוצת חנקן היא חשובה במיוחד במלחמה בזיהומים נגיפיים, חיידקים וטפילים, כמו גם גידולים. סטון גם מצאה במחקר שלה קיום קשר חזק בין עצירת נשימה ועצב הואגוס אשר משפיע על מערכת העצבנים.
סמסים מתוך שינה
ההפרעה המוזרה הזו היא לא היחידה. בשנת 2011 רופאים דיווחו על תסמונת פסיכולוגית של שליחת הודעות סמס מתוך שינה.
מדובר בהודעות לא קוהרנטיות, מבולבלות שכתובות בג'יבריש ללא רעיון או מסר כלשהו. עם זאת החולים הצליחו לרשום אותן ואף לשלוח לנמענים הנבחרים. חשוב לציין כי הדבר נעשה באופן בלתי מודע לחלוטין ואחרי שאותם חולים מתעוררים בבוקר למחרת הם אינם זוכרים דבר.
בנוסף לתסמונת שליחת הסמס בזמן שינה, בשנת 2008 חוקרים גילו תופעה דומה והיא שליחה בלתי מודעת של מיילים. שתי הבעיות נובעות לפי המומחים מריבוי משימות שמוטלות על החולה בשעות הערנות שלו.
צוואר סמס, אוזן-אייפוד, ברך לפטופ
ואם זה לא מספיק, אז הסמסים גם יצרו מגוון מחלות אורטופדיות חדשות. אחת מהן היא Text-neck (צוואר-סמס) – מחלה שנגרמת משימוש יתר בטלפון נייד במיוחד שליחת הודעות טקסט.
הטקסט-נק מצטרפת לשורה נוספת של בעיות בריאותיות הנגרמות כתוצאה מהטכנולוגיה היומיומית המודרנית:
אגודל-הבלקברי (BlackBerry Thumb): כאב שאנשים חווים בפרק כף היד שלהם כתוצאה הקלדת יתר על מקלדות קטנות.
אוזן-אייפוד (iPod Ear): פגיעה בשמיעה בעקבות שימוש ממושך באוזניות, במיוחד בווליום גבוה.
סינדרום מסך המחשב (Computer Screen Syndrome) – טשטוש, רגישות, בעיות פוקוס ועייפות בעיניים הנגרמים כתוצאה מצפייה במסך המחשב (במיוחד אם מדובר במסך עם בהירות גבוהה).
ברך לפטופ (Laptop Knee) – כאבים שנגרמים מהחזקת המחשב הנייד על הברכיים.