אנחנו רגילים לחשוב על רשתות חברתיות ואפליקציות כמו טינדר או וואטסאפ כעל אמצעים שמסייעים לבני זוג לבגוד, לא כדבר שמכשיל אותם ובטח לא משהו שמפליל אותם, אבל מתברר שבתי הדין הרבניים מלאים בתביעות לגט שהחלו את דרכן בגילויים כאלה בדיוק. אז נכון, אי אפשר לטעון שאנשים מתגרשים בגלל פייבסוק או טינדר, אבל גם אי אפשר להתווכח עם המספרים.
על פי נתונים שנלקחו מאתר הנהלת בתי הדין הרבני. מאז כניסת הסמאטרפונים לחיינו בשנת 2008, ניכרת עליה עקבית באחוזי הגירושין בישראל. אם בשנת 2009 התגרשו בישראל 9,986 זוגות הרי שבשנת 2013 המספר כבר עלה ל- 11,219. ודוגמאות, לצערן של המשפחות שהתפרקו, לא חסר.
חייהם הכפולים של הבוגדים
א', איש עסקים בן 40 מהדרום, נשוי ואב לילדים, טס לסגור עסקה גדולה בחו"ל. הוא התכונן לקראת הפגישה בקפדנות, אבל שכח דבר אחד קטן: לכבות את המחשב בביתו או לפחות לצאת מחשבון הפייסבוק שלו. באחד הימים בהם שהה בחו"ל, אשתו ניגשה למחשב, ושם גילתה התכתבות ששינתה את חייה: צעירה העלתה תמונה של תינוק, וא' בתגובה ענה: "תמסרי נשיקה לילד שלנו". אשתו של א' המתינה שיחזור לארץ, ומיד כשנחת מסרה לו כתב תביעה לגט ודרישה לחלוקת הרכוש.
גם אבי, תושב השרון, נתפש לאחר שלא נזהר בהסתרת הראיות. הוא ניסה שיטה שעובדת בעיקר בסרטים, וניהל קשרים עם מספר נשים באמצעות סמארטפון סודי: מכשיר אחד שימש אותו בחייו הרגילים, ומכשיר נוסף יועד אך ורק לרומנים ובגידות. במשך שנים חיי הנישואים של אבי ואשתו התנהלו על מי מנוחות, הוא היה בוגד בה באופן חופשי - ומחביא את הסמארטפון הנוסף בתא המטען של המכונית. לפני מספר חודשים אבי עשה טעות והשאיר את המכשיר בתא הכפפות. אשתו, שלקחה את האוטו לקניות, מצאה אותו וגילתה שכבר שלוש שנים הוא בוגד בה מתחת לאפה.
"אין ספק שהיום קל יותר לבגוד אבל עוד יותר קל להיתפס", אומר עו"ד גבי גפן המתמחה בדיני משפחה, "הפועל היוצא הוא שבעקבות כל הטכנולוגיות החדשות, יש בשנים האחרונות עלייה דרמטית במספר תיקי הגירושין בישראל. בעבר בני זוג היו צריכים חוקרים פרטיים, ביצוע האזנות סתר דבר שמנוגד לחוק, היום יותר קל לחשוף בגידות ולהתגרש".
"בני זוג עושים טעויות טפשיות בלי מודעות"
למרות שקל מאוד להאשים את הסמארטפון, החוטא האמיתי הוא האדם, פעם אחת על עצם חוסר נאמנותו, ופעם שנייה - על השלומיאליות. כך למשל במקרה הבא שהגיע גם הוא לבית הדין הרבני: ג' ניהל רומן עם המאהבת שלו באמצעות וואטסאפ, נכון - לא הדרך המתוכמת ביותר. באחד הימים הוא התבלבל ושלח בטעות רצף של הודעות רומנטיות למספר של אשתו במקום לזה של המאהבת שלו. אשתו של ג'י, שהבינה שבעלה לא באמת מחמיאה לה על יופייה או ביצועיה במיטה, עימתה אותו עם ההודעות וחשפה את האמת. ג' נאלץ לתת לה גט מיידי.
"מרבית מקרי חשיפת הבגידות כיום נובעת מטעויות או מאי ידיעה כיצד להשתמש בגאדג'טים או בטכנולוגיות משוכללות או חוסר זהירות", אומר עו"ד דן מלכיאלי, מומחה בדיני משפחה. "אני מסכים שבעבר כדי לחשוף בגידות עבודת החוקרים הפרטיים היתה קשה ומורכבת יותר, היום היא יותר קלה הודות לשכלולים בתחום הטכנולוגי. בני זוג עושים טעויות טיפשיות מבלי להיות מודעים לכך שאפשר בקלות לחשוף את מעלליהם".
מזכיר באחד מבתי הדין הרבניים בארץ מאשר שהודות לסמארטפונים, בני הזוג מגיעים מאוד מוכנים למשפט. "היום בני זוג מופיעים בבתי הדין עם כל הראיות כמעט, מבלי להזדקק לחוקרים פרטיים. צריך לקחת בחשבון שראיות כמו האזנות סתר אסורות בחוק, אז הם מביאים איתם תדפיסי טלפונים, מסרונים וראיות טכנולוגיות להוכיח שצד כזה או אחר אשם בגירושין, וזה מקל מאוד על הדיינים בקבלת החלטות. כמעט ואין 'שלום בית', 90% מהזוגות רוצים להתגרש - ומהר".
נשואה + 2 בטינדר
בגידות הן כמובן לא עניין בלעדי לגברים, וגם נשים נתפסות בגלל חוסר זהירות או חוסר במחשבה תחילה, כך למשל במקרה הבא: אישה ממרכז הארץ, נשואה ואם לילדים, ניהלה רומן סוער עם צעירה אחרת שהכירה במהלך מסיבה. המאהבת הצעירה החליטה יום אחד להעלות לדף הפייסבוק של האישה תמונות וסרטון שלהן מתנשקות. בעלה כמובן ראה את הסרטון - ומכאן הדרך לרבנות היתה מאוד קצרה.
מקרה נוסף שארע לא מזמן, מציג מערכת יחסים שכנראה נידונה לכשלון מההתחלה: גבר מהשרון גילה יום אחד במקרה שאשתו הורידה את אפליקציית ההיכרויות טינדר, ודרכה נפגשה עם כמה גברים. אלא שזמן לא רב לאחר מכן, האישה גילתה שגם בן זוגה הוריד למכשיר שלו את אותה האפליקציה בדיוק - אך מיהר להסיר אותה כאשר נתקל שם באחת מחברותיו של אשתו.
"אני יכול לומר כמעט בוודאות שאם בעבר מרבית מיקרי הבגידה היו של הגברים הרי שהיום זה התאזן כמעט לחלוטין", מוסיף עו"ד מלכיאלי, "היום נשים יותר בוגדות מאשר בעבר בין השאר בגלל כל החידושים הטכנולוגיים. הרשתות החברתיות והאפליקציות מעודדות בני זוג לבגוד מתוך מחשבה שהם לא ייתפסו - אבל הם נתפסים יותר מהר ממה שחשבו. יש בעלים או נשים ששוכחים לסגור את המיילים שלהם והם חשופים לכולם או פשוט לא מספיק מיומנים בהפעלת דף הפייסבוק כשהם בטוחים שניתקו את עצמם ובעצם השאירו אותו פתוח".
הסכם חיטוטים הדדי
אחת הדרכים המעניינות בהן בני זוג מנסים להילחם או למנוע את התופעה היא עריכת הסכמים המאפשרים להם להציץ בסמארטפונים אחד של השנייה. "יש זוגות שעורכים הסכמים כאלה כדי למנוע בגידות, ולעודד פתיחות הדדית כדי לשמר את הנישואין. הם לפעמים גם פותחים חשבון פייסבוק משותף, או מאפשרים אחד לשניה לחטט בסמארטפונים חופשי. רק מעט זוגות עורכים הסכמים כאלה, הרוב חוששים מפגיעה בפרטיות ורוצים לעצמם 'ספייס'", טוען עו"ד בתחום דיני המשפחה.
כמה זוגות שנישאו באחרונה ניסחו הסכמים באמצעות עורכי דין לפיהם הפייסבוק, המיילים שלהם והסמארטפונים שלהם יהיו שקופים - כלומר ניתן יהיה לחטט בהם באופן חופשי כדי לשמור על נישואיהם ולמנוע בגידות עתידיות. על פי ההסכם, במידה ואחד מבני הזוג יסרב לעמוד בהסכם שחתם זו תוכל להיות עילה לגירושין.
יש מי שגם מנסה להקדים תרופה למכה וחותם על הסכמים שכאלה עוד לפני הנישואים, כמו למשל זוג ממרכז הארץ (פרטיהם במערכם) שחתם על 'הסכם פייסבוק' בו השניים הכניסו סעיף לפיו הם יבטלו את עמודי הפייסבוק שלהם לטובת דף פייסבוק משותף שבו כל אחד יודע על מעשי השניה.
"אני מכיר חברים שפשוט מחקו את הפייסבוק שלהם בגלל שהנשים ביקשו וכדי שיהיו להם נישואים שקטים ורגועים בלי אובססיות וקנאה וסצינות", טוען רון (שם בדוי), "אשתי ביקשה נישואים בלי פייסבוק, לקח לי זמן להסכים למהלך הזה, אבל בסוף הסכמתי כי זוגיות חשובה לי יותר. יש לי חברים שלהם ולנשים יש פייסבוק משותף שהם יודעים הכול אחד על השני. זוגות רואים בפייסבוק מקור לצרות בנישואין ולבגידות ולכן חלקם מבטלים אותו".