תופעה מעצבנת בישראל: עמלה של 3 עד 15 שקלים על הזמנת כרטיסים דרך האינטרנט. כך למשל, אם תרכשו כרטיסים דרך "הדרן", תשלמו 15 שקלים עמלה לכל כרטיס. עמלת רכישה ברשת של כרטיסים לבתי הקולנוע השונים תעלה כ-3 שקלים בממוצע לכל כרטיס. ביס פלנט עמלה של 4 שקלים, בסינמה סיני 3.90 שקלים, משרד הכרטיסים "לאן" גובה 15 שקלים, זאפה גובה 12 שקלים עבור כל כרטיס, בבראבו 10 שקלים לכל כרטיס ובמיסטר טיקט גם, תאלצו להוסיף 10 שקלים לכל כרטיס, אם תרכשו אותו ברשת. גם בחברות הנסיעות כמו "הדקה ה-90", "איסתא" ו"השטיח המעופף", תיאלצו לשלם עמלה על הזמנה דרך האינטרנט.

בעקבות יוזמה של תכנית הבוקר של קשת, חבר הכנסת מיקי רוזנטל, מטעם מפלגת העבודה, הגיש הצעת חוק שתשים סוף לעמלות המכעיסות: "זה מיותר ומעצבן. יש עלוקות שיושבות עלינו ושואבות לנו את הכסף וזו אחת הדוגמאות". 

"אדם רוצה ללכת לסרט, ונאלץ לשלם 10% ממחיר הכרטיס כעמלה. ועל מה? הרי זה הכל טכנולוגיה. אין מישהו שמוכר כרטיסים וצריך לשלם לו משכורת. אתה לוחץ על כפתור ומדפיס לעצמך כרטיסים, על חשבונך ועוד לשלם על זה תוספת? מעצבן נורא". 

עוד NEXTER כל הזמן בעמוד הפייסבוק

הצעת החוק שהגיש מטעם מפלגתו, כאמור, מנסה לשים לזה סוף או במילותיו של רוזנטל:  "די לבלאגן. מספיק, מספיק, מספיק. אין יותר עמלה במקום שאין אדם שמוכר לך את הכרטיס". 

למה אנחנו בעצם משלמים עמלה על רכישה ברשת? 

משיחות של תחקירני "הבוקר של קשת", עם מוקדי השירות של בתי הקולנוע, עולה כי הם "לא בדיוק יודעים מדוע נלקחת העמלה הגבוהה", ומסבירים את זה בדרכים יצירתיות שונות: "בגלל התהליך הזה של האשראי", "ככה זה בכל הרשתות", ו"החלטות של החברה עצמה", "יש מישהו שעומד מאחורי האתר וצריך לקבל תשלום" (תשלום די גבוה עבור שירות שכזה יש לציין). 

הסבר הגיוני יותר לפי רוזנטל, לעמלה על רכישה של כרטיסים להופעות ובתי קולנוע ברשת (בניגוד למוצרים ושירותים אחרים), טמונה בשמירת מקום. למעשה ברגע שאתם רוכשים כרטיס דרך הרשת, החברה המתווכת כביכול שומרת לכם מקומות. בחו"ל אגב, פותרים את זה בצורת הקצאת אחוז מסוים של מקומות שמורים והרוכש יכול לבחור האם הוא רוצה לרכוש את המקומות השמורים האלה יחד עם העמלה.

במידה והחוק יעבור, יש סכנה שהחברות פשוט יעלו את המחירים של הכרטיסים (כל הכרטיסים)
רוזנטל טוען שיש שתי דרכים להתמודד עם זה.  חוקתית: "פיקוח של המועצה לצרכנות, הרשות לשכר הוגן, שר הכלכלה שאמור לאכוף חוקים", ובדרך עממית יותר על ידי מחאה: "כאן אנחנו הציבור יכולים להגיב. אם אנחנו נגיד: 'תעלו את המחירים, לא נלך לקולנוע', למשך שבוע - זה נגמר". נזכיר כי רק לפני כשבוע, הנושא הוצף בעמוד פייסבוק חדש, שקרא לחרם צרכני נגד בתי הקולנוע, בדיוק מהסיבה הזו. 

תגובות

*ממשרד הכרטיסים "לאן" נמסר: "לכל מי שקונה כרטיסים יש מספר אפשרויות רכישה, מי שמגיע למשרדנו או לקופת התיאטרון מקבל את הכרטיס ללא עמלה. במקרה של הזמנה מוקדמת טלפונית או באינטרנט, אנחנו גובים 15 שקלים פר הזמנה. הסכום נועד לכסות חלקית את עלות המוקדנים והטכנולוגיה". 

*מבתי קולנוע "לב" נמסר כי הם מבטיחים ללמוד את הנושא.