"פורנו נקמה" היא אחת מהתופעות המכוערות ביותר ברשת. התופעה מיוצגת (לרוב) על ידי בן זוג שנפגע מהחלטתה של בת הזוגו לסיים את הקשר - וכנקמה בוחר להעלות לרשת תמונות או סרטונים שלה ברגעים אינטימיים, בין אם היא הייתה מודעת לכך שמצלמים אותה ובין אם לא.
סוכנויות אכיפת החוק מכירות את התופעה, אך ניצבות חסרות אונים מול ההיקף שלה ומול העובדה שברוב המקרים הקורבנות הם אלו ששיתפו פעולה מלכתחילה – מבלי לדעת לאן הם נכנסים. בסוף השבוע הודיעה גם גוגל כי תתחיל להיאבק בהפצת תכנים מסוג זה, תסיר לינקים לתכני פורנו נקמה ממנוע החיפוש שלה ותכבד בקשות להסרת עמודים כאלה מהקורבנות.
אך גם על הרצון הטוב של גוגל אי אפשר לסמוך, והחברה מודה בכך. בפוסט שפורסם בבלוג הרשמי נכתב, "אנחנו יודעים שזה לא יפתור את בעיית פורנו הנקמה - אנחנו לא מסוגלים, מן הסתם, להסיר את התמונות מהאתרים עצמם, אבל אנו מקווים שכיבוד בקשת הגולשים להסיר תמונות כאלו מתוצאות החיפוש תעזור".
איך מתבצעת סחיטה מינית ברשת?
סחיטה מינית ברשת מבוצעת בשתי דרכים עיקריות: בראשונה, התוקף מנסה לבסס יחסי אמון עם הקורבן זאת כדי לשכנע אותו או אותה לשלוח לו תמונות או סרטונים או לגרום לו לבצע אקט מיני אל מול המצלמה תוך ניצול אנונימיות הרשת. פרשה כזו למשל נחשפה לאחרונה על ידי מחלקת הסייבר של משטרת ישראל. כאשר עשרות גברים מצפון הארץ האמינו שהם מקיימים שיחת וידאו סקס עם אישה ברשת. בפועל, השיחה תועדה מבלי ידעתם ולאחר מכן שימשה לסחיטה של אותם גברים – שנדרשו לשלם עבור אי הפצת הסרטונים
הדרך השנייה לבצע סחיטה מינית היא על ידי שימוש בתוכנות זדוניות. כאן התוקף משתמש בתוכנה על מנת לאסוף את הקבצים האינטימיים - בעיקר על ידי השתלטות על מצלמת הרשת של הקורבן ותיעוד שלו ללא ידיעתו.
אך הונאת הסחיטה המינית אינה מוגבלת למחשב האישי בלבד. במרס האחרון נחשפה אפליקציה זדונית למכשירי אנדרואיד, שמטרתה היא לאסוף את פרטי אנשי הקשר מהמכשיר של המשתמש שזה עתה תועד בתנוחה מביכה, ומאיימת על הקורבן שהתיעוד יישלח לכל אנשי הקשר שלו – אלא אם ישלם לתוקפים את כופר שנע בין מאות לאלפי דולרים.
אז איך נמנעים?
אל תסכימו שיצלמו אתכם: בכל פעם שאתם מצטלמים לתמונה או סרטון אתם צריכים לקחת בחשבון שבסופו של דבר הקובץ עלול להגיע גם לאנשים שלא התכוונתם – במיוחד בימינו, כשכל כך קל לצלם ולשתף תמונות וסרטונים בלחיצת כפתור. אם פרטיותכם חשובה לכם, ותרו על התענוג המפוקפק של תיעוד עצמכם ברגעים אינטימיים.
כסו את מצלמת האינטרנט: כפי שצוין, ניתן להשיג תיעוד אינטימי שלכם גם ללא ידיעתכם, באמצעות השתלטות על מצלמת הרשת שלכם. השתלטות על מצלמת רשת מתאפשרת על ידי שתילת תוכנת ריגול במחשב שלכם, וברוב המקרים לא תהיה לכם שום אינדיקציה שמצלמת הרשת עובדת. לכן מומלץ, בתור התחלה, לוודא שהמחשב שלכם נקי מווירוסים על ידי שימוש בתוכנת אבטחה טובה.
אם אתם עומדים בפני רכישת מצלמת רשת חדשה, כדאי שתדעו שאיכות המצלמה גם משחקת תפקיד ברמת האבטחה שלה. מצלמות מאיכות טובה יותר הן קשות יותר לפריצה והתוכנות שמפעילות אותן מקבלות עדכונים אם נתגלו פרצות שעלולות להביא לניצולן בפשיעת סייבר. לכן מומלץ לוותר על מצלמת רשת סינית בדולר ולהשקיע במצלמה איכותית יותר.
דרך אפקטיבית נוספת לנטרל את האיום היא פשוט על ידי כיסוי או ניתוק המצלמה כאשר היא לא בשימוש – אך השתמשו בדרך זו במקביל לשימוש בתוכנות אבטחה שתוודא שאין לכם וירוסים על המחשב.
פקחו עין על הילדים: מרבית הנפגעים מסחיטה מינית הם ילדים או בני נוער, לכן אם יש לכם ילדים בבית מומלץ להסביר להם על הסכנה ולומר להם שאסור להם לעולם לשלוח פרטים אישיים, תמונות או קבצים לזרים ברשת.
כמו כן, מומלץ שהמחשב הביתי יוצב בחלק ה"משותף" בבית ולא באיזשהו חדר סגור – במיוחד אם מדובר בילדים צעירים מאוד. מומלץ גם להשתמש באפליקציות של בקרת הורים על מכשירים כמו טאבלטים וסמארטפונים שאותם הילדים לוקחים איתם לכל מקום ולהגביל את שעות החיבור שלהם לאינטרנט ואת אופציות שיתוף הקבצים שלהם – שוב, בהתחשב בגיל הילד.
גלישה בטוחה: כל אותן מנטרות עליהן חוזרים מומחי אבטחה שוב ושוב אולי נשמעות נדושות, אבל הן בהחלט יכולות למנוע מבוכה גדולה בעתיד: שימש בסיסמאות חזקות, לא לשלוח או לקבל קבצים מאנשים שאינכם מכירים, התקנת עדכוני האבטחה של מערכת ההפעלה ושימוש באנטי וירוס וחומת אש.
זכרו, חלק גדול ממתקפות הסחיטה המינית הן מתקפות ממוקדות, כלומר התוקף יכול "להתאים אישית" את המתקפה לקורבן - מה שעלול לגרום לו לבלוע את הפיתיון ביתר קלות. אל תסמכו על הטכנולוגיה לבדה שתגן עליכם, עליכם לקחת חלק פעיל בהגנה על עצמכם.
פנו למשטרה, לא לבית הספר: בחלק מהמקרים, התוקף עצמו הוא נער או נערה בגיל ההתבגרות וייתכן שהוא אף מכיר את הקורבן. אבל, ללא קשר לגיל התוקף, מדובר בעבירה פלילית. בנוסף לסחיטה, התוקף יכול להיות מואשם בהחזקת פורנוגרפיית ילדים (אם הקורבן הוא ילד) או ב"פורנו נקמה" אם הקורבן הוא מבוגר. כך או כך, הטיפול בפשעים אלה הוא בידי המשטרה, ולא בית הספר של הקורבן. אכיפת החוק היא לא העבודה של המחנך או הנהלת המוסד החינוכי אליו הקורבן משתייך. החזקה או העברה של תמונות בעלי אופי מיני (במיוחד של קטינים) היא עבירה חמורה, ואסור לתת לה לעבור על ידי בירור פנימי בבית הספר – כפי שכבר קרה בעבר.
גיל נוילנדר הוא מנכ"ל חברת האבטחה ESET ישראל