האם הניסוי הכלכלי הווירטואלי, מטבע הביטקוין על סף קריסה? ככל שעוברים הימים, יותר ויותר גופים פיננסיים שעסקו במטבע מפסיקים את פעילותם. תחילה היתה זו ביטפלור, הבורסה לסחר בביטקוין שפעלה בארצות הברית, עכשיו Mt.Gox ביפן מודיעה כי היא תחת מתקפת DDos, ככל הנראה ע"י האקרים המנסים לשחק עם שער המטבע הזה.
ביטקוין הוא מטבע בקוד פתוח העובד בטכנולוגיית P2P שאין עליו שום רגולציה על ידי בנק של מדינה, לכן הוא נחשב למטבע "חופשי" ולניסוי כלכלי חדשני. הערך של הביטקוין נקבע על פי הקונים והמוכרים.
על מנת להשתתף בניסוי, יש תחילה לקנות מטבע ביטקוין, וזה נסחר בבורסות שונות תחת מחיר של היצע וביקוש. בשל התעניינות ציבורית גוברת, המטבע הגיע לשיא של כל הזמנים לאחרונה, כשהמסחר בו הגיע לכ-200 דולר לביטקוין בודד. לשם השוואה, בתחילת הדרך לפני חמש שנים היה שווה הביטקוין כמה סנטים בודדים.
אך בשבוע האחרון המטבע עובר טלטלה עצומה. האקרים מנסים לבצע מניפולציות משלהם בשער המטבע. השיטה עובדת כך - האקרים קונים מטבעות ביטקוין כשהם בשפל, כך הם יוצרים ביקוש למטבע. הערך שלו עולה. כשהמטבע מגיע לשיא, תוקפים ההאקרים גופי מסחר גדולים שעושים שימוש במטבע, ויוצרים פאניקה כאילו המטבע אינו אמין.
חשוב להבין, קיומו של הביטקוין תלוי ברשת ובשרתים שיכולים לקלוט את המידע של המטבע. כשהגופים שמכילים שרתים שכאלה מותקפים, הדבר יוצר פאניקה לא בגוף הכלכלי אלא במטבע עצמו וביכולת שלו לשרוד. בעקבות גל הפאניקה, אנשים ממשיכים להוריד את הערך של המטבע בכך שהם מוכרים אותו עוד ועוד. כשהוא מגיע לשפל חדש, ההתקפות מופסקות, וההאקרים שבים לקנות את המטבע בזול ולהגדיל את הערך שלו.
לפני שלושה ימים הודיעה בורסת ביטפלור, הגדולה בארה"ב הסוחרת בביטקוין כי היא משהה את הפעילות שלה עד להודעה חדשה, זאת בעקבות סגירת חשבון הבנק שלה. היום הודיעו בבורסה שהעניין בטיפול ושהם מקווים לחזור לפעילות כבר בימים הקרובים.
אך ביטפלור היא בורסה קטנה לעומת הבורסה היפנית Mt.Gox, אשר מחזיקה ביותר מ-70% מהסחר בביטקוין. אתמול הודיעו בבורסה כי הם נמצאים תחת מתקפת ענק אשר לא מאפשרת להם להמשיך את הפעילות בבורסה. על פי הודעת החברה הם עובדים על פיתרון שיאפשר להם לעמוד מול מתקפות DDos שכאלה, אבל נכון לעכשיו המטבע הווירטואלי ממשיך לראות תנודות חדות בשווי שלו.