"היטלר צדק", "חזרה לתאי הגזים" ו-"שרפו את היהודים" - אלה רק חלק מהביטויים האנטישמיים שנפוצים בימים אלה ברשת. על פי דוח של חברת המחקר וניטור השיח החברתי Buzzilla, שמתפרסם לראשונה בחדשות 2 Online לציון יום האנטישמיות הבינלאומי שמצויין היום (רביעי), בשנת 2015 הוכפל השיח האנטישמי ברשת.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
המחקר מגלה כי חלה עלייה מטרידה בהיקף השיח האנטישמי ברשת בין שנת 2014 ל-2015, עלייה של 114%. השיח שנבדק, בשפה האנגלית, כולל בין השאר תגובות לכתבות באתרי חדשות, טקסטים שמלווים סרטונים ביוטיוב, פוסטים פתוחים בפייסבוק וברשתות חברתיות נוספות ועוד.
על פי הבדיקה, במהלך 2014 נרשם שיא של שיח אנטישמי ברשת, בעיקר בימי מבצע "צוק איתן". עוד עולה כי במחצית השנייה של 2015 התגלתה עלייה משמעותית ותדירה בשיח מהסוג הזה. בחברה מציינים כי מדובר בשנה בה התרחשו אירועים רבים שהובילו לסיקור רב של ישראל בעולם, בהם גל הטרור, ההחלטה על החרמת מוצרי התנחלויות ועוד.
עם זאת, הדוח מעלה כי אופי השיח השתנה בין השנים: בעוד שבעבר השיח האנטישמי היה נפוץ יותר בתגובות לכתבות שסיקרו את ישראל והיהדות, בשנה החולפת השיח היה פחות תגובתי ויותר יזום. באופן מטריד, חל זינוק בשיח האנטישמי המתחולל ברשתות החברתיות שכבר אינו מרוכז בעיקר באתרי החדשות.
"ביטויי אנטישמיות מקבלים לגיטימציה"
עוד מציינים בחברה כי מאז יולי האחרון שוררת ברשת אווירה המעודדת אנטישמיות ומתאפיינת בדיונים על שנאת האחר. "ביטויי אנטישמיות מקבלים לגיטימציה הולכת וגדלה ברשתות החברתיות, מה שמאפשר לאנשים רבים להביע שנאה ואיבה כלפי יהודים", מסבירה מרב בורנשטיין, סמנכ"ל אסטרטגיה ומחקר ב-Buzzilla. "בדומה לטרור, שהפך מטרור ארגוני ליחידני, התופעה מתרחשת הלכה למעשה גם בשיח האנטישמי העולמי ברחבי הרשת".
הנתונים על התגברות השיח האנטישמי, במיוחד בחודשים האחרונים מאז החל גל הטרור, הם סוג של "אקדח מעשן", שמוכיח את החיבור הנפיץ בין צעירים מתוסכלים לרשת חברתית והסתה גוברת שמניעה אותם לפעול. יגאל פלמור, ראש אגף קשרי ציבור בסוכנות היהודית, לא מופתע מהנתונים. "גל הטרור האחרון מלווה בהסתה ממוסדת ונרחבת שמתפשטת בעולם הערבי", טוען פלמור. "האירועים שקורים בישראל רק מלבים את גילויי האנטישמיות כתוצאה מההסתה הזו".
גם מקרים בהם מחבלים מנוטרלים ומחוסלים על ידי אזרחים ואנשי כוחות הביטחון במהלך גל הטרור האחרון מלבים את השיח. המחקר מגלה כי חיסולי מחבלים שביצעו פיגועים מייצרים עוד גל תגובות, בדרך כלל מעוותות, של "חיסול ללא משפט", כפי שהשתקף מדברי שרת החוץ השבדית מרגרט וולסרום.
ד"ר דב מימון, איש המכון למדיניות העם היהודי המתעסק במחקרי אנטישמיות, אומר שהאנטישמיות היא תוצאה של עלייה של שלושה זרמים שונים: האסלאם הקיצוני, הימין הקיצוני בעולם והשמאל הקיצוני שבעיקרו הוא אנטי ישראלי. "היו מקרים שנפח השיח האנטישמי עלה, אבל מה שישראל צריכה לבדוק הוא עד כמה התגברות השיח מגבירה את האיום על קיום העם היהודי במדינות שונות - לא תמיד יש קשר ישיר וברור בין שתי התופעות", אומר מיימון.