יש נטיה לחשוב שלאנשים רגילים מותר לעשות דאחקות בטוויטר ואילו גופים רשמיים, ובמיוחד ממשלתיים, צריכים להיות רשמיים ודיפלומטים. ולרוב זה נכון. לא בגלל שלחברות ומשרדי ממשלה אסור שיהיה חוש הומור, אלא שלרוב זה הומור "גזעי" או מתנשא.
אבל הנה באה שגרירות ישראל בארצות הברית ומפתיעה את כולם בציוץ תגובה לחמינאי שהפך לויראלי - אלפי לייקים ורהטוויטים. אבל פה בישראל צילום מסך שלו הפך לויראלי בפייסבוק ובוואטסאפ כי בחייכם, מי בישראל נמצא בטוויטר? אף אחד. זה מי. הנה הציוץ, ואחריו תרגום והסברים כדי לא לרצוח את הבדיחה לפני ששמעתם אותה.
— Embassy of Israel (@IsraelinUSA) June 4, 2018
למעלה ציוץ נגד ישראל מטעמו של מנהיג איראן, חמינאי, או מישהו שמפעיל טוויטר בשמו. תשמעו, אין לו וי כחול ולי יש, ואני לא מנהיג של מדינה. רק אומר. בכל מקרה, חמינאי אומר "העמדה שלנו נגד ישראל היא העמדה שתמיד הייתה לנו. #ישראל (מה קשור האשתג? רוצה להפוך אותנו לנושא שיחה? א.ק.) היא גידול סרטני ממאיר במערב אסיה (ובכל זאת ישראל באירווויזיון וביורוליג. שוב. רק אומר - א.ק.) וצריך להסיר אותו מן השורש: זה יתכן. זה יקרה".
התשובה של שגרירות ישראל בארה"ב, בתרגום חופשי - מאוד חופשי, היא ציטוט מהסרט (וגם המחזמר) ילדות רעות שאומר "מה יש'ך ממני? שחרר". פה המקום לציין שהיא פורסמה אחרי שמצייצת בשם תמר שוורצברד כבר הגיבה אותה לפני יומיים. שוורצברד אינה קשורה לשגרירות אבל אמרה לי "שמחה שחשבון רשמי של מדינת ישראל השתמש ברעיון שלי להגיב לאירן באמצעות רג'ינה ג'ורג' ולקדם הסברה מקורית".
ממחזר את עצמו
אגב, חמינאי חתם את הציוץ בתאריך 7/31/91זו הדרך האמריקאית לכתוב 31 ביולי, 1991. בטח תהיתם מה מיוחד בתאריך הזה. לא משנה מה התשובה, אני תהיתי ומיד הלכתי לעשות תחקיר מעמיק בוויקיפדיה שהראה שבתאריך זה נחתמה אמנת פירוק נשק בין ארה"ב לרוסיה. זה לא ממש קשור. גם לא לידתו של שחקן הטניס ההונגרי רקה לוקה יאני (אבל מזל טוב).
אז שאלתי את ד"ר תמר עילם גינדין מהמרכז האקדמי שלם, מרכז עזרי והפודקאסט איראניום מועשר, ובזמן שסיימתי לציין את הקרדיט שלה היא ביררה וגילתה שכשחמינאי מביא תאריך בסוף ציוץ, זה תאריך שבו נתן נאום עם המשפט הזה. אז ב-1991 הוא נשא נאום בפרסית שכבר אז אמר שישראל היא סרטן וכו', ובציוץ הזה הוא פשוט מצטט את עצמו ומתרגם לאנגלית.
החשבון הפרסי של משרד החוץ הגיב בצורה קצת יותר דיפלומטית. שם צירפו את הפוסט של חמינאי על הסרטן, ופוסט של משרד ראש הממשלה הישראלי במסר של שלום "דמיינו יזמים איראנים וישראלים עובדים יחד למען האנושות" - וביקשו להשוות בין המסרים של שני המנהיגים.
مقایسه کنید - نخست وزیر اسرائیل از همکاری بین دانشمندان ایران و اسرائیل می گوید و پیام دوستی ارسال می کند و آقای خامنه ای از غده سرطانی و نابودی اسرائیل. شما با کدام موافقید؟ pic.twitter.com/fkQPlkZgpZ
— اسرائیل به فارسی (@IsraelPersian) 4 ביוני 2018