אחרי מאבקים ממושכים, ישיבות ארוכות והתערבות אישית של ראש הממשלה, חוק סינון אתרים פוגעניים אושר הבוקר (ד') בוועדת הכנסת. ההצעה התקבלה ברוב של חברי הוועדה, ותחת התנגדות של שני חברי כנסת: רויטל סויד וחיים ילין. החוק מועבר כעת לקריאה ראשונה במליאת הכנסת, וההצבעה עליו צפויה בקרוב. לאחר מכן יחזור לדיון בוועדה.
יפנו אליכם שלוש פעמים
כרגע האינטרנט של כולנו, כולל אתרים, אפליקציות, תוכנות מסרים מידיים פתוח לכל תוכן, אלא אם יזמנו התקנה של תוכנת סינון, או ביקשנו שירות כזה מספקית האינטרנט.
לפי הנוסח הנוכחי של החוק, ספקיות האינטרנט יהיו חייבות ליידע את כולכם על האפשרות לקבל שירות סינון בחינם מאתרים ותכנים פוגעניים. אתם תוכלו לבחור אם לקבל שירות סינון גורף, שירות סינון שניתן לבטל באמצעות קוד, או לא לקבל שירות סינון בכלל (להשאיר את המצב כפי שהוא). הסינון יעשה במחשב או בסמארטפון באמצעות התקנת תוכנה. עבור כל מנוי שאליו תפנה הספקית, היא תקבל שני שקלים לשנה למשך 10 שנים, ועד תקרה של 5 מיליון שקלים. מטרת החוק: למנוע גישה בטעות או בכוונה של ילדים קטנים לתוכן פוגעני ולפורנוגרפיה.
הספקיות יפנו אליכם שלוש פעמים ויזכירו לכם על עניין הסינון. מה יקרה ללקוחות שלא ישיבו מה הם רוצים אחרי הפניה השלישית? כאן היה סלע המחלוקת העיקרי בין ח"כ מיקי זוהר ושולי מועלם שיזמו והובילו את החוק, לבין המתנגדים ובהם מומחי טכנולוגיה וארגוני אינטרנט.
בגירסאות קודמות נקבע שמי שלא ישיב בכלל, יקבל אינטרנט מסונן כברירת מחדל, ובהמשך נקבע שמי שלא ישיב, לא יחובר לאינטרנט. הגישה הזאת העלתה חשש שלקוחות יתביישו לפנות ולבקש אינטרנט לא מסונן כי אז יתוגיו כצרכני פורנו. במקביל עלה חשש שהודעה כזו על סינון לא תגיע למכשירים חכמים שמחוברים לאינטרנט כמו מדי מים חכמים וכדומה, ואז זה ינתק אותם מהאינטרנט וישבית תשתיות.
נתניהו: חושש מרגולציה
בנקודה הזו התערב ראש הממשלה, בנימין נתניהו שביום ראשון אמר בפני שרי הליכוד כי "אני מוטרד מחוקים שמבקשים לצנזר רשתות חברתיות ואינטרנט. עצרתי בזמנו את 'חוק הפייסבוק' למרות שכוונת החקיקה הראשונית של גלעד ארדן הייתה טובה. אותו דבר נכון גם על מה שמכונה 'חוק הפורנו'. אנחנו לא רוצים שילדים ייחשפו לתכנים פוגעניים אבל החשש שלי הוא שלאינטרנט, מרחב שבו אין רגולציה ממשלתית, תיכנס רגולציה". ח"כ זוהר ונתניהו נפגשו בימים האחרונים, כאשר הראשון הראה לראש הממשלה את נוסח החוק החדש, אך לא נמסר מה היו חילופי הדברים בפגישה.
בנוסח הנוכחי של החוק, שהגיע לדיון אחרי הפגישה עם ראש הממשלה, לא נכתב מה יקרה אם לא תשיבו לספקית האינטרנט אחרי שפנו אליכם בפעם השלישית. כלומר, נכון לעכשיו, לא יקרה כלום והאינטרנט יישאר לא מסונן. ח"כ זוהר אמר שעניין זה ייפתר לקראת הקריאה השניה והשלישית.
ח"כ רויטל סויד הצביעה נגד החוק והסבירה, כי יש לפתור את עניין ברירת המחדל, לוודא שלא יווצרו רשימות שחורות של אנשים שביקשו אינטרנט לא מסונן, שייפתר העניין התקציבי של 5 מיליון שקלים והאם הם מספיקים לספקיות האינטרנט, ושההגדרות למה הוא תוכן פוגעני או פורנוגרפי ייקבעו על ידי המחוקק, ולא על ידי ספקיות האינטרנט.