רובין לואלי  (צילום: Stephen Lovekin, GettyImages IL)
"במקום לבזבז אנרגיה על דיאטות כושלות - תנסו למצות את החיים". לואלי | צילום: Stephen Lovekin, GettyImages IL

רובין לואלי (24), היא דוגמנית אוסטרלית מצליחה שנחשבת לדוגמנית מידות גדולות, כלומר בגדים במידה 40 ומעלה. כלומר, גם מידות גדולות הן לא ממש גדולות.

הצעירה הזו לא ממש מוטרדת בשאלות של רזון. למעשה, אחד הציטוטים המפורסמים שלה הוא "במקום לבזבז שעות בלהתאבל על הורדות משקל כושלות, העברתי את כל האנרגיה הזו כדי למצות את החיים". אבל דווקא בגלל שהיא כה רחוקה מטרנד הסקיני ודומיו, מצאה עצמה לואלי במרכזו של דיון סביב הנדבך החדש בטרנד הרזון ה-Thigh Gap (רווח ירכיים).

עוד NEXTER כל הזמן בדף הפייסבוק שלנו

תמונת הירכיים של רובין לואלי
"חזירה". תמונת הרווח בין ירכיים של לואלי שעוררה סערה

"רווח ירכיים", כשמו כן הוא, רווח בין ירכיים. בהסבר גרפי יותר, הרגליים צריכות להיות מספיק רזות, שכאשר האישה מצמידה אותן, הירכיים לא יגעו אחת בשנייה. כמו אתרי הפרו-אנה המפורסמים, גם ה"רווח בין ירכיים" הפך לטרנד חם ברשת עם עמודי פייסבוק, טאמבלרים ובלוגים שסוגדים לו.

לואלי, נקלעה למאבק על הירכיים הרזות כאשר תמונת ירכיה "הלא מרווחות" הועלתה באחד מעמודי הפייסבוק האלה כדוגמה של "איך לא להיראות". התגובות, רובן, לא היו תומכות, בלשון המעטה. "חזירה" הייתה תגובה די נפוצה וגם "את גדולה מכדי לייצג את הטרנד". טרנד, שכאמור, לואלי לא רצתה לקחת בו חלק.

בתגובה בטור אישי בדיילי ביסט, פנתה לואלי לנשים המנסות להשיג את הרווח: "יש לנו מספיק לחץ בחיים גם בלי לנסות לרזות כדי להגיע לרווח בין הירכיים", והוסיפה כי “הרעיון הוא בסך הכל עוד כלי שנועד להקשות עלינו לאהוב את הגוף שלנו”. לדבריה, היא תמיד ראתה דוגמניות עם רווח שכזה ותמיד העדיפה ירכיים חזקות ובריאות. את הטור היא סיימה במילים "יש לנו את הכוח לשנות פרספקטיבות על ממראה גוף, ויש לנו את כל מה שצריך כדי להפסיק טרנדים מסוכנים שכאלה". הטור צוטט באתרים רבים וזכה לתגובות אוהדות, הן מהגולשים והן מכלי התקשורת עצמם.

לואלי בראיון אצל אלן דג'נרס:

 

"הולכת על המסלול כאילו יש בסוף מזנון"

קייט אפטון מסדרת את הביקיני (צילום: Jackson Lee / Splash News, Splash news)
"הולכת על מסלול הדוגמנות כאילו יש בסוף מזנון". קייט אפטון | צילום: Jackson Lee / Splash News, Splash news

כמו לואלי, גם דוגמנית "המידות הרגילות", קייט אפטון (21), חטפה על הראש לא פעם בגלל גופה. אפטון, שכבר הוכיחה שמימדיה מוערצים בעולם כשהופיעה על השער של מגזין בגדי הים של ספורט אילוסטרייטד, הושוותה באתר סקיני-גוסיפ לפרה ועל צעידתה לאורך מסלול הדוגמנות נאמר שנראה כי היא "רצה כאילו יש בסוף מזנון". גם התגובות למאמר לא היו חיוביות במיוחד -"היא גורמת לי להקיא" ו "היא לא ממש הולכת, יותר מדדה", הן דוגמאות לשינאה שאפטון חוטפת על היותה מעט יותר כבדה מהדוגמניות הקלאסיות.

שמנים, תתביישו לכם

הקלות בה לועגים ברשת לאנשים "שמנים", כבר זכתה לכינוי Fat Shaming (בִּיּוּשׁ שמנים). לאפטון ולואלי זה כנראה לא כל כך מפריע, אבל לקייטלין סיידה למשל, צעירה בת 24 מאוהיו שבארה"ב, היה קשה יותר להתמודד עם התופעה.

סיידה היא בחורה גדולה שכבר בצעירותה סבלה מהתעללות אינטרנטית. אז, פייסבוק עוד לא היה קיים, אך מייספייס הספיק בהחלט לחבריה ללימודים לרדת על המראה שלה. סיידה פנתה למשטרה, אך אז, כמו היום, המשטרה לא ידעה מה לעשות ופשוט הציעה לסיידה להתנתק מהאינטרנט.

שנים אחר כך, כשכבר היתה בוגרת, מישהו החליט להעלות לרשת תמונה ישנה שלה לבושה כלארה קרופט מ"טומב ריידר". לתמונה הוא הוסיף את הכותרת Fridge Raider - פושטת על מקררים, בתרגום לעברית.

קייטלין סיידה
"פושטת על מקררים". קייטלין סיידה בתחפושת לארה קרופט

באוקטובר האחרון, התמונה הגיעה לטאמבלר, רדיט, 9GAG ועוד. יחד עם התמונה הגיעו גם תגובות נוראיות כמו: "בהמה", "את בזבוז של חלל" ושלל אנשים שהציעו לה להרוג את עצמה. כמובן שסיידה דרשה מהאתרים להסיר את התמונה, אך למרות שחלקם עשו כן, כבר היה מאוחר מדי והיא נאלצה להשלים עם הפיכתה לוויראלית.

המקרה של הצעירה מאוהיו לא ייחודי. קלי מרטין ברודריק העלתה תמונה שלה לפייסבוק אוחזת שלט ובו כתוב "כך נראית פמיניסטית" שהפך מהר מאוד למם שבתחתיתו כתוב "זה בדיוק מה שציפיתי" עם תגובות כגון "כך גם נראית בתולה שתישאר כזו לנצח".

ראש עיריית טורונטו, רוב פורד (צילום: Aaron Vincent Elkaim, GettyImages IL)
עזבו את הקראק, תראו איזה שמן הוא. רוב פורד, ראש עיריית טורונטו | צילום: Aaron Vincent Elkaim, GettyImages IL

כשראש עיריית טורונטו, רוב פורד, הודה שהוא עישן קראק ממש לאחרונה. סביב הביקורת על השימוש בסמים, בלטו גם תגובות סביב היותו שמן

גם אחרי מותו של ג'יימס גנדולפיני, אדם שבהחלט היה אהוב על מצייצי העולם, מגיבים רבים כתבו שהסיבה היחידה שבגללה הוא מת היא כי היה שמן, וששמנים יראו בזה סימן ויתחילו לרזות. העובדה שאלפי אנשים מקבלים התקפי לב ברחבי העולם בלי להיות שמנים, וחוסר הידע הספציפי על מה הוביל למותו של גנדולפיני, לא שינה דבר לממהרים לשפוט.

מהפך: מביישים את מביישי השמנים

אבל לאחרונה נראה שהאינטרנט שינה כיוון. וכל מי שרק מצייץ או רומז שהוא מתכנן "לבייש שמנים", הופך לאויב המדינה והעולם.

כך,למשל, קרה לאתר Strong4life, הנועד לעודד בריאות. באחד הקמפיינים שלו הוצגו תמונות של ילדים מלאים עם כיתובים שנועדו להזהיר מהשמנת יתר אצל ילדים. אך המשפטים, כגון "לא עצמות כבדות עשו אותי ככה. ארוחות כבדות עשו אותי ככה" מתחת לתמונה של ילד שמנמן, עוררו הרבה זעם. הטענה הייתה שהתמונות מעוררות בעיקר בושה בקרב הילדים ולא משמשות כ"קריאת התעוררות" כפי שקיוו מארגני הקמפיין.

הקמפיין של Strong4life, מזהיר מפני השמנת יתר בקרב ילדים:

 

תגובות כועסות דומות קיבלה מריה קאנג, אשר העלתה לדף הפייסבוק שלה תמונה עצמית עם שלושת ילדיה, בה היא מתפארת בגופה המושלם כשמעל התמונה הכיתוב "מה התירוץ שלך?”. התמונה הפכה לוויראלית וקאנג קיבלה תגובות זועמות שהאשימו אותה בפאט שיימינג ובין היתר כינו אותה  "בריונית", "דוחה" ו"גיבורה על חלשות". קאנג התנצלה ואמרה שכל כוונתה הייתה לעודד אנשים לנהל אורח חיים בריא.

בימים האחרונים חזרה קאנג לכותרות כאשר נחסם עמוד הפייסבוק שלה אופן זמני. קאנג נחסמה אחרי שגולשים דיווחו על העמוד שלה כפוגעני, ואת זה הם עשו אחרי שהיא התבטאה נגד קמפיין חדש של חברת הלבשה תחתונה בשם CURVY GIRL (בחורה עם קימורים), שקרא לנשים להעלות תמונות של עצמן בהלבשה תחתונה.

"למען האמת, זה קצת מרגיז", כתבה קאנג בעמוד הפייסבוק של החברה. "אני כמובן חושבת שנשים צריכות לקבל ולאהוב את הגוף שלהן, אבל קמפיינים כאלה הופכים את השמנת היתר לנורמלית בחברה שלנו".

במבט מהיר על התגובות לכתבה בעמוד הפייסבוק של mako אגב, נראה שהגולשים הישראלים דווקא ניצבים לצידה של קאנג או לפחות לא נגדה.

"מה התירוץ שלך?" תמונתה של מריה קאנג שעוררה סערה:

 

וזו תגובה של אמא שזכתה למאות אלפי ואולי אף מיליוני לייקים: "התירוץ שלי הוא שאני חיה עם זה בשלום":

 

 

עוד מקרה שמוכיח שלבקר אנשים שמנים זה טאבו, ארע לפני קצת יותר משנה. ג'ניפר לווינגסטון, מגישת חדשות בוקר ברשת אמריקאית, קיבלה מייל מצופה שבין היתר קרא לה "שמנה". במכתב הוא כתב שבתור מגישה יש לה אחריות קהילתית, וציין ש"זה לא חינוכי עבור הקהל שצופה בתכנית לראות בטלוויזיה דמות גרוטסקית ושמנה ושחשוב שתיקח את עצמה בידיים".

בעלה של לווינגסטון העלה את המייל של הצופה לעמוד הפייסבוק שלו וקיבל תמיכה מכל מי שנחשף עם אלפי לייקים ושיתופים. לווינגסטון החליטה שהיא לוקחת את המקרה לשידור וממנפת אותו לנאום נגד בריונות ברשת.

היא הקריאה את מכתבו של הצופה שכל כך הפריע לו עודף המשקל שלה שהוא היה חייב לשלוח מייל. במכתבו הוא פונה אל לווינגסטון ואומר לה ש"השמנת יתר היא אחת הבחירות הגרועות ביותר שאדם יכול לעשות וכמו כן גם אחת המסוכנות". הוא ציין שהמכתב בסך הכל נשלח מתוך תקווה שהמגישה תשקול שוב את "עניין משקלה", זאת מתוך האחריות שמוטלת עליה כדמות ציבורית מקומית שאמורה לייצג וליחצן אורח חיים בריא".

בסרטון, שנכון לעכשיו עומד על כמעט 12 מיליון צפיות, קיבלה לווינגסטון למעלה מ-80 אלף לייקים (לעומת 12 אלף דיסלייקים) והרבה מאוד תגובות מפרגנות.

 

גם הפרופסור לפסיכולוגיה, ג'ופרי מילר מאוניברסיטת ניו מקסיקו, חטף ובגדול אחרי שצייץ בטוויטר הפרטי שלו פנייה למועמדים לתואר דוקטור וכתב: "מועמדי דוקטורט יקרים. אם אין לכם את כוח הרצון להפסיק ולאכול פחמימות, לא יהיה לכם גם את כוח הרצון לעשות את עבודת הגמר". ותייג את הציוץ כהאשטאג #אמת.

הציוץ של מילר: 

 

את "דברי האמת" שלו, מחק הפרופסור מהטוויטר זמן קצר אחרי פרסומם. ואחרי שחטף ביקורת והבין שהסתבך טען שהציוץ היה חלק ממחקר שערך וניסה לבדוק תגובות של אנשים. לא לפני שנאלץ להתנצל עליו.

עוד קרב עקוב מדם התקיים לאחרונה בעקבות הבלוג הפופולרי Return of Kings הנועד ל"גברים הטרוסקסואלים שריריים" שעסק בבעיות של גברים ביחסים עם נשים. בעל הבלוג החליט לעשות שבוע שייקרא FatShamingWeek כולל האשטאג מתאים לטוויטר, בו ישימו תמונות של שמנות ויצחקו עליהן.

”פגיעה ברגשות של אנשים היא הדרך המהירה ביותר לגרום להם להשתנות", נכתב בבלוג.”fat shaming הוא חובה כדי ליצור נשים רזות שיתביישו להיות מגעילות".

הרעיון היה הצלחה ענקית וטוויטר התמלא בתגובות שדיברו על כמה זה קל להוריד במשקל, על החיים הטובים של אנשים רזים ועל השוואות בין שמנים לאסטרואיד ולחולים במחלות נפש.

לצד אלה, היו גם תגובות זועמות וכאלה המעודדות קבלה של הגוף. "אף אחד לא צריך להגן על עצמו שמגיע לו לחיות. אתם הורסים את העולם, תפסיקו" אמרה בסרטון תגובה גולשת בשם מייגן טונג'ס. העיתונאית מאריה סופינה סיכמה באתר באסטל, שהשבוע הזה גרם לה לשנוא את המין האנושי.

מייגן טונג'ס מבקשת להפסיק לעודד ביוש שמנים:

 

>> הטרוריסטית המבוקשת בעולם חיפשה איך לעשות "דיאטת רצח"

>> ניסינו את "צמידי הקלוריות", האם הם עובדים?