בימים האחרונים חשף המתכנת רן בר זיק את רשת הבוטים הפוליטית הראשונה שנחשפה בישראל. המפעילים שלה מגיבים לפוליטיקאי שנחשב לישר: הרמטכ"ל ושר הביטחון לשעבר משה (בוגי) יעלון. בלשכתו של יעלון, שמתכנן לחזור לפוליטיקה, מכחישים אליהם כל קשר.
בר זיק מסביר לנקסטר איך עובד צבא (ראיתם מה עשינו פה?) בוטים כזה: משתמשים רבים ברשתות החברתיות, בעלי פרופילים עם תמונות, רקע וסטטוסים כאילו רגילים ואמתיים - אלא שכולם מופעלים על ידי גורם אחד בהמתנה לרגע בו יתעורר צורך במתקפת ציוצים בעד או נגד הגורם שבעדו או נגדו הם מופעלים. במקרה הזה, המשתמשים הבדויים העלו סטטוסים בעד בוגי ונגד מי שתוקף אותו.
ההיגיון ברשת כזו הוא שכאשר אנחנו רואים שהרבה אנשים חושבים באופן דומה לגבי נושא מסוים - זה משפיע עלינו לחשוב כמוהם, או לפחות להתנגד פחות לעמדה שלהם. הפעלה של משתמשים מזויפים, שמנצלים את האפקט הזה, היא דרך נבזית להטות את דעת הקהל - ואולי דרכה גם את הבחירות.
מטעם מטה בוגי יעלון מסרו לנו כי "אין כל התארגנות המופעלת על ידי יעלון או אנשי צוותו ברשתות החברתיות! אין ליעלון אפשרות לשלוט בפעולות עצמאיות ברשת המיוחסות לתומכיו או עוקביו. הניסיון להטיל דופי ביעלון לא יצלח. יעלון חווה מתקפות מאורגנות, יתכן שחלקן אף ממומנות, ברשתות החברתיות מזה חודשים ארוכים". אך אנחנו ספקנים - במיוחד לאור העובדה שכמה חיפושים שלנו חשפו שאחת המשתמשים שמגיבים לטובת בוגי עושה שימוש בתמונה של סופרת מורמונית, ובציוץ אחר שלה מהזמן האחרון, בו איחלה מזל טוב לאחיינית שלה - גם היא ישות בדויה עם תמונה גנובה מהאינטרנט - גילינו שהיא קיבלה לייק מאילן אוסטפלד, מנהל הקמפיין של בוגי.
בלי קשר לשאלה מי מפעיל את הבוטים האלה, אין ספק שלקראת הבחירות המתעתדות להיערך ב-2019 נראה עוד הרבה ניסיונות כאלה להטות את דעת הקהל. לכן, אנחנו פותחים בפרויקט לחשיפת בוטים ומשתמשים מזויפים שמנסים להטות את דעת הקהל. חושדים שחברים או עוקבים שלכם ברשתות החברתיות הם בעצם בוטים? דווחו לנו לכתובת המייל fake@mako.co.il ואנחנו ורן בר זיק נבדוק הכל.