כדור השלג שהחל עם מסמכי אדוארד סנודן ממשיך להתגלגל והגיע לנקודת שיא חדשה: קרן ויקימדיה, המנהלת את האנציקלופדיה החופשית ויקיפדיה, הודיעה אתמול (ג') כי הגישה תביעה משפטית נגד הסוכנות לביטחון לאומי (NSA), משרד המשפטים האמריקאי, התובע הראשי של ארה"ב אריק הולדר וגורמים נוספים בממשל האמריקאי.
בתביעה, בה משתתפים גם אמנסטי, Human Rights Watch ו-6 ארגונים נוספים, דורשת "לשים סוף לתוכנית המעקב ההמוני במטרה להגן על זכויות משתמשינו מסביב לעולם", משום שהוא פוגע בגולשים שלה. במאמר משותף של מייסד ויקיפדיה ג'ימי ויילס ומנהלת הקרן לילה טרטיקוב בניו-יורק טיימס, נכתב כי "אנו מגישים היום תביעה בשם קוראינו ועורכינו ברחבי העולם. מעקב מפר את ההבטחה המקורית של הרשת: חלל פתוח לשיתוף פעולה וניסוי, ומקום חופשי מפחד. הסוכנות מותחת את יסודות הדמוקרטיה".
עו"ד פטריק טומי, ממשרד ACLU, המייצג את הארגונים בבית המשפט, הסביר כי "בכל פעם שאתם שולחים מייל למישהו מעבר לים - הסוכנות לביטחון לאומי מעתיקה ומחפשת את ההודעות שלכם". לדבריו, סוכנות המודיעין נטלה לעצמה את הזכות להפר את זכויות היסוד של אזרחים אמריקאים לפי התיקון הראשון לחוקה האמריקאית, המגן על חופש הביטוי, כמו גם לפי התיקון הרביעי, המגביל את יכולות החדירה של הרשויות למרחב הפרט.
ב-2008 עבר בארה"ב "החוק למעקב אחר מודיעין חוץ", שהקנה לסוכנות זכויות לבצע מעשים שחוקיותם לפי החוקה מוטלת בספק, כמו "מעקב זורם" - ציתות לכל דרכי התקשורת של כל מי שנמצא בטווח מסוים (גיאוגרפי או חברתי) שהיא מוצאת בו עניין, בלי צורך להוכיח שהמעקב אחר כל דרכי התקשורת של כל האזרחים המושפעים מכך הכרחי. "מעקב זורם הופך את החוקה האמריקאית על פניה. הוא מאפשר לממשל לחפש בכל מקום קודם ולשאול שאלות אחר כך, ותוך כדי כך הופך את כולנו לפחות חופשיים", כתב טומי, והוסיף כי אפילו על זכויות-היתר הצליחה הסוכנות לעבור ולסטות מכל כלל שניסה להסדיר את התנהלותה.
לפי מסמכי סנודן, אחד מהקהלים הספציפיים נגדם כוונו מעקבי ה-NSA היה קהל גולשי ויקיפדיה, המונע יותר מחצי מיליארד איש ברחבי העולם. לצד הודעתה של הקרן על הגשת התביעה היא מביאה לכאורה הסברים לחומרת המעקב אחר משתמשיה, אך למעשה לא אומרת דבר מלבד פיזור רמזים לכך שעורכי האנציקלופדיה החופשית אינם רוצים להיות מזוהים עם פעילותם באתר.
פרט מעניין במיוחד שהקרן נמנעת מלהתייחס אליו הוא סוגיית מחיר התביעה. שירותים משפטיים אינם זולים וניהול תביעה נגד הממשל עשוי להיות ארוך ויקר במיוחד. כידוע, ויקימדיה היא קרן שממומנת מתרומות גולשים, אותן היא לא בוחלת באמצעים לגייס, כולל כרזות ענק בראש האתר המאיימות על הגולשים כי אם לא יתרמו האתר עלול להיאלץ לשלב פרסומות תוך שנה. כזכור, לאחרונה כבר נגענו בדו"ח הכספי של ויקימדיה, לפיו לעמותה די והותר כסף, אלא שהיא מתעקשת להוציא כל סכום שהיא מגייסת על מיזמים שונים שנועדו לקדם את עצמה במקום לשמור, כפי שהיא מתחייבת בעקרונותיה, להישאר עמותה רזה. בהחלט ייתכן כי גם התביעה הנוכחית תהפוך בקרוב לעוד סעיף במאזן ההוצאות של הקרן שהכרחיותו לקיומה ולמטרותיה מעורר מחלוקת.
עדכון, יום ה' 12.03.2015, 8:30
מדוברות ויקימדיה העולמית נמסר בתגובה: "כתומכי מקור הידע החופשי הגדול בעולם, אין לנו ברירה אלא לנקוט בפעולה כאשר זכויותיהם של משתמשינו לחופש ביטוי, התאגדות ופרטיות מופרות באמצעות הטלת רשת דיג של מעקב המוני. כאשר קורא או עורך מרגישים כי הם תחת מעקב או שאינם יכולים לבוא את עצמם ולשתף פעולה בחופשיות באתרי ויקימדיה, זהו איום רציני על מטרתנו להפוך את כלל הידע האנושי זמין בחופשיות לעולם. שמענו דאגה עמוקה לפרטיות מקהילת הקוראים והעורכים המתנדבים שלנו בעקבות גילויי המעקב של 2013, ולכן אנו מגינים על זכויותיהם בתביעה הזו.
"אנו ברי מזל שהאיגוד האמריקאי לזכויות אזרחיות מייצג אותנו ללא עלות, אך בכוונתנו להשתמש גם במשאבים פנימיים לתמוך בתביעה, בשל חשיבות העקרונות הללו לוויקיפדיה ולפרויקטים האחרים (שלנו)".