התערבות ממשלתית מוגברת, שחיקת אמון המשתמשים בשל תוכניות ריגול ומעקב, לחצים מצד גופים מסחריים וסינון יתר של מידע על ידי המשתמשים - אלו ארבעת האיומים הגדולים ביותר על האינטרנט לפי סקר חדש שערך מרכז פיו. המחקר נערך בהשתתפות 1,400 מומחי ומשתמשי אינטרנט בארה"ב וניסה לשרטט את השינויים הצפויים ברשת עד שנת 2025.
מומחים שהשתתפו בסקר ציינו כי ישנה מגמה עולמית של הגברת הרגולציה על אינטרנט מצד משטרים שמתמודדים מול מחאה ציבורית, לצד הגברת המעקב אחרי משתמשי אינטרנט. לדבריהם, מדינות דוגמת טורקיה, פקיסטן ומצרים כבר חוסמות או מסננות תוכן ברשת, במטרה להגביל את זרימתו של מידע שעלול לדעתן לאיים על המשטר. סין אף ידועה ב"חומת האש הגדולה" שלה, המצנזרת תוכן באינטרנט.
"הלחצים בכיוון של בלקניזציה של האינטרנט הגלובלית יימשכו ועתידים ליצור גורמי חוסר ודאות חדשים", אמר פרופ' פול סאפו מאוניברסיטת סטנפורד, שהשתתף בסקר. "ממשלות יפתחו כלים יעילים יותר לחסימת גישה לאתרים לא רצויים".
איום עתידי נוסף על האינטרנט שציינו משתתפי הסקר הוא שחיקת אמון הגולשים באפשרות להגן על פרטיותם ברשת, עקב תוכניות ריגול מהסוג שהפעילה הסוכנות לביטחון לאומי בארה"ב (NSA) ואשר נחשפה על ידי אדוארד סנודן. "מומחים צופים כי אם יימשך מעקב בלתי מוגבל אחר היקפים עצומים של פעילות מקוונת, הדבר יגביל את מידת השיתוף והגישה למידע ברשת", נכתב במחקר של מרכז פיו.
"סוגיות של הגנת הפרטיות הן האיום הרציני ביותר על הגישה והשיתוף של תוכן באינטרנט בשנת 2014, ואין סיבה שהמצב ישתנה עד שנת 2025, במיוחד לאור איומי סייבר-טרור על משתמשי אינטרנט ועסקים ברחבי העולם", אמר פיטר ווגל, מומחה למשפט באינטרנט, שהשתתף בסקר.
"בגלל סוגיות פיקוח (וההשלכות הבינלאומיות של חשיפות ה-NSA, שיתוף נתונים צפוי להתפצל גאוגרפית באופן מאתגר. עניין השליטה יעמוד במוקד בשנים הקרובות", אמר דנה בויד, מדען מחקר במיקרוסופט, שהשתתף בסקר.
איום שלישי על הרשת הוא לחצים מסחריים במגוון תחומים החל מארכיטקטורת האינטרנט וכלה בזרימה של מידע, אשר מאיימים לפגוע במבנה הפתוח של האינטרנט, כפי שמעיד המאבק שמנהלות חברות טלקום בארה"ב נגד "נייטרליות הרשת" - העקרון שעליו מתבססת האינטרנט, לפיו לא תתבצע העדפה או אפליה בין משתמשי רשת התקשורת.
מספר גדול ממשתתפי הסקר של מרכז פיו העריכו כי מסחור גובר של הפעילות באינטרנט צפוי לפגוע בדרכים שבאמצעותן אנשים יקבלו מידע בעתיד. בין החששות המרכזיים שביטאו הנסקרים היו גורלה של נייטרליות הרשת והגבלות על חילופי מידע הנובעים מחוקי זכויות יוצרים ופטנטים.
האיום המרכזי הרביעי על האינטרנט שעלה מהמחקר של פיו טמון בעודף המידע ברשת ובניסיונות המשתמשים לסנן מידע שעלולים בסופו של דבר לפגוע בשיתוף תוכן ברשת. "מקור דאגה נוסף הוא שהניסיונות של אנשים להתמודד עם עודף מידע יובילו להגבלות של זרימת התוכן", נכתב במחקר של פיו. "מערכות סינון מבוססות אלגוריתם שפותחו בניסיון להתמודד עם כמויות המידע העצומות עלולות לגרור השלכות שליליות רבות עבור האינטרנט, במיוחד מכיוון שרוב ספקיות שירותי הסינון הן בעלות אינטרס כלכלי להציג את המידע בצורה מסוימת".
עוד ב-TheMarker: