Who you gonna call?!
בואו נגיד שאתם באמצע מלחמה ומוצאים את עצמכם מוקפים על ידי האויב, כשאמצעי התקשורת היחידי שלכם הוא סמארטפון - מה אתם עושים? במקרה של חיילי הצבא האוקראיני, נראה שהם פנו להזעיק עזרה באופן הכי גרוע - באמצעות הרשת החברתית VKontakte, שנמצאת בשליטת הקרמלין, נגדו הם נלחמים.
"הבחורים ביקשו עזרה לפני 10 שעות! שתפו וסייעו!", כך נכתב לצד תמונה ששותפה ברשת החברתית הגדולה במדינות דוברות הרוסית אתמול, לפי דיווח של אתר Vocativ. "חברים, אנא הביאו את הבקשה לפתחו של נשיא אוקראינה - רוב חטיבה 128 מוקפת לחלוטין על ידי הרוסים בדבלטסבה... איננו יכולים להימלט! הצילו!!!"
לא ידוע מה עלה בינתיים בגורלם של החיילים האוקראינים, אך נראה שאת הפסקת האש שניסה האו"ם לתת להם הם לא קיבלו.
למה פייסבוק בעד "האחות רומא" אבל נגד "דוב מתגנב"?
קרב אחר המתנהל בימים אלו ברשתות חברתיות הוא הקרב של תושבי ארה"ב האינדיאנים נגד הרשת החברתית הגדולה מכולן - פייסבוק. בימים האחרונים התפרסם באתר של פעילים אינדיאנים מאמר של כותבת אורחת בשם דנה לוֹן היל ("גבעה בודדה"), שהתלוננה על כך שפייסבוק "לא מאמין בשמות אינדיאניים".
לדבריה, כשניסתה לאחרונה להיכנס לחשבונה באתר קיבלה הודעה לפיה היא חשודה בשימוש בשם שאינו אמיתי וכי היא נקראת לשנות אותו או לשלוח מסמכים שיוכיחו כי מדובר בשם אמיתי. היא החליטה שלא לסמוך על הביורוקרטיה והחליפה את שם המשפחה מזה של אימה לזה של אביה, לוֹן אלק ("דישון בודד"), אך גם הוא נחסם תוך זמן קצר והפעם לא ניתנה לה האפשרות להחליף שם, אלא רק לשלוח מסמכי זיהוי.
המשתמשת ההמומה החלה להתעניין וגילתה כי אינה האינדיאנית היחידה שפייסבוק חייבה אותה להחליף שם - בחלק מהמקרים כפתה החברה שימוש באלפאבית האנגלי במקום זה הצ'ירוקי, באחרים היא קיצרה שמות משפחה בני יותר ממילה אחת.
ההתנהלות הזו תמוהה מאוד, לאור העובדה שרק בסתיו האחרון כבר שינתה פייסבוק את מדיניות השמות שלה לאחר מאבק מתוקשר של הקהילה הלהט"בית, שהתגייסה למען מלכות דראג שחשבונותיהם נחסמו בשל אותה מדיניות. בהודעת ההתנצלות של החברה על התנהלותה בעניין כתב כריס קוקס כי "המדיניות שלנו מעולם לא היתה לדרוש מכולם בפייסבוק להשתמש בשמותיהם החוקיים. רוחה של המדיניות שלנו היא שכל אחד בפייסבוק ישתמש בשם שהוא משתמש בו בחיים האמתיים". זאת, בעוד במקרה של המשתמשים האינדיאניים, כאמור, שובשו שמותם בכוונה כדי להפחית את מספר המילים בשמות השבטיים-מסורתיים הארוכים - והאמיתיים.
נכון לרגע זה, עדיין לא ננקטו מצד פייסבוק צעדים לטובת שמות האינדיאנים. בכתבה בגארדיאן הבריטי רמזה פעילה ב-EFF, הארגון האמריקאי המקביל לאגודה לזכויות דיגיטליות, כי הדבר קורה בשל כוחה הציבורי המועט של הקהילה האינדיאנית לעומת זה של הלהט"בים. "אף אחד לא אמור (להגיע למצב של) להסתמך על תשומת לב תקשורתית כדי לגרום לפייסבוק להתמודד עם מדיניות השמות השבורה שלה", אמרה נדיה קאייאלי.
אפל קסדת VR
התחרות על מכשירי המציאות המדומה נמצאת בחיתוליה, אך מסתבר שיש מי שחזה אותה כנראה כבר לפני זמן רב. אתמול אישר משרד הפטנטים האמריקאי (USPTO) רישום פטנט של אפל על מכשיר שנראה דומה למדי לאלה שהציגו בשנה שעברה סמסונג וגוגל.
איך אפשר לאשר לאפל בעלות על רעיון שחברות אחרות הציגו לפניה, אתם שואלים? ובכן, כי הן לא הציגו אותו לפני. בקשת רישום הפטנט הוגשה בספטמבר 2008 - לפני 6.5 שנים והרבה לפני שהחלה העבודה על המוצרים הנוכחיים מסוג זה.
תחת הכותרת "מתקן תצוגה עם חצובת-פנים לקיבוע מכשיר חשמלי נייד עם מסך", הציעה אפל מעין משקפיים בצורה אליה ניתן להכניס סמארטפון או מכשיר נייד אחר בעל מסך גדול יחסית (לעידן ההוא), כך שיישאר בשדה הראייה של המשתמש גם כאשר הוא מזיז את הראש ויציג לו מידע מסוגים שונים. עד כה, כידוע, לא הציגה החברה מכשיר גמור לפי הרעיון, אך לא מן הנמנע שתעשה זאת בעתיד - או לפחות תרוויח כסף מלתבוע את סמסונג לשלם לה פיצויים על כל Gear VR שתמכור, בדיוק כפי שעשתה עם מכשירי הגלקסי.
בית המשפט לתביעות בקליק
דמיינו לעצמכם שמישהוא חייב לכם כסף. אתם מגישים נגדו תביעה באינטרנט, הוא מגיש כתב הגנה באינטרנט, מסבירים לכם את זכויותיכם באינטרנט, מפשרים ביניכם באינטרנט ואם אתם מתעקשים שופט בודק את המקרה וקובע מי חייב למי וכמה - כן, גם זה באינטרנט. בבריטניה שוקלים עתה ברצינות את האפשרות הזו.
דו"ח שפורסם השבוע על ידי מועצת הצדק האזרחית בממלכה מזהיר מפני מצבה של מערכת המשפט במדינה: "מערכת המשפט האזרחית שלנו חורקת", כתב פרופסור נשיא המועצה ריצ'ארד סאסקינד. "יש כיום דאגה מתפשטת כי פתרון מחלוקות בבתי המשפט שלנו יקר באופן לא פרופורציונלי ולא ידידותי מספיק למשתמשים".
המועצה מציעה להקים בבריטניה בתוך שנתיים מערכת אינטרנטית שתשרת לאזרחים התובעים אזרחים אחרים בסכומים עד 25,000 ליש"ט, תחת השם "בתי המשפט המקוונים של הוד מלכותה לסכסוכים עד 25,000 ליש"ט". דרך המערכת יוכלו האזרחים להגיש את התביעות, לקבל ייעוץ על זכויותיהם, לעבור הליכי גישור ופשרה ובסופו של התהליך אף להגיע להכרעת שופט - הכל בלי לצאת מהבית ובלי לו"ז שרירותי של בית משפט.
מערכת דומה באתר איביי פותרת, לדברי סאסקינד, 60 מיליון סכסוכים בשנה בין מוכרים וקונים באתר התיווך. "זוהי דרך מבוססת ליישוב סכסוכים, הראויה לעידן האינטרנט". הוא מציע להתחיל בניסיונות של המערכת במהירות האפשרית. בקרוב אצלנו?