דירדה (40) ובעלה הרולד (34) משתוקקים לילד. הם ניסו את הדרך הטבעית וגם נעזרו במה שהרפואה יכולה להציע - אך עד כה כל הניסיונות כשלו. כמוצא אחרון, החליטו השניים לפנות לרשת במטרה לגייס 32 אלף דולר כדי שיוכלו להמשיך בטיפולי ההפריה שהביטוח שלהם אינו מכסה. "זו הייתה החלטה קשה לפרסם את עצמנו בצורה כזו," סיפרה בראיון ל- NY Post, "אבל אם נוכל להביא הביתה תינוק משלנו זה יהיה שווה את זה".
בני הזוג אלבי נישאו ב-2012 ומאז חתונתם מנסים להיכנס להריון ללא הצלחה. אחרי שמשכו מהחסכונות שלהם 42 אלף דולר לשלושה סבבים של טיפולי הפריה, החליטו לפנות למכון בווירג'יניה שגובה 30,000 דולר עבור שישה טיפולים באמצעות תרומות ביציות, עם הבטחה של החזר כספי מלא אם הטיפולים ייכשלו. דירדרה שעבדה בעבר בגיוס כספים כחלק מעבודתה בתור מפיקת תיאטרון בברודווי, חשבה על הרעיון יחד עם חבריה בתחום השיווק בדצמבר האחרון. "הייתי צריכה לעבוד קשה לשכנע את הרולד משום שהוא לא אהב את הרעיון שנכבס את הכביסה המלוכלכת שלנו בציבור, אבל עכשיו הוא נדהם מהנדיבות וטוב הלב שאנשים הראו לנו".
דידרה והרולד מהווים רק דוגמה אחת ממה שנראה כמו מגמה הולכת וגדלה של זוגות הפונים לרשת כדי לגייס כספים לתשלום על הוצאות הפריה חוץ גופית או אימוץ. לפי הדיווחים של GoFundMe למשל, מאז השקת האתר בשנת 2010 גויסו תחת קטגוריית "תינוקות, ילדים ומשפחה" 1.1 מיליון דולר - והמספרים הללו רק גדלים.
אמנם רוב התרומות ניתנות על ידי חברים ובני משפחה, כמו גם חברים של חברים, אבל גם זרים מוחלטים מוכנים להעניק מכיסם. בראיון לניו יורק פוסט אומר בהקשר זה מארק פיטמן, מי שכתב את המדריך המצליח לגיוס כספים, “Ask Without Fear” ("בקשו ללא חשש!") ש"אם הסיפור שלכם טוב וניתן להזדהות עם המטרה שלכם, חברי הקולג' והעמיתים לעבודה שלכם עשויים לעזור, אבל אתם עשויים למצוא את הנדבן הכי גדול בשמיים".
"מה הם יבקשו אחר כך? מימון לבית הספר הפרטי של הילד?"
על רקע דברים אלו, יש גם מי שמבקרים את הטרנד של גיוס הכספים לצורכי הקמת משפחה. ג'ניפר לאל (Lahl), הנשיאה של המרכז לביואתיקה ותרבות אמרה בתגובה ש"זה די ציני ויהיר לבקש מחברים, בני משפחה וזרים כסף עבור הפריה חוץ גופית שיקרה בטירוף. מה הם יבקשו אחר כך? מימון לבית הספר הפרטי או לקרן ללימודים אקדמאיים לילד שלהם?"
לאל, שעומדת מאחורי הסרט הדוקמונטרי הקונטרברסיאלי, "Breeders" על המוסר של פונדקאות, מודה שהיא בעיקר חשה חוסר נוחות כשנחשפה לסיפור של סקוט וג'יי פרנדה-פריד, שביקשו לגייס בין 5000 ל-10,000 דולר במסעם לפונקדאות שעולה בין 80,000 ל-100,000 דולר. "כל הקטע הזה עובד על רגשנות מצועצעת", היא אומרת. "זה מקרה של, 'אנחנו רוצים את זה, אז תביאו לנו את זה עכשיו'".
אולם, בני הזוג סקוט וג'יי מתנגדים לתיאוריה שלה. "המעגלים החברתיים בהם אנחנו חברים אינם שופטים", אומר סקוט, 35, מורה שנישא לחברו השחקן במנהטן בקיץ שעבר. "הם יודעים שג'יי ואני נהיה הורים נפלאים. זה כל מה שחשוב". גם לבני הזוג אלבי יש גישה דומה. "היו מספר אנשים שפנו אלינו בהודעה פרטית ואמרו, 'זה נפלא, אבל למה אתם פשוט לא מאמצים?'", אומרת דירדרה. "הייתי מוכנה לשאלות מהסוג הזה אבל מדובר בעקיצות בעיקר. זה לא כאילו זה פשוט לאמץ. זהו תהליך ארוך ומייגע ובחלק מהמקרים יותר יקר אפילו מהפריה חוץ גופית".
גם בארץ: הסיפור של יובל ולירן
סיפור דומה אגב, פורסם גם אצלנו בארץ לפני כשנה. אז, בני הזוג יובל ולירן פנו לגולשים בבקשה שיעזרו להם לגייס את הסכום הדרוש לפונדקאות. "אנחנו מנסים לחסוך כסף לילד ופשוט לא מצליחים", כתבו באתר מימונה, "מדינת ישראל שולחת אלפי זוגות כמונו להליכים בחו"ל שעולים מאות אלפי דולרים ומצריכים למסור את נפשך בדרך. אנחנו אנשים גאים אך למען הילד, למען הדבר החשוב ביותר בחיים אנחנו נאלצים לבקש את עזרתכם ומקווים שהמעשה שלנו יביא לקידום שינוי החקיקה בישראל".
המאבק האישי של השניים, הפך לקמפיין ענק ברשת, וגם בחו"ל, ובמידה מסויימת סייע לשנות את התפישה גם בארץ בתחילת יוני השנה אושר בועדת השרים לחקיקה התיקון לחוק הפונדקאות החדש, לפיו יחידים וזוגות חד מיניים בישראל יוכלו לפנות לשירותי פונדקאות בארץ. עם זאת, החוק עדיין לא עבר באופן רשמי.