רגע חזרה לעבר הרחוק: לאיראנים יש סרטונים מיניים של בני גנץ, נתניהו סגר דיל עם סמוטריץ' שהוא יהיה שר החינוך הבא, זוכרים את כל הפייק ניוז הזה? לפני שמתחיל הגל החדש של בחירות 2019 ב', יש כמה דברים שלמדנו מאז הבחירות הקודמות.
אז עד כמה אנחנו באמת נזכור גל הפייק ניוז של מערכת הבחירות הראשונה? "בגלל המערכת הקוגניטיבית בגלל שלנו, בגלל איך שהיא בנויה, היא לא בנויה להתעסק עם עובדות, היא בנויה להתעסק עם תחושות. אחרי שאמרו לנו מידע מסוים מאוד קשה לנו להתעלם מהרושם השלילי שהוא עשה", אומרת ד"ר לירז מרגלית.
ויש פייק ניוז חדש, די שונה ממה שהכרנו. "היום אנחנו בעידן הרבה יותר מבלבל, הרבה יותר המום. עובדות כוזבות זה לא פייק ניוז", מוסיפה ד"ר מרגלית. "מה שמשפיע על פייק ניוז זה דעת הקהל. זה התחושות שלי לגבי דבר מסוים, ובגלל שכל הדיון עבר לרשתות החברתיות אז אנשים בעלי דעה שצועקים יותר חזק הם אלו שישפיעו".
גם מחקרים שעשו מוכיחים שקשה לנו מאוד להשתחרר ממה שמנסים למכור לנו ברשתות החברתיות. "עשו ניסוי בפיסכולוגיה והראו שאם אני חוזרת על טענה כוזבת מספר פעמים אז מבחינת הנבדקים היא הפכה לנכונה", מסכמת ד"ר מרגלית. "המוח שלנו מבלבל מוכרות עם נכונות. מבחינתו לא משנה כמה אמרתי שזה לא נכון - זה נדבק בזיכרון".
ואיזה אנשים עלולים יותר ליפול בפח הזה? "רק לפני חודשיים נעשה ניסוי וסיפרו לאנשים סיפור. היו סוג מסוים של אנשים שנטו יותר להאמין והיה קשה להם יותר לשכוח מהרושם הראשוני. זה עם יכולות קוגניטיבית נמוכות יותר", מסכמת ד"ר מרגלית. "אצל האנשים האלה הרגש משחק תפקיד הרבה יותר משמעותי".