בית הדין הצבאי בפיקוד הדרום הרשיע בשבוע שעבר חייל שהפיץ ברשת שמות ומספרי טלפון אישיים של חיילות, וכתב עליהן דברים מיניים מטרידים. בית הדין גזר עליו לשלם פיצוי של 16 אלף שקל והטיל עליו חמישה חודשי מאסר על תנאי.
הפרשה התרחשה לפני כשנתיים. ע', חייל בפיקוד הדרום הוריד לסמארטפון שלו את אפליקציית סיקרט. אפליקציה זו איפשרה לפרסם ברחבי הרשת מידע או תמונה בעילום שם וזאת מבלי שזהות המפרסם תיחשף ברבים. האפליקציה עוררה סערה באותה תקופה, לאחר ששימשה לנקמות והשמצות. באפריל 2015 הודיעו מפעילי האפליקציה שהם סוגרים אותה.
ע' העלה חמישה פרסומים מטרידים ושמועות לגבי חיי המין של של ארבע חיילות ששירתו בבסיס שלו. בנוסף הוא חשף את זהותן ומספרי הטלפון שלהן. עשרות אנשים זרים וחיילים החלו להתקשר לחיילות ולהטריד אותן מינית. הדבר דומה לקשקוש השמצות כאלה בחדרי שירותים, אלא שכאן התפוצה הייתה גבוה יותר - שכן הדברים הגיעו לכל מי שהאפליקציה ברשותו, וגברים אכן התקשרו לחיילות והטרידו אותן, לאחר הפרסומים.
"נפגעתי קשות ממעשיו של ע'. חיילים בבסיס סיפרו לי שהשם שלי ומספר הטלפון הופצו בסיקרט. מהבושה לא יצאתי מהחדר שלי. הוא פגע בשמי הטוב. אנשים הסתכלו עליי בצורה מוזרה. אנשים חשבו שעשיתי את הדברים באמת. הוא גרם לי נזק גדול. מאז המקרה הפכתי לאדם סגור", העידה אחת החיילות.
לחיילות לא הייתה דרך לגלות שע' הוא זה שהפיץ את הפרסומים מאחר שהאפליקציה אנונימית, אך זהותו נחשפה לאחר שהבחינו בהתנהגותו המוזרה. הוא נהג לחייך אליהן כל אימת שנתקל בהן בבסיס. בנוסף לכך חיילים בבסיס סיפרו לחיילות שע' הוא זה שמעורב בהפצת פרטיהן האישיים. החיילות הגישו תלונה נגדו במצ"ח.
"התקשרו אליי כל מיני גברים באמצע הלילה. הייתי רואה את ע' במסדר בוקר והוא חייך והיה מאושר", העידה חיילת נוספת שהוטרדה, וסיפרה כיצד חשה השפלה ופגיעה בעקבות הפרסומים. "הוא לא הבין שעשה טעות ושלא מדובר בהומור. אנשים התלחשו עליי בישוב בו אני מתגוררת ודיברו מאחורי גבי" שחזרה חיילת אחרת.
הכחיש את המעשים אך בסוף נשבר
החייל נחקר במצ"ח והכחיש בתחילה את החשדות נגדו. התברר שהוא מיהר למחוק את האפליקציה מהסמארטפון שלו, בניסיון להעלים את טביעות האצבע שלו מהפרשה. חוקרי מצ"ח ביקשו ממנו להתקין מחדש את האפליקציה, אבל הוא סירב מחשש שמעשיו ייחשפו. בעיצומה של החקירה ע' נשבר והודה במעשים שעשה.
"הכול היה בצחוק, בהומור לא התכוונתי לפגוע באף אחת מהחיילות. לא חשבתי שזה יעשה כזה בלגן", הסביר ע'. הפרקליטות הצבאית הגישה נגדו כתב אישום לבית הדין הצבאי. במהלך המשפט פרקליטו של ע' והתביעה הגיעו להסדר טיעון לפיו הוא יורשע בעבירות של הוצאת לשון הרע.
סנגורו הציג בבית המשפט מכתב של תת אלוף בצה"ל אשר שיבח את תפקודו של ע' במהלך מבצע 'צוק איתן' וכיצד עבד מסביב לשעון וסירב לצאת לחופשת התרעננות. המח"ט של ע' ביקש להתחשב בתרומתו לצבא ובעובדה ששימש כמודל לחיקוי עבור חיילי החטיבה.
הסנגור ביקש גם להתחשב במצבו הכלכלי הקשה של ע', שנאלץ לעבוד בכמה עבודות כדי להחזיר חובות לחברת טלפון סלולרי. התביעה הצבאית, מצידה, ביקשה להטיל על ע' עונש מאסר, שירוצה בעבודות שירות בבסיס וכן תשלום פיצויים לארבע החיילות.
השופטים הסכימו כי העונש הראוי הוא מאסר, אך התחשבו במצבו הכלכלי של ע' ובזמן שחלף מאז ביצוע העבירה וקבעו כי הוא ישלם 4,000 שקל פיצוי לכל חיילת, יורד לדרגת טוראי ויוטל עליו עונש של חמישה חודשי מאסר על תנאי.