כמעט כל ישראלי נהנה מדי פעם להתנתק לכמה ימים או שבועות מהארץ, שבה כל יום הוא סקנדל או פסטיבל, על ידי טיול בחו"ל. אבל ארבעה סטודנטים ישראלים גילו שהסקנדל יכול להרוס גם את החופשה: כאשר ניסה אחד מהם, אמנון, לשכור דירה בעיר דרך שירות השכרת החדרים Airbnb, הוא קיבל מהמשכירה, מריה, את ההודעה הבאה:
"היי אמנון. אני כל כך מצטערת אבל לא אוכל לקבל אתכם כאורחיי. אני תומכת בתנועת ה-BDS (חרם, משיכת השקעות והטלת סנקציות נגד ישראל) ולא מכונה לקבל אורחים בעלי אזרחות ישראלית עד לשינוי משמעותי בשאלת פלסטין. אז אלא אם אתם פעילים ידועים שפועלים לפיתרון של שלום לבעיה (בשביל כאלה אני אשמח מאוד לחרוג) תצטרכו לחפש במקום אחר".
רז הדס, אחד מארבעת הסטודנטים, שיתף את התשובה של מריה בפייסבוק אתמול, ותוך זמן קצר הסיפור הגיע לעמוד של יואב "הצל" אליאסי ולעמוד Stand With Us.
חיים כהן, איש עסקים ישראלי המנהל חברה בהולנד מזה 27 שנה ומפעיל בין היתר את דף הפייסבוק "תומכי ישראל", ראה את הפרסום של אליאסי, וכפי שהוא מספר ל-NEXTER "החלטתי, כאזרח ישראלי-הולנדי, לפעול ולדאוג להחרים את האשה ההולנדית, כדי שתחווה בעצמה חרם מהו".
כהן פנה לאמנון, השיג את פרטיה של האישה וארגן דיווח קבוצתי על התנהלותה גם באתר Airbnb וגם לרשויות המס בהולנד. "לקחתי את המשימה עם מטרה להעיף אותה מ-Airbnb תוך 24 שעות, וזה אכן קרה בפחות מ-12 שעות", מספר כהן, ומציג לנו הודעה שהוצגה הבוקר למי שניסה להיכנס לפרופיל של מריה באתר: "מריה אינה זמינה זמנית עד שתבצע בחשבונה תהליך אימות. זהו הנוהל הרגיל שלנו כדי לשמור על החוויה החיובית של חברי קהילת Airbnb". מאוחר יותר נמחק הפרופיל לחלוטין.
"הצפנו את Airbnb בתלונות מרחבי העולם, בטענה החשובה שכל מי שמשכיר חדר או דירה אצלם חתום על הצהרה שלא יפלה או ינהג בדרך לא הולמת, מה שהיא הפרה", מציין כהן. "עכשיו היא יכולה לעבוד במשרה מלאה ב-BDS או להשלים הכנסה בחלונות האדומים". הוא מדגיש שהקרדיט מגיע לא רק לו, אלא גם להמוני הגולשים שהתגייסו לדווח ולבקש מחבריהם לדווח על מריה, ביניהם דינה תהל גז ואלי ויינר. "עשינו את זה ביחד. הרשת החברתית בעלת כח רב, שיכול לשנות כאלה מצבים תוך דקות עד שעות מרגע היחשפותם".
זה לא המקרה הראשון בו מופלים ישראלים ב-Airbnb. בתחילת השנה סירב גבר בריטי להשכיר את דירתו לישראלי וחשבונו נחסם. זמן קצר לפני כן התנהלה מלחמת עולם בין פלסטינים לישראלים בכלל ומתנחלים בפרט, כאשר כל אחד ניסה להוכיח שהאחר מפלה אותו בהשכרת דירות, תוך ניצול מגבלות תנועה צבאיות להוכחת האפליה.
דובר מטעם Airbnb מסר ל-NEXTER: "לאפליה כמו זו אין מקום ב-Airbnb והמדיניות שלנו אוסרות על מארחים לסרב לאורחים בגלל מי שהם, המקום שהם באים ממנו, דתם או מי שהם אוהבים. ברגע שלמדנו על העניין, הסרנו את המארחת במהירות מהקהילה שלנו". הוא ציין כי מריה נחסמה שעתיים לאחר התלונה הראשונה שהגיעה לחברה.
הדובר צירף לתגובה קטע מתוך מדיניות החברה, המדגיש כי "בהצטרפות לקהילה אתם מתחייבים להתייחס לכל חברי הקהילה האחרים, ללא הבדלי גזע, דת, לאום, נכות, מין, זהות מינית, נטייה מינית או גיל, בכבוד וללא שיפוטיות או הטיה".